用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘官立小學 誠邀九官小一家長請進來傾傾
樓主: student-mami
go

誠邀九官小一家長請進來傾傾 [複製鏈接]

Sorry, I disturb in this topic.

原帖由 shirley_ays 於 08-10-22 13:43 發表
When the children reading the story book, they have some words not understand, you can write down the words in this book for future reference.
So they can learn more during the reading time.

TKS YOU VERY MUCH.

ManLam

我今日幫Cyrus影左26張相,不如我copy vcd比你, 叫Darren攞比Cyrus,因為壓縮後晒相唔靚.Cyrus真係好有做班長風範 我有印象, 第一日家長陪返學時, 我Honey叫係Honey幫我一家四口影相, 之後我Honey又幫你一家四口影相, 你當日係著黑色衫,大肚的,上到課室時知道大家係同班

好呀, 吾該晒你啊! cyrus好開心話你送咗禮物比佢,你做咩咁客氣呀, 多謝晒你啊.

咩班長風範呀, 你好鬼惡死的, 我不知幾怕佢"哈"同學仔呀..

係呢, 上星期六家長會你有冇去呀? 我覺得幾好呀, 同幾個老師傾咗一陣...

星期四你老公係咪放假呀? 我去泳池接cyrus時見到你老公又係接仔仔放學....

第一日陪返學, 聴你咁講我梗係記得啦, 因為當日我地只係幫你一家四口影咗相, 所以記得, 但就吾記得樣了, 但你點解會記得就係cyrus呀?  講起我地都幾有縁喎....

原帖由 IanIan 於 08-10-24 17:19 發表
ManLam

我今日幫Cyrus影左26張相,不如我copy vcd比你, 叫Darren攞比Cyrus,因為壓縮後晒相唔靚.Cyrus真係好有做班長風範 我有印象, 第一日家長陪返學時, 我Honey叫係Honey幫我一家四口影相, 之後我Honey又 ...

ManLam

好呀, 吾該晒你啊! cyrus好開心話你送咗禮物比佢,你做咩咁客氣呀, 多謝晒你啊.~好多人都有,佢無又幾慘, 所以就買多份.ok! 咁你通知cyrus知, 怕佢唔知發生咩事.

咩班長風範呀, 你好鬼惡死的, 我不知幾怕佢"哈"同學仔呀..~ 佢又真係惡左d,不過就好似全班的大啊哥, xxx你企好d喇,xxx唔該你靜d,再係咁話比老師知嫁:D 我地幾個家長都話老師無揀錯人. 入得廚房出得廳堂.我見佢好擦得呀?怪唔知咁大隻喇.

係呢, 上星期六家長會你有冇去呀? 我覺得幾好呀, 同幾個老師傾咗一陣...~ 我要湊住個細仔去唔到呀?有咩特別野講呀?

星期四你老公係咪放假呀? 我去泳池接cyrus時見到你老公又係接仔仔放學....~ 係呀?佢係大閒人負責接囝放學.

第一日陪返學, 聴你咁講我梗係記得啦, 因為當日我地只係幫你一家四口影咗相, 所以記得, 但就吾記得樣了, 但你點解會記得就係cyrus呀?  講起我地都幾有縁喎....~ yes! 同老公講佢都有d印象呀!

ianian,

收到你比cyrus的disc了, 再次多謝及吾該晒你一聲. 我同咗cyrus話d 家長話佢惡了, 如果佢仲唔改的話, 可能會同老師投訴, 希望佢有所改善啦, 真係吾好意思, 吾知有冇"哈"過darren呢? 你問吓佢呀...

家長會其實主要係可以同老師談一談, 並了解一下自己仔女升上小一后的進度及適應程度等等, 至于校長所講的在新生迎新日已大約概括了....

今期的泳班我打算吾幫cyrus報了, 等今晚再同老公商量一下, 因為每次游完那天, 回到家差不多6.15pm, 佢已經累到如果瞓落床一定立即瞓着了, 所以當做功課時, 佢根本就集中吾到....

原帖由 IanIan 於 08-10-24 22:39 發表
ManLam

好呀, 吾該晒你啊! cyrus好開心話你送咗禮物比佢,你做咩咁客氣呀, 多謝晒你啊.~好多人都有,佢無又幾慘, 所以就買多份.ok! 咁你通知cyrus知, 怕佢唔知發生咩事.
咩班長風範呀, 你好鬼惡死的, 我不知幾怕佢" ...

cyrus媽,

影得唔係咁好咋,粗粗地收住貨先:D 咁老師同你講cyrus係學校點? cyrus其實都唔係惡, 只係講野粗聲粗氣,幾有大將之風嫁 darren話無蝦佢呀!泳班我都唔報, 話係暖水池, 但凍起上黎出出入入好易病, 加上游完先做功課太夜, darren病左2堂無去游水, 明天會游最後一堂.

幾個老師的comment都幾好, 除咗講野比較大聲d之外, 老師們基本上都話佢ok喎, 仲有呀, 就係做野上來好心急囉, 吾得細心, 所以幾次評估都有錯, 仲係因為吾小心的錯, 就係太心急累事...

明天開始考試了, darren點呀, 識得緊張嗎? cyrus 吾識啊, 好似我仲緊過佢, 每次温書都係要我地提出, 佢無一次會主動話媽咪呀, 我要温書呀, 學我老公話齊, 佢只不過係小一, 比d 時間佢啦, 佢都未知考試有幾咁緊要.....所以我都叫自己放鬆d....

原帖由 IanIan 於 08-10-29 19:47 發表
cyrus媽,

影得唔係咁好咋,粗粗地收住貨先:D 咁老師同你講cyrus係學校點? cyrus其實都唔係惡, 只係講野粗聲粗氣,幾有大將之風嫁 darren話無蝦佢呀!泳班我都唔報, 話係暖水池, 但凍起上黎出出入入好易病, 加 ...

ManLam

我都發現Cyrus做野比較急進, darren評估都ok,不過中文比較差, 好多字都未學過,唯有認多d字囉, 出d題目課本又無, 好似中文評估, 要佢地寫出獅子的性格, 佢知係惡, 但就唔識寫. darren又係要叫先溫書, 仲要坐係佢隔離, 如果唔係佢會好似遊暈咁,darren同我話佢班有個同學英文默書o分, 一見人地低分佢就得戚

darren都算叻仔囉, 都知道咩叫性格, cyrus根本就吾知點解, 佢答咗好大, 所以錯咗...

原帖由 IanIan 於 08-11-7 17:24 發表
ManLam

我都發現Cyrus做野比較急進, darren評估都ok,不過中文比較差, 好多字都未學過,唯有認多d字囉, 出d題目課本又無, 好似中文評估, 要佢地寫出獅子的性格, 佢知係惡, 但就唔識寫. darren又係要叫先溫書, 仲要坐 ...

原帖由 ManLam 於 08-11-15 10:37 發表
darren都算叻仔囉, 都知道咩叫性格, cyrus根本就吾知點解, 佢答咗好大, 所以錯咗...

Darren前排同我講話cyrus仲係當正自己係班長, 叫同學安靜又無人聽, 攪到cyrus好勞氣喎, 真係笑死:D  cyrus評估ok ma?Darren4科平均分91分.

咁攪笑, 等我問吓佢先...
佢今次的測驗都ok, 平均分有94分, 我覺得數學及英文淺d, 但中文及常識就比較深, 吾係温晒書就識晒...同埋佢地可能真係仲細, 所以會錯埋d吾應該錯的題目而被扣分, 我見到時覺得真吾抵....例如, 英文的填充題, cyrus會抄漏標點, 咁就比人扣0.5分....

原帖由 IanIan 於 08-11-16 12:54 發表

Darren前排同我講話cyrus仲係當正自己係班長, 叫同學安靜又無人聽, 攪到cyrus好勞氣喎, 真係笑死:D  cyrus評估ok ma?Darren4科平均分91分.

ManLam

Darren又係比中文,常識拉低晒D份, 真係溫晒都無用, 有D課外題真係考起佢地. Darren話cyrus昨日打針喊到死死下喎 睇唔出佢表面咁堅強, 原來都有感性一面,  遊戲日你出席嗎?

升中問題

各位媽咪, 想請教如果在九官小讀的話, 那升中學是怎麼安排的呢, 是按照住址派位還是怎樣 ? 因兒子現就讀的是一條龍學校. 所以對這方面不太了解.
     請指教 !  

你好, 有一些關於九龍塘官立的問題想請教一下,去年老師人事變動很大,十位離職又來了十多位新老師,對小朋友影響大嗎﹖去年是特別的還是每年老師的人事變遷都是如此﹖

請問九官的英文是用教科書教還是用故事書? 或兩者都用呢?

原帖由 kamingan 於 09-6-26 01:42 發表
你好, 有一些關於九龍塘官立的問題想請教一下,去年老師人事變動很大,十位離職又來了十多位新老師,對小朋友影響大嗎﹖去年是特別的還是每年老師的人事變遷都是如此﹖ ...

李校長來了三年,這三年間每年都有約十位老師離開,一朝天子一朝臣麻。今年人事應該如去年一般,學生都已經習慣年年有新老師,所以應該無影響。

回覆 2# QQL 的文章

課本為主,雖然有教故事書,但考測內容都係以課本為主。

10年小一生,小兒比較好動

各位九官家長大家好, 小兒9月要交自行收生申請,請多多指教, 之前看到某些website 家長對九官校長處事回應,校長比較開明好像不只為催促成result, 比較顧全對小朋友感受 ,不是"罰"為主道,對?                                   只有15分, 你們過來人估計有機嗎? 校風好嗎?
我家住青衣,有保母車嗎 ? 上車時間?                         功課多嗎 ? 有導修堂嗎 ? 算是活動教學嗎?
聽說英文程度比較低 ,是嗎?
現在真煩惱 ,請大家helphelp 給d 意見.
‹ 上一主題|下一主題