用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 關於嶺南大學香港同學會直資小學
樓主: RYTS
go

關於嶺南大學香港同學會直資小學 [複製鏈接]

嶺南俾咗封信我簽, 話要交$400蚊同交埋封信先可以留位, 我想請教呢封信係純粹俾教統局 證明放棄中央派位定係已經當係嶺南嘅註冊信呢? 有無媽咪知道呀?

Thx

是呀,$400元是註冊費 , 封信是呈上教處證明你己獲直資取綠, 不能再參與政府的派位, 不過當你可繼續考私小或直資(呢個唔肯定), 只是代表你無得參加政府統一派位 !  你不交此信和費用便不能confirm留位, 因此校是一路面試一路收生, 佢收夠就唔收 !  所以話註冊直資不同報私校, 你真是要決定放棄政府派位才可簽信 !  

所以之前我同你講, 若你在今個月呈表"計分"有心儀津校而你又想吓得唔得, 不防等十一月公佈完先決定, 又或者你唔怕無位, 你可等埋出年6月公佈政府派位得去扣門也可 !  而我自己因為實在唔想同囡囡讀本區津校, 其他直資和私校有各有唔適會之處 (其他心儀直資地區太遠, 私校同津校一樣谷成績還要付費), 所以我先咁快註冊, 若你對此校不是太肯定讀唔讀, 就不要簽信了 !

stephanieching

唔該哂, 其實我都唔會參加政府統一派位, 雖然覺得嶺南都幾好, 但因為仲有幾間學校未見, 所以未決定到囉!

原帖由 stephanieching 於 08-9-24 21:16 發表
是呀,$400元是註冊費 , 封信是呈上教處證明你己獲直資取綠, 不能再參與政府的派位, 不過當你可繼續考私小或直資(呢個唔肯定), 只是代表你無得參加政府統一派位 !  你不交此信和費用便不能confirm留位, 因此校是一路面 ...

點解咁快取錄左? 我20號先交表喎

阿囡聽日面試.......唔知要幾耐先會收到通知呢.....
另....有無人可告知面試內容大概關於咩呀...唔該晒

我暑假前七月己面試了, 九月開學通知收和註冊, 以我所早五月也面試了一次, 呢間學校唔同其他學校, 佢哋好似是定期面試一批人, 收的要交信就Confirm位, 直至到佢收夠人數為止, 即是你越遲去面試或越遲交信, 若佢收夠人就無位 ! 所以若想等埋大抽獎公佈後才決定讀唔讀, 要看佢收夠人未, 我就因為怕到時兩頭唔到岸先咁快confirm位 !   RYTS,  我都明你的處境, 若有些你心儀的學未Int.或未公佈, 我都會想試下其他, 不訪問下嶺小可否遲些交信, 我估應該得, 因為現在好似我咁早comfirm位的人應不太多 !  

面試 : 都是問下英文字, 中文字, 簡單數學和問吓日常生活, 我個囡面試當日仲當住老師面前週圍走, 答的答案又古靈精怪, 我同老師講我哋好有誠意入此校, 對貴校又好了解, 覺得適合我個囡囡的性格 !   可能同出面名校面試好唔同, 我個囡在那些學校面試第一個實Out ! 若你小朋友是較活潑不是坐定定個種, 此校對此類學生包容性頗高 !

就係囉, 所以個心先15/16, 驚遲啲無位.....

原帖由 stephanieching 於 08-9-25 13:21 發表
我暑假前七月己面試了, 九月開學通知收和註冊, 以我所早五月也面試了一次, 呢間學校唔同其他學校, 佢哋好似是定期面試一批人, 收的要交信就Confirm位, 直至到佢收夠人數為止, 即是你越遲去面試或越遲交信, 若佢收夠 ...

今日交咗留位費啦, 連信都交埋, 一於放棄統一派位

RYTS,

你終於決定交信, 咁你仲會唔會繼續考其他私校和直資呢,  我本來想考多間培僑, 不過交通是一個大問題, 無校車的話, 要轉幾程車先到, 不過呢間都勁難考, 其他私校我都無興趣考, 所以我都疊埋心水明年同囡囡讀"嶺小", 現在都停咗升小學的事, 反而重心教囡囡串英文, 唔知囡囡是否細囡關係(十二月出世), 好似差少少咁, K3開始要串字, 到現在都只是識得串幾個簡單字 , 請問你個小朋友識唔識串字呢, 有時都諗咁是否應被佢讀多年K3 !

RYTS,

SORRY.

現在才回覆, 但很高興聽到你已選了嶺南小學, 和我當年的做法一樣!
我想我們選嶺南小學的媽媽都是有相同信念才會選這校, 最重要是子女快樂地上學! 不過當然擔心中學派位問題, 請放心讀嶺南小學, 因為這學的鄭校長和一班老師都很用心教學, 中文有饒老人, 英文有外籍老師Mr. Steven. 總而言之, 學校雖小, 但就是喜歡它小, 我的子女才不致忽略!

原帖由 RYTS 於 08-9-23 00:19 發表
babykwokmh

你係唔係都對嶺南有讚無彈呢?

我仲有兩間學校未見, 其中一間都係培穚, 呢間真係好難
考, 所以都係唸住試一試, 唔會抱太大寄望. 真係唔明, 又話果兩年出生低咗, 但都咁多人考?!

你唔洗擔心串字問題, 好多小朋友都係咁, 我叫個仔做功課, 就好似同佢賭心情咁, 一時乖到嚇死你, 一時激到你暈, 都幾考我哋嘅EQ.

原帖由 stephanieching 於 08-9-29 11:13 發表
RYTS,

你終於決定交信, 咁你仲會唔會繼續考其他私校和直資呢,  我本來想考多間培僑, 不過交通是一個大問題, 無校車的話, 要轉幾程車先到, 不過呢間都勁難考, 其他私校我都無興趣考, 所以我都疊埋心水明年同囡囡讀" ...

babykwokmh

絕對同意你嘅講法, 尤其是知道自己小朋友係邊一類人, 又唔可以用硬功迫, 又好動, 又唔悶得等, 且我對嶺南嘅老師印象唔錯, 加上學生數目唔多, 應更能照顧到各小朋友嘅需要, 希望我們都作了個正確嘅選擇啦.

原帖由 babykwokmh 於 08-9-29 23:44 發表
RYTS,

SORRY.

現在才回覆, 但很高興聽到你已選了嶺南小學, 和我當年的做法一樣!
我想我們選嶺南小學的媽媽都是有相同信念才會選這校, 最重要是子女快樂地上學! 不過當然擔心中學派位問題, 請放心讀嶺南小學, 因為 ...

今天在屋苑想尋找英文科補習資料, 得知嶺小的英文課本"My Pals"是英文課本中最深的, 課程是根據Singapore改編, 不要擔心課程太淺!

原帖由 RYTS 於 08-10-1 12:39 發表
babykwokmh

絕對同意你嘅講法, 尤其是知道自己小朋友係邊一類人, 又唔可以用硬功迫, 又好動, 又唔悶得等, 且我對嶺南嘅老師印象唔錯, 加上學生數目唔多, 應更能照顧到各小朋友嘅需要, 希望我們都作了個正確嘅選擇啦 ...

我都交咗留位費同埋信呀,但啟基今日打嚟話收我囝囝呀.點算呀.. [/quote]
軒軒(Issac)2003年7月20日出世 & 樂樂(Bosco)2005年7月11日出世

BB豆:

可否多口問一句,你10月2號交信,咁係幾時interview架?

原帖由 BB豆 於 08-10-2 23:39 發表
我都交咗留位費同埋信呀,但啟基今日打嚟話收我囝囝呀.點算呀..
[/quote]

大頭蝦亞媽:

我9月16日交表架...但係佢係9月20日有個簡介會,果日等到5點到順便IN埋,我囝囝排第六個,點知一IN即收LU...

原帖由 大頭蝦亞媽 於 08-10-2 23:49 發表
BB豆:

可否多口問一句,你10月2號交信,咁係幾時interview架?
[/quote]
軒軒(Issac)2003年7月20日出世 & 樂樂(Bosco)2005年7月11日出世

hi all

我上兩個星期交左form,學校昨日打來通知我今日去面試,不過女女要返學,所以唔得.

學校都好好話甘就安排月尾先再見佢.

啟基都係一間好好的小學,都係好愛學生,不過學費就會貴d.
原帖由 BB豆 於 08-10-2 23:39 發表
我都交咗留位費同埋信呀,但啟基今日打嚟話收我囝囝呀.點算呀..
[/quote]

之前聽個一個講座, 啟基是採用傳統教學方法的!

原帖由 MMM888 於 08-10-3 09:03 發表
啟基都係一間好好的小學,都係好愛學生,不過學費就會貴d.
[/quote]

BB豆:

你個仔一定好smart,一in即刻收咗.
我上個星期五interview,到而家都未收到通知.
真希望好似你咁得啦!

最後你會揀嶺小,還是啟基?
兩間好唔同的學校呢?

原帖由 BB豆 於 08-10-3 00:00 發表
大頭蝦亞媽:

我9月16日交表架...但係佢係9月20日有個簡介會,果日等到5點到順便IN埋,我囝囝排第六個,點知一IN即收LU...
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題