用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 關於嶺南大學香港同學會直資小學
樓主: RYTS
go

關於嶺南大學香港同學會直資小學 [複製鏈接]

此校收了小女為09-10 小一生。 上星期六開放日時, 我們一家 (包括公公、婆婆)也一起參觀。 長輩們對校方的教學也喜歡, 可是却對學校處於很多屋村、工廠大厦及地盤區附近有點擔心。請問各位家長對此有何看法?或是我們多慮了? 因小孩子還小, 始終有點擔安全問題。近地盤又會否很大噪音呢?請賜教。謝謝。

此校收了小女為09-10 小一生。 上星期六開放日時, 我們一家 (包括公公、婆婆)也一起參觀。 長輩們對校方的教學也喜歡, 可是却對學校處於很多屋村、工廠大厦及地盤區附近有點擔心。請問各位家長對此有何看法?或是我們多慮了? 因小孩子還小, 始終有點擔安全問題。近地盤又會否很大噪音呢?請賜教。謝謝。

.................

laam1228,  感謝你詳細的解答!  令我們都放心很多了!  :D

原帖由 laam1228 於 2009-5-18 19:21 發表
16/5 的開放日, 我也在場但身份是家長義工, 囡囡是應屆小一生, 此校的地理環境實在有點令人卻步, 但不用擔心打樁的問題, 因為最近學校的地盤要放學後才可以打樁的, 對日常上課沒有影響的!

至於,學校位於舊區家長會 ...

舊生家長報到

個大女o係嶺南直資讀左3年,屬開國元老級,細女都讀左快1年嘞,經歷左唔少風波. 剛剛知道有呢個網站,覺得有呢個平台同新生家長分享下真係幾有意義,聽下唔同意見都可以免做井底之蛙.

總括o黎講,我覺得嶺南直資最大既特點係"愛心". 同啟思一樣,D老師都係充滿愛心,將孩子利益放在第一位. 有左呢點我已經唔使擔心,差極有個譜, 何況又有咁好o既師資同教學方法. 但如果你僅僅係為左谷升學而選校,呢間恐怕未必係最佳選擇.

嶺南直資仲有一點我好鍾意:有教無類. 傳統名校收生都係百裡挑一,清一色精英班,調皮D都被踢出校. 呢間學校唔洗考試,先到先得,所以新生未必都係天才,但一樣教得有聲有色. 我識得幾個本來好頑皮的小朋友,讀左一兩年後就明顯變乖左,真係要寫個服字比D老師. 如果忍受唔到其他調皮仔D家長要三思喇,因為呢度D小朋友都要學習包容其他人...

對於間學校係有愛心我一d都唔會去質疑,個日去聽簡介會什麼都吸收唔到,淨係聽到佢地咩都話愛心。當然辨學一定是以愛心為先,但除左愛心真係冇咩其他point再去支持間學校咁,最多就係話中文有一套方法去教。個社會好現實,家長固然希望子女得到學校的悉心照顧,但係都希望子女將來有一定競爭力。有教無類係好,但係一些子女屬資質較高既家長可能真係未必會考慮此校(學校簡介會中根本比唔到d咩實質野去支持)。這樣我都驚收生質優的少頑劣的多,一定唔多唔少影響學校質數。總括而言透過簡介會學校真係比唔到d信心家長讓小朋友報讀。或者有冇多d讀緊此校小朋友家長比多意見d想報此校既家長作參考? & 我想知道有冇家長小朋友係冇咩讀書問題(eg:幼稚園程度較低、上堂唔專心、唔鐘意做功課、唔鐘意返學等等),都會考慮報此校?原因又係d咩?

原帖由 FongBaBa 於 09-5-21 01:48 發表
個大女o係嶺南直資讀左3年,屬開國元老級,細女都讀左快1年嘞,經歷左唔少風波. 剛剛知道有呢個網站,覺得有呢個平台同新生家長分享下真係幾有意義,聽下唔同意見都可以免做井底之蛙.

總括o黎講,我覺得嶺南直資最大既特 ...

.............

呢位家長的意見好有道理,競爭力亦係我地D家長同校方3年來一直在討論改進的地方. 不過,正如我之前說的,如果你純粹係為左搏高分/入名校/爭第一而來這間學校,你會很懊惱失望,勸你趁早另擇高明了.

再者,競爭有很多種,包括考試名次,自學能力,社會競爭力等等.嶺小的重點放在考試名次上的不多. 有不少家長希望改變這一點,學校係有耐心聽取每位家長意見,但亦必須平衡大部分學生的利益及教學理念,而不將分數放第一位. 學校的重點係在於引發學習興趣,培養自學能力,在輕鬆環境下掌握實際知識.成效係有目共睹的. 太貪心的話就變填鴨式,與辦學理念及大部分家長的期望相違背了.

說到嶺小只收問題學生,就大錯特錯了.如果你真是一個細心的家長,開放日那天應該會留意到在場的學生素質:有禮,自信,好學.  果日我在英語室幫手,見到有幾個學生有空閒就一直坐在果度睇書.如果想再睇清楚D,不妨等放學時間去校門外感受一下.

事實上,嶺小係一間收費學校,送孩子來呢度D家長多數都唔會放任自流.雖然唔係好嚴格的入學考試,也要經過一D基本的面試及篩選,相信可令學生程度相差不太遠. 頑皮的學生必定會有少少,但別指望將他們"剷除".犯錯的孩子亦受到尊重,正面的教導效用很大的.  我認為孩子有不同程度的同學一起成長,他們的思想觀念才會比較正常,以後出來社會亦可笑著面對各種人. 其實如果你個仔女係醒目,在嶺小學到的東西一定多過大部分名校,升中亦不會有問題.

每一位家長的理念可能都不一樣,需求也不一樣,所以不可能所有家長都認同嶺小的理念. 簡介會的目的只是"簡"單"介"紹一下嶺小的理念及教學方式, 而不可能照顧到每位家長的需要. 加上這次忽然多左咁多聽眾,包括年邁的婆婆同吵鬧的弟妹,禮堂擴音器又遇上D問題,難免很多家長聽完後頭上還頂著一個大問號.  

其實簡介會只是開放日的其中一個項目.教室內都會有負責老師同家長義工樂意回答問題. 幾複雜尖刻的問題都未見他們皺過眉頭.  如果你要得到最有效實質的答復,就有必要將你自己的情況說出來,而不是一直問別人有沒有問題. 如果你淨係要讀一間必入BAND ONE的精英訓練班,就真係搵錯地方喇,唔好再o洗時間.

祝你搵到心儀的學校啦! :)

原帖由 dreambutterfly 於 09-5-21 07:28 發表
對於間學校係有愛心我一d都唔會去質疑,個日去聽簡介會什麼都吸收唔到,淨係聽到佢地咩都話愛心。當然辨學一定是以愛心為先,但除左愛心真係冇咩其他point再去支持間學校咁,最多就係話中文有一套方法去教。個社會好現實,家長 ...

..............

多意你寶貴意見。我絕不是對嶺小有成見,我希望大家出來分享意見是因為我想深入d了解間學校,希望搵到間好學校比自己的孩子,唔想因為"簡介會"印象(沒殺)左一間好學校姐。
原帖由 FongBaBa 於 09-5-21 11:36 發表
呢位家長的意見好有道理,競爭力亦係我地D家長同校方3年來一直在討論改進的地方. 不過,正如我之前說的,如果你純粹係為左搏高分/入名校/爭第一而來這間學校,你會很懊惱失望,勸你趁早另擇高明了.

再者,競爭有很多種,包 ...

呵呵,呢D心情我好明白的. 當初我們選嶺小係第一屆,根本冇舊生家長可以問. 果陣就靠對趙均鴻博士的信任就去左簡介會,覺得校長,老師都異乎常人的好(有見地,有愛心,相信是趙博士親自挖角來的), 理念又相同,所以把心一橫就報名了.

入學後都還戰戰兢兢的,高度關注左幾個月後,先完全放心. 中文科的進度真是快得令人吃驚,但學得一D都唔辛苦.

後來升二年班後,有一段時間見女兒對數學提不起興趣,就向校長反映. 好快,學校請來左數學專家開講座,三年班又請左經驗豐富,又識搞氣氛的兩位數學老師,分別成為我大女二女的偶像. 兩個女宜家都好鍾意上數學課.

英文科課程注重讀寫聽講,以自由發揮為主,比較不注重默書及考試,所以未必個個家長會滿意. 勝在日日有外籍老師傾計,表達能力唔錯. 幾千本英語讀物,按程度歸類,確保每個孩子都隨時有適合的書睇. 其實很多英文小學都冇咁好的條件.

不過講到底,係要問下你自己到底想自己孩子讀點樣的學校. 好的學校有很多的,當然有包括嶺小啦...

原帖由 dreambutterfly 於 09-5-21 16:00 發表
多意你寶貴意見。我絕不是對嶺小有成見,我希望大家出來分享意見是因為我想深入d了解間學校,希望搵到間好學校比自己的孩子,唔想因為"簡介會"印象(沒殺)左一間好學校姐。 ...

....................

大家好! 我都有去open day plus 簡介會,請讓我發表下意見.............

當天禮堂的咪聲較細,小部份家長又讓小朋友在場走走叫叫,真的太嘈,坐後面真的好難聽到校長及老師

最後,超時太多,4:30pm未到答問時間我已走了

我本身今年已去過幾個簡介會,除家長分享環節外,總體以嶺小這個最實而不華,印象亦最好;我有刻意留意該校學生的功課,其實課程不能說淺,數學算普通,中文唔淺,英文絕對拍得住外面英小(我有点擔心>.<)

但校園真的太細,交通亦不方便。

我有幾個問題都好想問,唔知當日校長有冇解答過呢?

例如:
1. 現在得P1~P3 6班,師資及場地尚可應付.....當一路開班上去12班就會愈來愈逼,師資又會分薄左,校長有冇唸過下一部點做?

2. 請問知否幾時報2010小一,面試有冇要求?

如當天冇問過,請問嶺小的家長們或laam1228可否解答或向校長了解一下呢?

Thanks

原帖由 laam1228 於 09-5-22 10:56 發表

對今次的 簡介會 為你帶來不愉快的經驗, 真的遺憾!

希望, 將來有機會再開 簡介會 時, 你可以再次光臨, 我認識的 鄭校長 是一個從善如流的好校長, 下次一定會做得比較好的!

嶺小 一級只有2班, 目前只有 百多對 家 ...

....................

laam1228,

Thanks for your information & sharing.  

利用協同中學舊址擴建是個可行的方法..........就算不能肯定可用協同,請問知否校長/校董會是否已積極安排/籌備擴充校舍呢? 因為由籌備到啓用都要1、2年時間,到時已10班學生了

原帖由 laam1228 於 09-5-24 12:56 發表

Hi TommyGirl ,

Open Day 當日我負責在1/f 的課室幫助有需要的小朋友和家長, 禮堂內的事 和 流程 真的不清楚......

我以自己 知道的 為你解答 (如有錯漏, 希望其他家長代為指正)

1) 學校日後要擴建是事在必行的 ...

我也有在16日那天參觀嶺小,也覺得校舍是"失分"的地方。假如真的有望擴建,真的為此校加分不少!

有冇家長放棄了91網,而會讀/已讀嶺小?
我女兒k2,因為嶺小會早面試,會好快有取錄結果。而沙田校網又不錯,所以都幾煩, 你們有掙扎過放棄大抽獎嗎?

剛剛才發現小學一覽有此校之topic, 回想囡囡K1時我去過此校簡介會後就十分喜歡此校 ! 奈何對此校認識之人太少, 在各途徑找了很久才問到一些家長評語, 囡囡今年9月終於入讀, 之前各家長的對此校的疑問我都經歷過 !

我好同意幾位家長說讓子女入讀此校 , 家長之教學理念一定要與學校配合, 此校絕對不同其他傳統名校或津校, 我想大家都聽過不少學校只顧死谷成績, 對成績稍次之學生置之不理, 老師校長毫無愛心, 對一個只得十歲八歲人仔, 何解要他們活在一個缺乏關愛, 重重壓迫下去學習, 就算成績好好又怎樣, 將來還有慢慢長路要走呢, 負心自問, 作為家長的你小學時讀的學校是現在"咁"嗎 ? 此校最大優點是以學生利益為主, 為小朋友為家長設想, 學校課程與傳統學校不同, 不是死記死背, 以是活學活用, 作為家長, 認為以往自己讀傳統硬記填鴨方法好嗎  !  有些學生性格乖巧文靜可能適合傳統名校,但如我小囡般個性活潑, 愛發問, 愛交朋友, 在傳統名校只會比打壓成""學生, 回想Interview 當天囡囡(4歲)發現老師將其名字寫錯了, 立即向老師提出更正, 傳統學校會容忍小朋友挑戰老師其無上權威嗎 ! 此校也收我小囡, 是否就代表此校特別收""學生呢, 我與先生其實十分欣賞囡囡勇於表遠自己意見 !

雖然小囡仍未入讀此校, 此校課程淺不淺我不知, 只知此校好適合囡囡, 培養良好品格和讀書的興趣, 熱愛學校生活, 每天都快快樂樂返學放學, 對我來說遠比每天重覆地追趕成績要緊, 今天每科一百分代表將來有成就嗎 ?

總括而言, 此校好適合我小囡, 報讀此校之家長真是要了解清楚自己小朋友之性格和自己對學校的期望, 否則只會埋怨此校 !

大家好, 小女今年九月將加入呢個大家庭, 真係多謝有呢個topic, 令我加強信心俾囡囡入讀, 到時希望大家多多指教

Hi ! 統計下呢度有幾多個家長是今年9月入小一呢, 大家仔女可能是同學呢 !  請問有沒有去12日之小一入學講座呢 !

‹ 上一主題|下一主題