用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘官立小學 誠邀九官小一家長請進來傾傾
go

誠邀九官小一家長請進來傾傾 [複製鏈接]

大家好! 仔仔今年入讀九官小一,希望與大家多多交流, 特別係功課問題........... , 我有時都搞唔清楚佢有無抄齊D功課........有時見網上有既, 佢家課冊就無, 有時就網上無,但佢既家課冊就有喎 唉~點算好呢?有無家長都有同樣既問題?請問點解決好?
   0    0    0    0

Hello 我仔仔都是今年入讀九官小一, 關於功課問題..我多數是對家課冊寫的. 因自己有時會唔記得上網check, 如有check到但大多是會差不多, 好少會漏功課.........

只是通告比較多...如要交費的回條要跟日期要自己記得及check住幾時交...好似昨日的通告.....有咁多種課程要報......

我都覺得有D亂, 上網跟家課冊有出入, 通告今日簽左名, 又要記住指定日期交錢, 12/9中文功課仍然係功課袋,我已日日叫個囝記得交比老師, 啊囝話係交比組長喎, 昨晚寫左手冊通知老師12/9功課未收.

你地個小朋友讀哪一班?
我個小朋友讀1A,

係呀收到好多網上學習既單張, 我都仲未報名,你地報o左名未呢?有無d意見可以分享吓?

Hi student-mami,

小女也是1A!!你有沒有為你小朋友報網上學習??我為小女選了兩間給她星期五報名,但當晚回家發現那兩份報名表格及錢並沒有收去,你有沒有這情況?

我都有此問題出現, 支票收走了, 回條仍然係書包, 即係點呢? 打去問話要星期一先覆.

hi, IanIan & carcar0418 :

我仲未幫仔仔報網上課程,不過我打過電話去提供"英文8寶箱"既公司問過,如果申請"增進"課程才須繳費,一般基礎課程是免費提供的,而且對方話10月6日才正式提供服務俾學生,如果星期五(即19號)無報到,都可以自行郵寄支票申請"增進"課程.

原帖由 carcar0418 於 08-9-20 23:45 發表

小女也是1A!!你有沒有為你小朋友報網上學習??我為小女選了兩間給她星期五報名,但當晚回家發現那兩份報名表格及錢並沒有收去,你有沒有這情況? ...

我地仲未交表.不過我想問吓妳囡囡家課冊上英文科一欄內有無寫Pre-Dictation W.S. 呢?

原帖由 student-mami 於 08-9-21 21:20 發表
hi, IanIan & carcar0418 :

我仲未幫仔仔報網上課程,不過我打過電話去提供"英文8寶箱"既公司問過,如果申請"增進"課程才須繳費,一般基礎課程是免費提供的,而且對方話10月6日才正式提供服務俾學生,如果星期五(即19號) ...

咁申請基礎課程打電話去就可以嗎?

啊仔手冊寫左中文科今個星期五默p.4 ~ p.6, 有無人知係讀默 or 背默?

上星期五有英文料功課, 但上網睇係咩都無, 咁叫家長如何跟進?

HI, 妳們好..小兒是 1B, 明天才是第一次默中文...應是讀默掛???  妳們是已是第2次啦???? 功課方便都多是對手冊....SO FAR還未有試過漏交..

回覆 # 的文章

對方說英文8寶箱基礎課程的登入名稱及密碼已印在單張上.

原帖由 IanIan 於 08-9-22 10:52 發表
啊仔手冊寫左中文科今個星期五默p.4 ~ p.6, 有無人知係讀默 or 背默?

上星期五有英文料功課, 但上網睇係咩都無, 咁叫家長如何跟進?

我仔仔今個星期四25/9先默中文, 佢話係讀默喎!

原帖由 student-mami 於 08-9-22 23:31 發表
對方說英文8寶箱基礎課程的登入名稱及密碼已印在單張上.

tks!.......

原帖由 student-mami 於 08-9-22 23:35 發表

我仔仔今個星期四25/9先默中文, 佢話係讀默喎!

我昨天打去學校問過老師係讀默, 明天英文小測.

Hi All

大家有無報劍橋英文? 啊囝星期六第一次. 另外有無報泳班? 你地小朋友學咩樂器? 我本身揀小提琴, 但派左去學單黃管, 朋友個個都話好喎, 因為比教冷門.

HI IanIan

小兒有報劍橋英文, 星期六是第一次. 但有泳班報咩, 唔係只是水運會參加選拔嗎? 可能我睇漏眼...
請問妳是否只是報劍橋英語 1樣, 有冇報其他, 我個仔報了tennis但是就冇份....

樂器班報了雙黃管, 希望佢可比心機學....

HI manyi911

小兒有報劍橋英文, 星期六是第一次. ~ 啊囝係自己課室上劍橋英文, 係B堂. 你呢?

但有泳班報咩, 唔係只是水運會參加選拔嗎? 可能我睇漏眼... ~ 有呀! 今日已係第2堂, 係九龍仔公園.

請問妳是否只是報劍橋英語 1樣, 有冇報其他, 我個仔報了tennis但是就冇份.... ~ 同你一樣呀! 我諗住反正都返學報多一樣, 一動一靜平衡番無咁悶, 點知冇份.

樂器班報了雙黃管, 希望佢可 ... ~你囝囝之前有無學過? 單黃管一支要2千幾, 咁雙黃管起不是更貴, 我都係租黎用, 學得好先買.

原帖由 IanIan 於 08-9-23 09:59 發表
Hi All

大家有無報劍橋英文? 啊囝星期六第一次. 另外有無報泳班? 你地小朋友學咩樂器? 我本身揀小提琴, 但派左去學單黃管, 朋友個個都話好喎, 因為比教冷門. ...

我只係幫仔仔報咗劍英,樂器班就無報喇,因為佢已經學緊鋼琴.
另,今個星期有英測咩?       
唔聽亞仔提過嘅!?唔通.........
‹ 上一主題|下一主題