用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘官立小學 誠邀九官小一家長請進來傾傾
樓主: student-mami
go

誠邀九官小一家長請進來傾傾 [複製鏈接]

Hello,

我囝囝係1c班的, 同ianian的囝囝一樣. ianian, 請問你囝囝叫咩名呀? 我仔仔叫cyrus leung. ~ Darren Chan.

我同佢報咗劍橋英文及table tennis, 游水及小提琴, 所以都好忙..
~ 我報左劍橋英文,,網球,游水,單黃管, 但網球多人無份.劍橋b班, 你呢?

係呢, 有冇人會join 10月24的學校旅行呀? 我報 ... ~ 我都有報 .

好開心終於搵到同班同學
你仔仔係咪做班長哥位呀?

原帖由 sai1031 於 08-10-2 16:31 發表
Hi :
各位 小一 的媽咪, 我小朋友今年 小二,

其實 學校 每科每個單元都會評估一次,
想知道d小朋友 學成點 ,識唔識,
好多時都唔通知就評估,所以唔洗 "驚"
,唔好意思 你地小一交流區,我八左入離.
見你地好似我上年咁, ...

Hi,sai1031:
歡迎妳的加入, 和熱心的分享.
妳的孩子是哪一班呢?

我仔仔問Darren Chan 係咪即係陳x宏呀? 佢好似吾係好識d同學仔咁....

其實我都係幫仔仔報網球的, 但又係抽唔到, 變咗去乒乓球..而劍橋就係1a班, 同你仔仔吾同班...

係呀, 佢係做班長, 老師話每次做兩個月的, 每次選三個, 下次可能到你仔仔做了.

原帖由 IanIan 於 08-10-3 14:55 發表
Hello,

我囝囝係1c班的, 同ianian的囝囝一樣. ianian, 請問你囝囝叫咩名呀? 我仔仔叫cyrus leung. ~ Darren Chan.

我同佢報咗劍橋英文及table tennis, 游水及小提琴, 所以都好忙.. ~ 我報左劍橋英文,,網球,游水,單 ...

ManLam

我仔仔問Darren Chan 係咪即係陳x宏呀? 佢好似吾係好識d同學仔咁.... ~ Yes! 但Darren佢有提起維維.因為我問佢班長叫咩名.

其實我都係幫仔仔報網球的, 但又係抽唔到, 變咗去乒乓球..而劍橋就係1a班, 同你仔仔吾同班... ~ 唔係最多可以報兩樣咩? 早知我都報多樣啦! 反正都要返學.

係呀, 佢係做班長, 老師話每次做兩個月的,每次選三個, 下次可能到你仔仔做了. ... ~ OIC.

原帖由 student-mami 於 08-10-3 16:14 發表

Hi,sai1031:
歡迎妳的加入, 和熱心的分享.
妳的孩子是哪一班呢?

Sorry:

咁遲先覆你,我小朋友 2b.
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

各位家長,您們好,小朋友的班相已在學校網頁內睇到,位置在首頁的校園資信的各班相片能下載.

我的孩子還是表現活潑.

各位,

請問你們是在職媽媽或全職媽媽?本人是在職媽媽,放工回到家時已8:00,吃完晚飯已8:30-8:45,才和小朋友做工課,次次之少要做到10:30,然後小朋友才澡涼睡覺.到11:00我先可以做家務及澡涼!!

請問你們是否也過著這麼悲慘的生活!!我有想過讓小朋友放學後交到補習社/找私人補習做工課,望以些改善我們現在的生活模式,大家有可意見及分享??

Hi, carcar0418:

我都明白妳既苦況.....做一個雙職媽咪真係唔容易.
如果將小朋友放係補習班,可以解決同埋滿足到大家既需要,其實都會係一個唔錯既選擇, 起碼係妳地之間會少咗d角力同壓力.大家都會開心d啦!

Hi, 各位家長,

請問你地會比小朋友,係咩時候做網上功課
o架?
同埋由學校提供既網站,你地有無比佢地玩o架?(包括有: 常識,英文8寶箱,中文樂滿分)係咪全部都要做o架?
因為一開部電腦比亞仔,佢就會收唔到制咁,網上學習係方便,但係d隱憂又點處理好呢?請大家俾d意見!唔該晒!

多謝student-mami,

我真是已經筋疲力盡,昨晚又搞到11:00,因我回家時已是8:00,雖然已吩咐小朋友自行做功課先,但她一是抄漏功課!! 二是她說不識做!!所以到我回家時便發現還有大量功課未做!! 每每搞到很夜才完成功課.連溫書及上網做練習也有沒有時間!! 我自己還要做家務,澡涼洗頭等,真是死得到!!

但將她交給補習社決又驚她學壞及補習社教得不好,各位媽媽有沒有好的補習社介紹?我住慈雲山的.

還有,要一個讀小一的小朋友自行做功課是否要求太高??你們的小朋友需要多少時間才完成功課呢??

唔駛客氣, 大家都係同學嘛.
其實我個仔都試過抄漏功課,咁我咪不動聲色咁在網上check咗功課先,再檢查家課冊囉, 如抄齊晒就馬上讚佢well done.如有抄漏就提提佢囉. 佢都會問我點知有漏o架?!我咪話係網上同d媽咪傾計咪知囉.
至於唔識做,就要搵下係咩原因,才可對症下藥.
原帖由 carcar0418 於 08-10-9 10:55 發表
多謝student-mami,

我真是已經筋疲力盡,昨晚又搞到11:00,因我回家時已是8:00,雖然已吩咐小朋友自行做功課先,但她一是抄漏功課!! 二是她說不識做!!所以到我回家時便發現還有大量功課未做!!   ...

課外活動我見有五個位可填, 所以就填晒佢, 咁佢抽吾中網球就去咗乒乓球囉, 我都係無意中揰正的...

係呢,各位媽咪, 你地記吾記得佢地好似之前講過每個星期都要中英文黙書呀? 但而家好似吾係喎; 另外週記都吾係個個星期要做的, 咁點解叫做週記呀?

原帖由 IanIan 於 08-10-7 16:43 發表
ManLam

我仔仔問Darren Chan 係咪即係陳x宏呀? 佢好似吾係好識d同學仔咁.... ~ Yes! 但Darren佢有提起維維.因為我問佢班長叫咩名.

其實我都係幫仔仔報網球的, 但又係抽唔到, 變咗去乒乓球..而劍橋就係1a班, 同你 ...

hello, carcar0418,
我都覺得在職媽咪真係吾易做, 我仔仔都好d, 佢大部份功課都在學校完成了, 唔識的就留到回家問我及老公, 但好多時我地CHECK 佢功課時會發覺佢好多都做漏咁D及因為吾小心又錯咁D...另外一個問題係好多時寫錯字, 咁佢擦咗再寫過, 但就經常擦多咗隔離的字, 但佢就唔知, 于是吾記得寫番...教佢時, 佢又唔留心及認真, 攪到我晚晚向佢咆哮....D關係真係差咗...我都正在想辦法要點處理?

原帖由 carcar0418 於 08-10-8 14:18 發表
各位,

請問你們是在職媽媽或全職媽媽?本人是在職媽媽,放工回到家時已8:00,吃完晚飯已8:30-8:45,才和小朋友做工課,次次之少要做到10:30,然後小朋友才澡涼睡覺.到11:00我先可以做家務及澡涼!!

請 ...

STUDENT-MAMI,
暫時我只係比佢做每日一篇, 因為根本無時間比佢做/玩其它...

原帖由 student-mami 於 08-10-9 08:22 發表
Hi, 各位家長,

請問你地會比小朋友,係咩時候做網上功課
o架?
同埋由學校提供既網站,你地有無比佢地玩o架?(包括有: 常識,英文8寶箱,中文樂滿分)係咪全部都要做o架?
因為一開部電腦比亞仔,佢就會收唔到制咁 ...

ManLam

你係在職媽媽嗎? 我係在職媽媽, 每日係公司9個鍾, 份工就唔係好忙, 咁就算係公司坐足9個鍾都會疲倦, 如果老公要返工, 我返到屋企就死得, 返到屋企7:00pm.幫兩個沖涼, 之後炒餸, 快就7:30食飯, 兩個快極都要8:30pm食完, 佢地食飯時我去沖涼, 收衫摺衫,到佢地做功課時我就去洗碗, 真係人都癲, 攪得個人好燥, 小小野就鬧, 傷感情,大家都唔開心.
開學咁耐無一日可以係學校完成功課,叫佢放學好做下功課, 佢就次次都話唔識做, 係要我講解一次先識做. 快手就9:30pm ~ 10:00pm完成, 如果要溫書就快者11:00pm先瞓, 明天6:40am起身, 邊有精神, 黑眼圈都出埋,慢慢長路都唔知點算   

Darren同我講話cyrus同左佢講,我地send e-mail 喎. 25/10去旅行抽中左,你呢? 我都發覺唔係個個星期都有默書測驗.

yes, 我都係在職媽媽, 不過而家放緊產假, 所以比較空閒可以check 吓佢d功課, 遲d返番工都唔知點攪, 係呢, 你都有兩個小朋友呀? 另外一個幾大呀? 男定女呀? 你無請工人嗎?  咁點攪得掂呀? 我覺得你好犀利啊, 睇兩名仲要煮飯....darren可以11點先瞓, cyrus就吾得啦, 去玩就得, 如果在家的話, 佢8點幾9點就會好累了, 想佢再做功課根本無可能...可能早起身啦..佢多數6點到起床, 7點出門口返學.
學校旅行我抽吾到呀, cyrus好唔開心, 仲攬住我哭咗一陣...想請問你是否學校的家長義工呀?

原帖由 IanIan 於 08-10-13 12:58 發表
ManLam

你係在職媽媽嗎? 我係在職媽媽, 每日係公司9個鍾, 份工就唔係好忙, 咁就算係公司坐足9個鍾都會疲倦, 如果老公要返工, 我返到屋企就死得, 返到屋企7:00pm.幫兩個沖涼, 之後炒餸, 快就7:30食飯, 兩個快極都要8 ...

ManLam

我另外有個細囝讀k2, 所以都唔洗點理佢, 我唔係犀利, 而係死頂啫, 每晚返去爭係做屋企d濕濕碎碎野都夠我做,
有時62接完兩個放學會去公園玩, 唔去公園就係屋企睇電視, 等我,c6放工先做功課, 本身已經唔夠瞓, 玩完一輪更加眼瞓, 食飯對眼都橕唔大,食又食得慢, 到做功課就好似遊暈咁, 所以攪到我心情好煩燥, 但可以點,自己要返工, 屋企人又唔可以話, 62已經7x歲, 我都唔好意思要佢老人家咁辛苦日日黎. 大家都辛苦. 都唔知c6點諗

我有工人就唔洗咁慘, 起碼家務唔洗理先, 同c6講請工人, 一句duck埋黎你話事,想請就請, 好似得我請個工人返黎爭係服待我咁, 都唔係解決問題, 岩先開學就咁, 黎緊還有咁多年, 細囝遲d又小學,我都唔敢諗再係咁落去會點. 我一早已經好逃避返屋企

我唔係家長義工, 到時我同cyrus影相比你睇喇.

嘩! 咁樣的生活真係吾係辦法喎, 點解你老公吾想請工人呢? 日日係咁放學后去公園玩完, 夜晚先做功課真係吾係幾掂喎, 無精神吾止又吾夠瞓, 第日無精神上課仲麻煩....同埋你自己又要返工, 返屋企要坐咁多野, 我驚你自己捱壞身體tim 呀.....咁你老公0係屋企時有冇幫手呀, 幫幾多呀, 如果佢堅持吾請工人, 你咪同佢攤分家務囉, 等佢知道一個家有幾多野要做...

多謝你願意學校旅行時幫cyrus影相啊..我比個email address 你呀, 你到時send 比我: [email protected]. 非常之吾該晒你呀!

原帖由 IanIan 於 08-10-14 10:22 發表
ManLam

我另外有個細囝讀k2, 所以都唔洗點理佢, 我唔係犀利, 而係死頂啫, 每晚返去爭係做屋企d濕濕碎碎野都夠我做,
有時62接完兩個放學會去公園玩, 唔去公園就係屋企睇電視, 等我,c6放工先做功課, 本身已經唔夠瞓,  ...

有無知My frist dictionary要寫d咩?是否睇書後將生字填上?

When the children reading the story book, they have some words not understand, you can write down the words in this book for future reference.
So they can learn more during the reading time.
‹ 上一主題|下一主題