用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 南區 band 2 中學
go

南區 band 2 中學 [複製鏈接]

陳白沙都可以考慮.
香x....雖然我係好多年前係到畢業, 不過我勸你都係唔好揀啦.

余xx係南區都好出名下....
不過唔係講成績.

呢間算係ok, 係好多band1學生派左入去, 因為香港仔英中學校有限, d家長又唔想仔女跨區, 所以佢係收到好多band1生, 係香港仔算幾好.
原帖由 Sindy 於 08-10-27 02:59 發表

呢間唔得架......係咪搞錯左第二間呂明才?

係, 我知係鴨利洲果間, 傳聞呢間遲d可以微調用英文教. 同埋香港仔始終係唔夠英中學位問題, 所以好多band1生(當然唔係最top果批)都會以呢間做次選, 尤其係男仔.
原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-27 11:23 發表
聖公會呂明才中學
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_basic.php?sch_id=1063
香港仔浸信會呂明才書院
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_basic.php?sch_id=1057
兩間學校黎架wor! 聖公會呂明才中學係 ...

又唔係話冇好既學校既, 除左某一兩間成日上報紙之外, 其他都ok既.
當然話最top既就冇囉, 所以我個仔d同學大多數都轉戰外區.
原帖由 ta_ta 於 08-11-3 12:24 發表
咁即係話南區都無好既中學啦.........
咁小學升中學根據d咩黎派位呢 ?

灣仔, 中西區等
最多本校學生升讀之首5間英文中學︰
聖公會呂明才中學
聖嘉勒女書院
英皇書院
英華女學校
聖公會鄧肇堅中學

原帖由 Martin媽咪 於 08-11-4 14:18 發表
LittleKidult,
你個仔d同學大多數都轉戰外區. 外區是指
‹ 上一主題|下一主題