用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 關於嶺南大學香港同學會直資小學
樓主: RYTS
go

關於嶺南大學香港同學會直資小學 [複製鏈接]

爸爸有去
原帖由 stephanieching 於 09-6-13 22:05 發表
Hi ! 統計下呢度有幾多個家長是今年9月入小一呢, 大家仔女可能是同學呢 !  請問有沒有去12日之小一入學講座呢 !

我想問下你知唔知道深水埗中學網好唔好?因為中學係跟小學網的。另本身你住邊區架,係未放棄大抽獎入此校?我個女兒和你孩子特點都好似,樣樣都ok屬於聰明,只是上課冇咁專心。我都會考慮給她讀嶺小,不過是2010年度。另外你有冇聽人講過此校考試是冇排名次的,如果冇名次升中又會點報分呢?我都相信她在此校會有愉快的小學生活,但都擔心她將來升中問題...
原帖由 stephanieching 於 09-6-8 18:10 發表
剛剛才發現小學一覽有此校之topic, 回想囡囡K1時我去過此校簡介會後就十分喜歡此校 ! 奈何對此校認識之人太少, 在各途徑找了很久才問到一些家長評語, 囡囡今年9月終於入讀, 之前各家長的對此校的疑問我都經歷過 !

...

以我所知深水涉中學校網都唔錯, 不過亦要留意大部份band 1中學同其他深水涉小學也有聯繫, 我本身住青衣區, 我問過教署, 到時可選擇回葵青中學校網也可, 但其實我現在的打算是, 希望此校方法適合她外向姓格, 同時讓她多參與校外活動比賽 (如朗誦, 跳舞), 將來可以自己去考學校 ! 你知一般津貼或出名的名校, 不是你想參加就可呢 !

此小校將來派位暫時來說真是一個"未知之數", 我囡囡仍未入讀所以不知程度如何, 無論是淺還是深, 我自己都會看緊她成績的 !

我同老公都有去呀.....

原帖由 stephanieching 於 09-6-13 22:05 發表
Hi ! 統計下呢度有幾多個家長是今年9月入小一呢, 大家仔女可能是同學呢 !  請問有沒有去12日之小一入學講座呢 !

今日返左去交學費了, 但好多都唔記得問, 請問返學係著白色定黑色皮鞋? 運動堂係唔係一定要著白波鞋? 仲有.....書薄費減免份表學校係唔係冇得派? 一定要自己去攞的, 唔知有冇媽咪幫到我呢? 唔該哂

車迷,

14號我仲尊登請半天假去, 仲以為會有好多開學資料講,  原來8月27日仲要去多次,  我打了去學校問著黑皮鞋, 運動就白波鞋, 有唔問就打去學校問啦 !  27日家長會應會見到你呢 !

Stephanie

原來你都要問, 我仲以為上次開家長會我老公聽漏左.....所以自己好似咩都唔知咁, 14號嗰日好似唔係好多人咁, 唔知今年收左幾多人呢? 希望27號見到你啦!!

請問各家長, 現在申請09-10小三插班生還來得切嗎?  (請給我意見)

點解咁遲先開家長會???攪到依家咩都唔知!!!

]
Hi ! 咁多位 ! 請問有沒有去了昨天的新生簡介會呢 ! 我囡囡讀 1B 班, 有沒有同學仔媽咪呢 !  我 9 月 1 和 2 日都會去做學校義工呢 !

stephanieching
早晨, 有
我仔仔讀1A , nice to meet too.
原帖由 stephanieching 於 09-8-28 09:08 發表
]
Hi ! 咁多位 ! 請問有沒有去了昨天的新生簡介會呢 ! 我囡囡讀 1B 班, 有沒有同學仔媽咪呢 !  我 9 月 1 和 2 日都會去做學校義工呢 !

我沒有去家長會, 所以唔知囡囡讀邊班, 請問家長會有什麼重點要注意?

moondyLau, 車迷,

9月1日及2日我去咗學校做義工, 在 1A班幫過吓手, 應見過你小孩 !  初部觀察老師好友善, 對小朋友好好, 呢幾日我問囡囡開唔開心呀, 佢話好開心老師好風趣, 好喜歡返學 ! ! 況且雙班主任制每班人數又少, 對囡囡會好好照顧, 老實講, 我無嘢要求, 只想囡囡有個快快樂樂的童年 !

車迷, 你小朋友讀 1A 定 1B呢 !

stepanieching,
我囡囡讀1A, 佢話佢班有18人, 但佢話得一個班主任--黃老師, 佢好鍾意呢個班主任, 咁其實係咪雙班主任呢? 佢又好鍾意搭校車同返學, 見佢咁開心....我諗應該冇同佢揀錯學校!!!

車迷,

Hi !以我該兩天所見, 1A班也有副班主任是個國語老師 ! 你小朋友適應小學生活嗎, 這個星期開始正式上課了 !

我囡囡就每日都好喜歡返學, 仲話仲開心過幼稚園, 尤其是上中文課佢好有興趣 , 又話午膳好好味 ! 你小朋友是否有被選入各校隊呢(我囡囡入朗誦隊和敲擊樂隊可出外參加比參), 選人少學校的好處是多的比選機會參加校外比賽, 無獎取都可以練大的個膽 !  每星期放學後有兩日訓導加上參加一個課外活動, 一星期有3日都遲回家, 回家後還要去補習社做功課,  都好少時間在家了 ! 我放工雖然遲但都盡量抽時間看一看佢功課 !

9月25日晚上有家長會, 你會否去嗎 ? 我會出席 !

10年準小一生-好動的兒子

大家好, 看到你們的對話,實在感到"嶺大直資"好吸引,
我的兒子好動 & 坐不定,除非做他喜歡的畫畫以及手工.
我最希望為他撰一家令他有興趣學習的學校.
我們住青衣, 不知道保母車有嗎 ?時間 ?可以在那查看
功課多嗎 ? 看你們說老師也很關懷小朋友是嗎?
我看資料08-09小一, 2班共56人, 但看到對話中
說一班是18人,那怎麼呢?
請給我些意見 ,另如我現在去申請不知是否太晚呢?

25號我不會出席了, 唔該講聲我知咩情況, 我個女都返得好開心, 英文堂校長同佢地上堂好攪笑喎, 聽到佢咁講都覺得開心!!!
原帖由 stephanieching 於 09-9-12 09:11 發表
車迷,

Hi !以我該兩天所見, 1A班也有副班主任是個國語老師 ! 你小朋友適應小學生活嗎, 這個星期開始正式上課了 !

我囡囡就每日都好喜歡返學, 仲話仲開心過幼稚園, 尤其是上中文課佢好有興趣 , 又話午膳好好味 ! 你 ...

請問每年有幾多次考試和測驗? 多默書嗎?

bbrabbit,

剛剛開學, 唔知考試和測驗點, 不過功課量和默書應不多, 我好怕每個禮拜都是不停的默書, 沒完沒了 !   其實我囡囡都病咗呢幾日都無返學 !

我都是住在青衣的, 有校車接送, 上車時間是七時多 !

9月19日下午2時至5時開放日, 如果大家有興趣, 不妨去參觀
‹ 上一主題|下一主題