用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SFA升中選擇
go

SFA升中選擇 [複製鏈接]

各位家長,

請問有冇人知林護自行收生要求? 我聽聞要全級頭5名, 我仔仔讀sfa, 平均全級20名, 有奧數銅獎,5級單簧管(下月考6級)唔知有冇機會? 我地學校唔多人選林護, 上年只有2位入到, 我又唔知佢地咩成績入  , 有冇sfa家長幫我分析一下, thanks!

0    0    0    0

fion414,

聽朋友說,2位入到林護,1個是甲部入,一個是叩門. 學校代交表那些, 一個也沒有.你向上屆家長或學校查詢吧!不過,學校未必如實報導.

GoGoKO,

已經向有經驗長家了解...唉! 正如你所說...
請收PM!

你個仔99%入到林護,記住將好消息通知我喎!
原帖由 fion414 於 08-9-21 10:34 發表
各位家長,

請問有冇人知林護自行收生要求? 我聽聞要全級頭5名, 我仔仔讀sfa, 平均全級20名, 有奧數銅獎,5級單簧管(下月考6級)唔知有冇機會? 我地學校唔多人選林護, 上年只有2位入到, 我又唔知佢地咩成績入  , 有 ...

Mandy2002,

Hi!好耐冇向bk同妳傾計, 仔仔讀得開心嗎?:loveliness:

我地這2屆同妳地差好遠, 唉~真係比個升中制度玩死 又谷成績又學冷門樂器又奧數仲要上面試班

我仔口才唔得, 面試比較吃虧, 早半年開始找鬼老補oral, 希望成功入林護啦~

簽名被屏蔽

blytheBB,

SFA=聖方濟各英文小學

原帖由 blytheBB 於 08-9-23 12:29 發表
sfa
是指邊間學校ar?

簽名被屏蔽

因為仔仔已讀中學,我已很少看關於小學或升中的話題,
你可私人傳訊給我,我會看其它話題。
其實我都有看SFA派位結果,今年男仔好似差少少,
是否家長們太 ''貪心''呢? 其實可考兩間好過我那屆只能考一間,我都想小兒入林護,奈何他要揀男校,你另一間打算揀那間? 直資會否報考? 聖保羅男女不妨一試,聽
阿仔小學同學媽咪說此校很好,可惜小兒連面試機會都沒有。

原帖由 fion414 於 08-9-22 23:17 發表
Mandy2002,

Hi!好耐冇向bk同妳傾計, 仔仔讀得開心嗎?:loveliness:

我地這2屆同妳地差好遠, 唉~真係比個升中制度玩死 又谷成績又學冷門樂器又奧數仲要上面試班

我仔口才唔得, 面試比較吃虧, 早 ...

Mandy2002,

聖保羅男女都係全級頭幾名去考, 我仔成績中上, 面試口才又唔得, 真係高不成…
請收pm!

回覆 # 的文章

我都想八卦SFA事, 請pm比我

回覆 # 的文章

看不到你的pm

SFA升中選擇

fion414,

全級前20 都不錯, 男女分開計, ST,Paul Co- 應該試試, 朋友說,多間中學已post 出,上網可見. 另外, SFA 叩門成功率也高.今年女仔不錯就是其中一個原因.

GoGoKO,

ST,Paul Co真係一間好學校,但太貴族....
我都唔明點解SFA叩門成功率高, 自行就相反?
bk個pm怪怪地...我之前pm資料冇晒...我再pm你睇下有冇?

SFA

fion414,

check pm:

各SFA家長

如子女非全級30名內選津英中時不要太進取,可考慮地區名校,而傳統直資不妨全部報名,成功考到時再想吧!

Mandy2002
請問妳所指全級30名, 是否男女一起計算?
另外,今年的叩門位是否減少 , 因每間中學的學額好似得每班36 人.

以往P5 &P6上台的多是男仔, 呢兩年就男女各半了!

原帖由 yph2005 於 08-9-29 12:34 發表
Mandy2002
請問妳所指全級30名, 是否男女一起計算?
另外,今年的叩門位是否減少 , 因每間中學的學額好似得每班36 人.

Any direct catholic english secondary ?

We live in TKO but there is no english catholic colledge here.  It should build one new colledge for secondary student coz so many rich families and good kids in this new city.  Their parent's requirements are high and want higher standard science schools in TKO.

原帖由 719mama 於 08-9-29 14:48 發表
以往P5 &P6上台的多是男仔, 呢兩年就男女各半了!
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

fion414,gogoko and mandy2002

Please check pm.  Thanks!!
‹ 上一主題|下一主題