用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 關於嶺南大學香港同學會直資小學
樓主: RYTS
go

關於嶺南大學香港同學會直資小學 [複製鏈接]

有沒有校車到葵芳? 青衣MTR有冇上車和幾點上車?

henrybobo,

以我所知, 此校都幾多校生來自葵青區(可能此區附近較少直資, 選擇較少), 青衣一架校巴, 葵芳是另一條線, 不需在青衣上車, 若需要估計是7:20分左右 , 講開校巴, 此校有一點我是好喜歡的是有兩輪校巴放校, 早一輪是放學時間, 第二較是課外活動或功課輔導班後, 不需自己去學校接 !

對, 校巴的服務真的很好, 如果參加課外活動要自己接送, 我的女兒便沒機會參加了!!!

上星期六的開放日令我印象很深刻,校長和老師都很友善,最難得是校監也關注學校發展。

我當日向入口處的學校同工查詢,知道明年約在復活節假期會派發2011-12年度小一入學申請表。想請問,今年的面試時間如何?聽說是5月開始面試,然後會幾時收到通知呢?

開放日去參觀真的很重要, 舊年初初知道有呢間學校, 但完全不認識, 決定趁開放日去睇下咩環境, 去左完全感受到學校辦學ge熱誠,
而且感覺非常親切, 雖然校舍不及其他直資大, 但依然決定俾個女去讀, 真的下了很大的決心, 照目前情況睇, 相信我冇同個女揀錯學校, 因為佢每日都好開心咁放學!!!

我覺得辦學理念和老師都會是我首要考慮,校舍是否又大又靚不是我要考慮的。我覺得小朋友若可以自己主動學習

又讀得開心,這就不用每天為了功課和成績搏鬥,破瓌親子關係。

而且自家有廚房亦非常吸引,不用每天食味精飯。

回覆 5# stephanieching 的文章

Thanks.  
因為我住東涌,放學想奶奶接不過佢住葵芳,去青衣怕佢辛苦。

明日返唔返去整月餅同開家長會?

車迷 !

我哋全家去咗旅行冇去得家長會, 請問你有沒有去呢 ! 如有, 請告知有什麼特別事要知道呢 !

我發覺呢間學校用好多獎勵給小朋友, 囡囡的功課時常都有貼紙和印仔, 儲夠印仔仲可換禮物, 我囡一儲夠貼紙和印仔就好開心同我講可以換禮物了, 仲話佢己經時常舉手答問題不過先生冇叫佢咋, 昨天話成班同學去咗禮堂玩數學遊戲, 玩完累了老師讓他們在課室睡一睡 ! 有時仲問我媽咪你知道這個部首嗎  !  佢仲同我講老師好愛錫佢哋, 每日都歡天喜地去返學呢 !

雖然這間不是名校, 但就是呢類教學法吸引我, 我不違言有些小朋友會好適合傳統名校的教學法, 但我小朋友就較適合呢間, 不過亦要好看家長的看法, 有些家長可能話咁玩法點讀書, 但對我來講傳統的教學法是Nightmare.

我有去到家長會, 其實都沒有什麼特別, 只是有機會同學校老師溝通, 知道自己小朋友在校內情況, 不過略嫌安排不太好, 太混亂, 不能問到太多.
我也同意你的說法, 囡囡在這間學校讀得好開心, 中文明顯有進步, 她也說寧願返學唔放假, 所以真的高興她讀得開心
原帖由 stephanieching 於 09-10-9 09:51 發表
車迷 !

我哋全家去咗旅行冇去得家長會, 請問你有沒有去呢 ! 如有, 請告知有什麼特別事要知道呢 !

我發覺呢間學校用好多獎勵給小朋友, 囡囡的功課時常都有貼紙和印仔, 儲夠印仔仲可換禮物, 我囡一儲夠貼紙和印仔就 ...

想問是否P.4呀....同學費多少呢?
~~本來無一物,唯有孽隨身~~

有P.4啊.學費1200/月.有時間最好親自去學校找老師或校長直接問一問,因為他們都沒有架子.同時才可以感受到這裡的老師是不是真的有心教好你的小朋友.道聽途說都是靠不住的,也不是每一間學校的老師都可以讓你這麼容易接近,既然這裡可以,為甚麼不親自印證?

原帖由 rexmarco 於 10-3-29 19:03 發表
想問是否P.4呀....同學費多少呢?

有西貢的校車嗎?

如題。唔該!

回復 juneyin 的帖子

我都想知有無校車去西貢呀!?
聽到咁多在學既家長分享完,加埋呢個blog既介紹
http://blog.yahoo.com/_Y7YH7LWDUMWTDJJSA5P36KOF6Y/articles/437572
真係口水都流埋,但家住西貢, 好似好遠, 又怕幾難有校巴!
唔知學校既擴建工程進展成點呢? 有無家長知道?

回覆:laam1228 的帖子

兩位媽媽,laam& Stephanie 我都係住靑衣,請問你地當初有冇考慮過培僑呢?
我依家爭札緊呢2間,點揀好?

回復 V.G 的帖子

我要搬去西貢市啦。明年繼續作司機。
你的小朋友幾年級?

現在K1,  你的呢?
你打算日日接送?

回復 juneyin 的帖子

現在K1,  你的呢?
你打算日日接送?

We will go to interview next month. I like this sch very much, meanwhile, i like another christian music school. Both of them concern abt children development. Any advise for comparing this 2 schools?

ALAU 發表於 12-10-9 11:13
We will go to interview next month. I like this sch very much, meanwhile, i like another christian m ...

你應該指 icqm 吧.  icqm 半英文, 數學都係用英文的, 而且要規定學一樣樂器, 佢一條龍上中學.  而嶺小最大問題係冇中學, 六年後你又要再諗過, 不過如果學得好, 到時大有機會考到一間比 icqm 更好的.  icqm 唔呈分, 如果想轉去其他中學有點麻煩.  icqm 宗教氣氛極濃, 如果你本身係教徒就應該冇問題, 嶺小係基督教, 但冇聖經堂的, 只會 lunch 飯前祈禱, 同埋每星期有兩三日會早禱.
‹ 上一主題|下一主題