用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 南區 band 2 中學
go

南區 band 2 中學 [複製鏈接]

請問南區 band 2 中學校風好的有邊幾間?

聖伯多祿中學係 band 幾? 校風好唔好?
   0    0    0    0

原帖由 ClaudeeMa 於 08-9-20 21:24 發表
請問南區 band 2 中學校風好的有邊幾間?

聖伯多祿中學係 band 幾? 校風好唔好?

我因為 工作關係到過幾間學校,聖伯x祿校風算好 ,但band 幾我都唔敢答你。
而香工校風比前者差小小,但學生(品德)是"可以控制"的。
胡x中需是新聞多多的學校,但學生(品德)都還可以比香x差小小,但老師好盡責,老師會對頑皮的學生,同肯聽的學生加以獨立訓話,都算用心良苦。
余x強真係一間"極品"學校,f1的新豬仔都還可以,但中二以上真係....,老師責任感欠佳(唔理學生唔會責罵學生),學生一出班房,滿口佳句成文,個別老師還同學生同一口吻,丸多不能盡講。

陳白沙都可以考慮.
香x....雖然我係好多年前係到畢業, 不過我勸你都係唔好揀啦.

培德點睇!

原帖由 wwyee 於 08-9-21 11:25 發表

余x強真係一間"極品"學校,f1的新豬仔都還可以,但中二以上真係....,老師責任感欠佳(唔理學生唔會責罵學生),學生一出班房,滿口佳句成文,個別老師還同學生同一口吻,丸多不能盡講。
...

唔怪之得我囡間學校唔比小朋友出去吃飯啦, 原來隔離間學校.......................

原帖由 ?? 於 08-9-22 13:39 發表
培德點睇!

培德都係band 2, 校風o.k.

謝謝!妳個女讀聖心?
佢忙唔忙,我個女完全唔忙!
原帖由 beaclem 於 08-9-22 13:48 發表

培德都係band 2, 校風o.k.

原帖由 beaclem 於 08-9-22 13:46 發表

唔怪之得我囡間學校唔比小朋友出去吃飯啦, 原來隔離間學校.......................

係呀! 不嬲都係講緊呢個原因。
你女適應中學生活未?係咪聽講今年無左精英班?

余xx係南區都好出名下....
不過唔係講成績.

麻麻地啦, 你囡form 幾?

原帖由 ?? 於 08-9-22 13:57 發表
謝謝!妳個女讀聖心?
佢忙唔忙,我個女完全唔忙!
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

其實我囡都係咁同我講, 我囡都算做適應中學生活, 副校今年同我地講就話無精英班, 但係D同學仔就唔多信囉

係呢, 你囡又如何呀? CONVENT好大好靚下架喎

原帖由 Ms.ChanChan 於 08-9-22 14:03 發表

係呀! 不嬲都係講緊呢個原因。
你女適應中學生活未?係咪聽講今年無左精英班?

原帖由 beaclem 於 08-9-22 16:54 發表
其實我囡都係咁同我講, 我囡都算做適應中學生活, 副校今年同我地講就話無精英班, 但係D同學仔就唔多信囉

係呢, 你囡又如何呀? CONVENT好大好靚下架喎

...

以前DEF班係精英班,今年見我女的同學好叻的都唔係這幾班,都編得好散下。

我女OK啦! 不過好忙,日日都係學校留到6點先走,因為學校真係好多課外活動。

我有個問題
若小兒就讀小學在08年派入x校(band 2)只有5名..那會否影響09年派校名額 ? 
c:\Documents and Settings\A\My Documents\My Pictures\Sam & Zoe wedding.jpg

唔明? 咁你仔間學校係唔係好多BAND 1生呀?

原帖由 Seoul 於 08-9-25 15:36 發表
我有個問題
若小兒就讀小學在08年派入x校(band 2)只有5名..那會否影響09年派校名額 ? 
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回覆 # 的文章

囝囝今年學校派位派得極差.
約25人派到band 1學校.
約35人派到band 2學校.
剩餘都派到band 3學校
全級若160人
c:\Documents and Settings\A\My Documents\My Pictures\Sam & Zoe wedding.jpg

又真係幾差,得15%band1 !  轉校得唔得?

原帖由 Seoul 於 08-9-26 14:13 發表
全級若160人

原帖由 Seoul 於 08-9-26 14:13 發表
全級若160人

請問係邊間小學呀?OR 係南區邊度?

醒目開學勳章

原帖由 Seoul 於 08-9-25 15:36 發表
我有個問題

以下純粹個人意見:
其實中學或多或少都會依據現有學生在校的成績對小學作出評估,所以小學亦可以知道邊間中學多數會收某小學的學生,只要向學校或上年升中的家長打聽,再以自己小朋友的名次就可以大概推算到。

醒目開學勳章 王國長老

我細佬以前都係讀余xx (無辦法, 遲到太多俾"大白鯊"趕左出校), wwyee講得好arm, 我細佬話, 連個校工都有"底"
我自己以前就讀培德的, 成績就.........okok啦, 唔好expect太多, 我果時3個c都已經可以原校升中六了, 除左成績之外, 校風好保守, 完全高壓式統治, eg 學生會候選人係會考成績最好果3個, 唔可以唔選! 成個拉票過程只有5分鐘企上台發言, 無喇! 羸左就係chairman, 輸左就係vice chairman (你話咁既"內閣"點會成事丫!) 不過d女仔就乖既--而家有無改變就唔知了
mouth:" />

原帖由 LittleKidult 於 08-9-22 02:19 PM 發表
余xx係南區都好出名下....
不過唔係講成績.

原帖由 慧妮會員 於 08-9-27 12:17 發表

以下純粹個人意見:
其實中學或多或少都會依據現有學生在校的成績對小學作出評估,所以小學亦可以知道邊間中學多數會收某小學的學生,只要向學校或上年升中的家長打聽,再以自己小朋友的名次就可以大概推算到。 ...

Thanks
‹ 上一主題|下一主題