用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 關於嶺南大學香港同學會直資小學
go

關於嶺南大學香港同學會直資小學 [複製鏈接]

想請教有家長對嶺南大學香港同學會直資小學有認識嗎?我剛參加了他們的簡介會, 覺得此校雖校舍較小, 但老師及教學方法不錯, 希望能聽取更多意見及資料, many thanks!
   7    0    0    0

Hi ! 在此處是好難找到認識此校之人或此校之家長的, 因為學生人數實在太小又太新又細間, 我用了成半年時間先找到該校之家長談過 ,  不過我都是上年聽過此校之簡介會對此校有興趣 !  雖然佢不是人人爭住讀的名校, 但我認為此校好適合小囡, 其實我己經註冊了此校明年入學 (放棄了統一派位), 雖然佢未入學, 但此校給我的感覺是 : 小朋友能愉快學習, 老師校長友善關愛學心, 關懷學生成長, 我深信小囡在開心老師關愛的情況下學習去增進知識, 遠比無數功課測驗壓迫下會有一個快樂的童年 !

係呀, 我同你嘅想法一樣, 希望小朋友學到嘢之餘又讀得開心, 而我個仔亦似乎好鍾意呢間學校, 咁真係好難得, 我仔仔都係下年讀小一, 亦錄取了, 所以而家心大心細, 係呢, 你有無擔心中學派位問題?

原帖由 stephanieching 於 08-9-20 22:47 發表
Hi ! 在此處是好難找到認識此校之人或此校之家長的, 因為學生人數實在太小又太新又細間, 我用了成半年時間先找到該校之家長談過 ,  不過我都是上年聽過此校之簡介會對此校有興趣 !  雖然佢不是人人爭住讀的名校, 但 ...

中學派位當然有想過, 無錯呢個是令人好難決擇的問題, 因為始終此校太新, 好多人寧願選一間升Band1中學率高的學校, 不過對我來講, 就算囡囡考到這類學校是否適合她是另一會事, 我知道囡囡性格是唔適合校風嚴格, 傳統教學, 功課考試壓力大的學校, 反而活動的教學方法, 老師愛護和開心愉快的學習更適合她, 雖然我只能找到數個認識此校之家長談過 ! 不過他們都不約如同對此校讚賞, 小朋友每日都期盼返學與老師同學相處, 你去過他們的簡介會, 應該感受到該校老師校長的熱誠和投入, 對於中學派位是六年後的事, 我又唔覺呢間學校唔注重學業成績, 佢只是用另一個方法吧, 我從來唔認同不停地考試和測驗就是一間好學校 ! 況且此校學費相宜, 我學同囡囡報讀多些課外活動 !

至於此校雖然不是英文小學, 不過可能我一直做開大陸人開的公司, 眼見近十年中文與普通話真是越來越重要, 我認識不少外國基金經理返過來學中普通話與大陸打交道
, 學好中文(此校中文教學法為賣點)將來在香港發展更重要(好過現在學生中文英文都是半桶水)! 再者此校人數少, 小朋友出外比賽見識機會更多 ! 以上是我自己的觀點, 但個個人想法唔同, 若家長對該校的理念不同, 入讀此校可能會未必適合 !  我咁快放棄抽獎原因是本人住該區全部是傳統津校 (抽到都唔啱讀), 你可以不妨等第一round十一月公佈後才決定吧 !

...............

大家好...請幫忙...

我想問,"港大同學會"跟"嶺南大學"有甚麼關係嗎???
除咗完成k2後報名,可以早多一兩年嗎?? 我小朋友現時讀k1.....。THX

lam1228

我好認同你呢句 ”但我覺得應該先培養小朋友正確的學習態度,令他們感受到學習帶來的樂趣。如果找到一間升中派位理想的小學,但囡囡吃力不討好,成績不在派band 1 前的幾十%之內的話,亦是一個問題.....?
這亦是我報此校之原因 !  想請問你住那區, 我想了解校車時間的問題 !

港大同學會和此校並無關係, 大家都是直資, 前者在柴灣規模大好多歷史較耐有一條龍中學, 後者在深水埗較新無中學聯繫, 我都好喜歡港大同學會的, 不過實在太遠(我住青衣), 況且此校好多人考, 要考入一點也不易 !

.............

可以受埋我玩嗎, 我都係住沙田gar, 多多指教.

原帖由 laam1228 於 08-9-21 13:43 發表
Stephanie:

HI, 我家住沙田的

剛剛看過通告, 青衣校車服務 $720, 至於路線和時間沒有詳盡列出............
如果真的想快些知道詳情的話, 我可以pm校車公司電話比妳

好高興遇到妳 ...

Ryts & laam1228

你決定讀呢間啦 !  是否也是明年入學呢 ! 我本來都打算遲的先註冊的, 但又好怕到時無位喎(得四十幾個位), 所以都費是夜長夢多 ! 其實你哋住在沙田區, 第日升中時可番去抽沙田區中學的的 , 沙田區好的中學唔小, 競爭無咁大, 好過在深水埗區升中, 我都打算將來抽葵青區中學(雖然好似長遠咗的) !   

Laam1228,請pm給我校車公司電話好嗎 , 我其實想了解下幾點上車, 還有此校自設飯堂也是我選此校原因之一, 日日食飯盒真是對身體不太好呢 !   

大家以後多多傾下, 其實我打算將來會參加家長會之類 !

laam 1228

你嘅小朋友早上幾點上校車吖?

原帖由 stephanieching 於 08-9-21 22:51 發表
Ryts & laam1228

你決定讀呢間啦 !  是否也是明年入學呢 ! 我本來都打算遲的先註冊的, 但又好怕到時無位喎(得四十幾個位), 所以都費是夜長夢多 ! 其實你哋住在沙田區, 第日升中時可番去抽沙田區中學的的 , 沙田區好 ...

..............

...............

laam1228

唔該哂, 咁你遲吓會唔會轉返坐校車呢? 因為我要返輪班, 所以會選擇校車.

原帖由 laam1228 於 08-9-22 10:05 發表

RYTS:

我暫時唔係坐校車的,因有架86巴士可以直達學校,在巴士上比囡囡訓多一陣,如果我訓晏左整唔到早餐,就在車上吃早餐(偷偷地) ,同時開學初期想多認識學校,自己接送可以觀察多些.....

我通常7:00am出門口,8:00am前一定會到學校,沙田區 ...

lamm1228

pls check pm
原帖由 laam1228 於 08-9-21 13:09 發表
小女現在在此校就讀一年級, 開學至今三星期了, 整體都非常滿意.......

學校規模雖然不大, 班數也不多, 但個人覺得這問題不大。而且, 校長、老師和工友都非常親切, 做每一件事都先為小朋友著想,校內學習氣氛相當好。

功課 ...

.................

回覆 # 的文章

而家仲可唔可以申請入小一呀?

校車時間

我的兒子今年已經二年級了, 我住在第一城, 早上6時55分上校車. 校學特點在小班教學, 有專人煮飯, 我的仔一向偏食, 但都話好味道!

原帖由 laam1228 於 08-9-22 18:43 發表

會.....如果天氣惡劣或自己身體不適時,都幾唔方便, 長遠計是坐校車為上................

龍鳳胎

交表日期到9月26日.

原帖由 龍鳳胎 於 08-9-22 18:54 發表
而家仲可唔可以申請入小一呀?

babykwokmh

你係唔係都對嶺南有讚無彈呢?

原帖由 babykwokmh 於 08-9-22 23:05 發表
我的兒子今年已經二年級了, 我住在第一城, 早上6時55分上校車. 校學特點在小班教學, 有專人煮飯, 我的仔一向偏食, 但都話好味道!
‹ 上一主題|下一主題