用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無住將軍澳媽咪今年報小學呀
go

有無住將軍澳媽咪今年報小學呀 [複製鏈接]

以為幼稚園煩, 原來小學仲煩呀, 人地話將軍澳升中個網麻麻地, 但我住清水灣, 小朋友咁細個就要走出去讀書又好似好辛苦, 將軍澳你地有無心水呀?
   0    0    0    0

Hello, I live in 清水灣 also, my 心水 is 信義會 & 宣基.  Total agreed that "小朋友咁細個就要走出去讀書又好似好辛苦".  I prefer near home and earn time after school.

原帖由 謙謙媽ME 於 08-9-18 23:22 發表
以為幼稚園煩, 原來小學仲煩呀, 人地話將軍澳升中個網麻麻地, 但我住清水灣, 小朋友咁細個就要走出去讀書又好似好辛苦, 將軍澳你地有無心水呀?

我都應為係 , 唸報讀邊一間已煩 , 仲要唸收唔收 ..

我是住在寶琳 , 打算會試吓 "自行配位" 入 "宣基" .

咁 , 有沒有其他家長 , 會入 " 王余家潔" , 其實 , 二選一 , 已唸到頭都爆 , 近屋企好 , 或宣基好呢 ...
謝峻岳: 2003 年 11 月 7 日英文名 : Everest (Mount Everest)出世 : kg 3.345幼稚園-保良局易擇峰2006 年 9月1日上午幼兒班 A

我都希望小朋友讀基督教既學校, 但自己細個既時候都係,不過讀聖經要背金句, 又好似多一樣嘢要記咁, 而家啲基督教學校係咪咁架? 同埋你地有無考慮其他, 聽講馮晴同黃永樹都幾好? 如果我要自行去報, 程序係點?

醒目開學勳章

回覆 # 的文章

如果係我, 就會選"宣基", 因同"宣基"中學係聯繫, 有 25%學位留比宣小, 機會大o的. 雖然宣中係"中中" 佐成功好好, 好多人競爭 .而且將軍澳區band 1 英中, 暫時只有"迦密" , 比較難入. (純粹個人意見).
而我都有小朋友今年要選小一, 但我仍會比佢跟哥哥係九龍城讀. 雖然辛苦, 但小朋友好快習慣.同堆九龍城中學網的確比本區優勝. (純粹個人意見).

我揀左黃永樹~~~
[img align=right]http://img2.uploadimages.net/032559ShowLetter.gif[/img]

Hello 謙謙媽ME,

我都揀基督教既學校為首選,所以將軍澳區有5間選擇,有信義會,信義會明道,宣基,基德同循道衛理,直資就有真道同播道,其實我都唔係好清楚而家啲基督教學校係點,不過相信有神的帶領,就係方向指標。信義會聽日21/9 2pm有簡介會,宣基都有簡介會26/9,仲有東港城有西貢區學前教育及小學博覽, 20/Sep  2pm - 6pm, 21/Sep 10am - 5pm, 展出西貢及將軍澳小學,幼稚園及幼兒中心學校概覽,有時閒去睇下,問下自行報名程序。

原帖由 謙謙媽ME 於 08-9-19 14:15 發表
我都希望小朋友讀基督教既學校, 但自己細個既時候都係,不過讀聖經要背金句, 又好似多一樣嘢要記咁, 而家啲基督教學校係咪咁架? 同埋你地有無考慮其他, 聽講馮晴同黃永樹都幾好? 如果我要自行去報, 程序係點? ...

我就擇咗"仁濟陳耀星",是不是比較冷門呢 ^_^

其實黃永樹同宣基都係我入既, 但個日去黃永樹聽簡介會就覺得校長好hard sell佢地既奬, 拍個套video都係攞過奬既小朋友, 就算由同學講對黃永樹既感受都係個班小朋友, 所以我都幾抗拒, 而我有另一個朋友個仔係讀宣基, 佢話宣基好著重小朋友既自理能力, 同埋無精英班, 因為佢地話無需要將叻同唔叻既小朋友分開教, 你地點睇呀

Hi 謙謙媽咪,

噢 .... 乜黃永樹個校長到依家仍不改佢既 hard
sell 本色,六年前我大女準備報小一時去聽佢地
個簡介會,感受同妳完全一樣,講真整個簡介會
令我如坐針氈,so 最終我都冇報到呢間!

原帖由 謙謙媽ME 於 08-9-21 16:24 發表
其實黃永樹同宣基都係我入既, 但個日去黃永樹聽簡介會就覺得校長好hard sell佢地既奬, 拍個套video都係攞過奬既小朋友, 就算由同學講對黃永樹既感受都係個班小朋友, 所以我都幾抗拒, 而我有另一個朋友個仔係讀宣基,  ...
穎晴媽咪

hi 各媽咪,

我都有hard sell 呢d feeling, 同埋聽人講佢地舊年轉左story book後, 家長對此有微言, 吾知佢地有否轉變。
另外, 若想揀教會學校(因覺校風/品行好d, 但囝囝不是教徒), 請有否好選擇 ??
我有以下心水, 請大家比d意見 :
港澳信義會
循道衛理
將軍澳天主教
宣基 (得15分, 知好難入, 所以不會揀)

原本想揀wws, 但因英文科的轉變, 現在想考慮以上教會學校, 請比d ideas, 好煩喇, 開始失眠...........

Thanks,

ycmama
[quote]原帖由 穎晴媽咪 於 08-9-22 01:27 發表
Hi 謙謙媽咪,

噢 .... 乜黃永樹個校長到依家仍不改佢既 hard
sell 本色,六年前我大女準備報小一時去聽佢地
個簡介會,感受同妳完全一樣,講真整個簡介會
令我如坐針氈,so 最終我都冇報到呢間!

我昨天剛去了陳耀星小學的開放日,校舍同入面的課室都ok,由於我係住在那個屋苑樓上,平時都覺得學生幾ok,課外活動都好多,原來放學後,仲有功課堂,學生可以留底學校做功課,有老師教喎!我相信小朋友會enjoy在這間學校返學.

但我有少少擔心,就係該校的成績,會否不及其它小學,怕影響佢哋的升中成績!

原帖由 HEIPAN 於 08-9-21 10:35 發表
我就擇咗"仁濟陳耀星",是不是比較冷門呢 ^_^

HELLO,

我幫我仔仔揀了將軍澳天主教小學. 希望冇揀錯啦:;pppp:

我報東華三院王余家潔, 希望冇錯啦!

我都唸報宣基, 雖然硬件麻麻, 但「軟件」好正!

95區報小一

我都是今年要幫細女報小一, 真是煩了!  因為大兒子是藍循畢業,  但我不想再報官塘區.    所以報回將軍澳校網.  但細女只有10分(適齡分), 競爭力很弱.  都預了自行分配不會成功的.  但我也想知多點將軍澳小學的評語, 以便在統一派位時, 可適當地排次序...  請各家長多提供意見啦. ..

今天要決定揀邊間, 我都係決定揀宣基, 希望入到啦.
同埋啲人講我地係沙士年生bb,出生率唔係太高,所
以唔會咁難入喎.

我都看到很多人選宣基,  因為有中學函接.   有沒有聽過將軍澳官小的評語? 

原帖由 謙謙媽ME 於 08-9-25 14:09 發表
今天要決定揀邊間, 我都係決定揀宣基, 希望入到啦.
同埋啲人講我地係沙士年生bb,出生率唔係太高,所
以唔會咁難入喎.

我揀左基灣(愛蝶灣), 在東區。

‹ 上一主題|下一主題