用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 關於嶺南大學香港同學會直資小學
樓主: RYTS
go

關於嶺南大學香港同學會直資小學 [複製鏈接]

stephanieching

其實我嘅大前提都係要搵間適合阿仔嘅學校, 想佢讀得開心時我又放心, 培僑同嶺南都合我心意, 但基於地點及升中問題, 我應該會選培僑, 希望我哋都作咗個正確啲選擇啦.

原帖由 stephanieching 於 08-11-28 20:18 發表
RYTS,

恭喜哂 !培僑都是一間好學校,又有一條龍, 學費又相宜, 又近你屋企, 真是好吸引 !  我自己住得遠, 否則我都有考慮同囡囡讀培僑 !

不過對培僑我有一點憂慮, 是佢附近有一大座高壓電塔, 我老公做電機工程呢行佢 ...

其實這裡有多少人係啟恩家長 ?? 除了啟恩應該不會有好多人認識這學校.

我都是啟思家長.

good kfkfk irol kik/

只得2班,是否很難入?

原帖由 BEBELI303 於 08-10-24 15:38 發表
You're welcome!! 其實每所名校都有新校既時段, 嶺南直資小學只是開了3年已有現時的口碑,實在很不錯, 加上其不是因為新校收生不足而每級得2班,而是其將來以後永遠,就算將來成為名校,都只會每級開2班(司徙拔道嶺小都 ...

係呀, mmmmmmmmmm

各位舊生家長,

請問讀了一年多或幾個月, 對此校評價有無改變? 是否真是值得介紹小朋友讀呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Pls help!!!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

各位舊生家長,

請問讀了一年多或幾個月, 對此校評價有無改變? 是否真是值得介紹小朋友讀呢?

[q,
加學費  $14300

What you say?

原帖由 ICU 於 09-1-28 19:46 發表
good kfkfk irol kik/

[quote]原帖由 happy188 於 09-5-2 12:32 發表
What you say?

今年 9 月 加學費

絕對值得讀既一間好學校, 中文教得好外, 英文都無得頂, 剛剛上星期派成績表, 英文試卷一點都吾淺, 小一英文已經考猜迷語, 作句。 觀察3次考試試題一點都不簡單, 但學校可以教到小朋友自行溫習默書, 1年4次考試, 囡囡一點都不覺困難, 還最喜歡考試日子,可想而知, 該校教導學生真有他們一套, 我從來不用煩她的功課成績, 今次考試全科取A。 老實講作為家長同小朋友選學校一定要選擇一間適合他們及教學方式受到認同的學校是最為重要, 但我所知09年小一學位已沒多額了,因為我朋友我兒子08年底報該校小一都要待6月先可以面試, 因為已收了一大批啟思學生了。希望這些資料幫到您!

I also applied this school for my daughter recently, the staff told me that they will arrange an interview in mid-May, but she said the chance might be very little.

十分贊同你此句 :
" 老實講作為家長同小朋友選學校一定要選擇一間適合他們及教學方式受到認同的學校是最為重要"

我上年7月己同囡囡面試此校並己取錄註冊, 來緊9月入讀小一, 一早己放棄了政府派位和考其他報私校的機會, 當時的朋友都問點解咁早決定選此間名不經傳, 校舍細舊, 歷史短, 前途不明的小學(仲要交學費), 是緣是此校我囡在K1時我己去過其簡介會, 給人感覺是此校以"學生"利益為主, 校長老師好有熱誠, 雖然校舍細細, 但有大家庭之感覺, 況且其教學方法不同一段"宮校或名校"的填鴨壓迫方式(以成績掛帥), 好適合我個囡活潑好動的性格(最喜歡其中文教法), 囡囡有過快樂的童年是我首要條件 !

當我面試時, 雖然囡囡週圍走表現又不太好, 但我好明確表示想入讀此校, 對此校之教學情況亦一早了解, 好認同其學之教校理念與我哋相同, 原來08年底己停了面試 (此校額少), 慶幸一早去註冊和堅持自己的決定 !

http://www.luaaps.edu.hk/DSS/index.htm

我見到一間同佢同地址名又差不多但是津校...兩者有什麼關係,有什麼不同呢?

津校今年是最後1年, 7月15日就正式close, 所以無咩必要理會.

想請教各家長,這間學校係未咁值得推介?尋日去完簡介會,但係都唔係好知學校教學理同特色,聽得好辛苦好細聲,感覺一個字"亂",但係我唔係想(沒殺)了任何好學校的考慮,請大家提供意見及幫忙,謝謝!
另外重有d隱憂:
1)學校唔會特別去提供d拔尖補底支援個別特別需要學生,起碼話要夠一組人先會考慮提供資源協助。
2)活外活動要錢,只要求每個小朋友最少有一活動,其他直資大都免費提供多元化課外活動,校長話學校冇咁多錢(但係其他直資就有???)。
3)尋日見到有位家長住屯門,我問佢點解考慮這間學校,佢既答案果然係話因為佢小朋友讀緊課程好淺既幼稚園,嶺小課程會接到佢個小朋友程度,聽到有d驚,我個女現在讀緊既幼稚園都唔屬於淺,咁我係未有需要考慮讀嶺小呢?
*不過d教職員、書記同校長比我既感覺都幾友善。

前天我也有到此校參觀及聽講座。對於此校的印象是正面的。

至於講座"亂",我個人認為很大程度是某些不為人設想的家長所為。為什麼這樣說? 學校的擴音器不夠大聲,雖然是學校的不足。但是,最大的問題,是"中排"有些家長把孩子帶進會堂。其實,學校明明在樓上課室安排了playright的工作人員,有各種的遊戲,不明白為何他們不讓孩子到樓上玩。初時想著是否擔心孩子獨自在樓下玩不太好,但是那些孩子,當中包括較大的小朋友和幼兒,聲浪實在太大,幼兒更不時尖叫,家長竟然無打算抱幼兒離場!

最後我卻發現他們是有帶姐姐(外傭)來的,而外傭居然是一起聽講座,我覺得他們真的很自私,不為人設想!

其實我大致上是對dreambutterfly所列出的幾點抱有同感。尤其是對該新界西家長的"偉論",一方面覺得礙耳,二方面替兩所學校傷心,該媽媽簡直是好心做壞事,一心以為在讚嶺小和啟思幼稚園,其實變成"倒米"!

我的小朋友也是啟思幼稚園的,對於被標籤為"課程淺"學校,早已習以為常,反正我不認同。不過,此方面無謂在此發up風,因為這裡說的是嶺小。

我想先註明一下,前天我也是第一次到嶺小,是從baby kingdom得到開放日的資訊,而非從啟思(因我的孩子只是K1)。我覺得這樣好,因為我未聽過趙博士的推介,我可以自己靜心的觀察。

說回"家長推介",我覺得,當天數位家長所說都有"搔不著癢處"之感,"新界西"阿媽更是肉緊有餘而成事不足。當時心想,學校真的"唔夠貨",千選萬選的家長代表,出來"倒米",把學校說成是"救那些無人要的pair懶幼稚園教出來的受不了壓力的學生的避風港"。但是,當晚我再消化下整個情形,我猜學校收生這麼少,很難找到肯回來講話,又要表達能力超班的家長。而最重要的是家長只可以代表她自己,作為觀眾的我可以選擇過濾她的說話。
‹ 上一主題|下一主題