用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無住將軍澳媽咪今年報小學呀
樓主: 謙謙媽ME
go

有無住將軍澳媽咪今年報小學呀 [複製鏈接]

將軍澳鍾太

我都係住係將軍澳, 仔仔今年要報小一, 藍循係我的母校, 所以仔仔會有20分, 我正考慮第一ROUND會選他, 但你話唔想報官塘區, 點解呢??因為太遠, 搭車的時間太耐??升中派位唔好??可否分享一下你仔仔六年的藍循生活??
謝謝!!

原帖由 將軍澳鍾太 於 08-9-25 14:04 發表
我都是今年要幫細女報小一, 真是煩了!  因為大兒子是藍循畢業,  但我不想再報官塘區.    所以報回將軍澳校網.  但細女只有10分(適齡分), 競爭力很弱.  都預了自行分配不會成功的.  但我也想知多點將軍澳小學的評語,  ...

其實將軍澳區各小學都很努力, 質素相當, 但各有一些特色, 看你favor什麼要求。若基督教學校就宣基小學和播道最多人報, 但宣基功課都深;若沒宗教就應該是黃永樹吧, band1小學。最近在東港城有展覽, 應去看看。

其實有冇人提供到意見, 馮晴同黃永樹主要分別係邊度呀? 除左呢兩間, 我覺得將軍澳天主教小學同遁道都好似幾好咁. 其實最近我屋企係基德同埋梁潔華, 但係好似揀親呢兩間既家長都好似只係為左近咁. 請問各位有沒有意見呢?  

****我仲未交表*****

我已交表 ~ 宣基小學
謝峻岳: 2003 年 11 月 7 日英文名 : Everest (Mount Everest)出世 : kg 3.345幼稚園-保良局易擇峰2006 年 9月1日上午幼兒班 A

馮晴,宣基一定要全放首位才有機會叩門!
其他都不要^^但今年西貢區全小學都會小班教學(25人)
大家要想清楚才填表!
我自已心水是
1.宣基
2.信義會
3.循道
4.將天
5.馮晴

將軍澳鍾太

可否分享下?

原帖由 KaiHinMaMa 於 08-9-25 22:27 發表
將軍澳鍾太

我都係住係將軍澳, 仔仔今年要報小一, 藍循係我的母校, 所以仔仔會有20分, 我正考慮第一ROUND會選他, 但你話唔想報官塘區, 點解呢??因為太遠, 搭車的時間太耐??升中派位唔好??可否分享一下你仔仔六年的 ...

回覆 # 的文章

HI! 我想將小女兒小1 報回將軍澳區原因其中一個都是交通問題, 其他是有聽說藍循現在的成績比以往退步了, 及派位沒有前往的那麼理想.  (與同區小學比較, 兆強兩間及基顯都有優勝).   而我小兒在藍循六年的校園生活普普通通, 因他不是優等生, 又不是頑劣生. 所以六年就順利渡過.  他現在在將軍澳某中學就讀.
說回細女兒,  到現在我仍很難選擇首輪選藍循好還是將軍澳小學好, 因為將軍澳區小學細女先只有基本10分.   好煩....

我家住近尚德村, 小兒較quiet同記性好, 欲想選校風及成績不太差的小學, 請問將天、黃永樹、坑口港澳信義會如何選擇呢 ??
本欲選將天(有宗教科,品行好些), 擔心課程太深, 特別是英文的science科。
我仲未交表, 如何選擇呢 ??  比d意見喇 ??

ycmama

原帖由 adayclee 於 08-9-29 19:49 發表
我家住近尚德村, 小兒較quiet同記性好, 欲想選校風及成績不太差的小學, 請問將天、黃永樹、坑口港澳信義會如何選擇呢 ??
本欲選將天(有宗教科,品行好些), 擔心課程太深, 特別是英文的science科。
我仲未交表, 如何 ...

其實上年似上學校都有去聽介紹同參觀.仲有梁"杰"華,馮晴 同宣基. 大至上全部都係好學校. 個人認為宣基係首選. 校長有vision, 老師有愛心. 但成績計馮晴應最好. 但係最好係自己去聽講座,了解學校是否合適小朋友至為上算.

小班教學

我都有聽到將軍澳區開始小班教學, 但是不是每間都是呢?   之前我去過將循, 小一最多都有36人一班.  所以是不是某些小學才是呢!? 大家有多點資料嗎?

大家可以考慮下觀塘區小學, 因為原來返學上校車同放學落車時間是差不多。

我囡讀德田李兆強小學, 上車 7:42am, 平日我兩人 7:00 起床, 但係我眼見讀區內的小學上車早過我, 放學又遲過我。

我原來自行收生時, '將天'已收我囡, 但係怕升中爭位, 所以叩門轉去觀塘區小學, 放棄將天。

起碼囡囡將來入讀觀塘區多間老牌子中學不俗。如果成績好再考慮跨他區中學。

其實有些區內小學車程時間比區外還要長, 大家要留意。

無錯, 將軍澳區所有小學都實行小班教學, 將循也唔例外,
你可以參考一下以下的資料, 當然對心儀的小學應再作進一步的研究

http://www.hkoceanshores.net/osblog/p1-nt.html

原帖由 將軍澳鍾太 於 08-9-30 17:48 發表
我都有聽到將軍澳區開始小班教學, 但是不是每間都是呢?   之前我去過將循, 小一最多都有36人一班.  所以是不是某些小學才是呢!? 大家有多點資料嗎?

‹ 上一主題|下一主題