用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘官立小學 誠邀九官小一家長請進來傾傾
樓主: student-mami
go

誠邀九官小一家長請進來傾傾 [複製鏈接]

原帖由 student-mami 於 08-9-23 14:20 發表

我只係幫仔仔報咗劍英,樂器班就無報喇,因為佢已經學緊鋼琴.
另,今個星期有英測咩?       
唔聽亞仔提過嘅!?唔通.........

我啊囝係1C, 唔同班測驗唔會同一日卦

原帖由 IanIan 於 08-9-23 14:51 發表

我啊囝係1C, 唔同班測驗唔會同一日卦

我諗係掛! 謝謝妳的回覆!         
咁你囝囝係英測前老師係咪會在家課冊上寫明測什麼範圍o架? 請問你囝囝係咪已經默咗中文喇?係咪要默哂全篇課文?因為我見亞仔份溫默只係寫咗課文既一半.....        
對不起太多問題了, 因為亞仔無幼稚園既同學係呢間學校,所以........我地係一齊係唔同既位置上-孤軍作戰, 好彩係到遇上妳地    簡直欣喜若狂.
以後就請各位多多指教!

student-mami,

已回覆你於私人傳訊.
今天定課日誌於英文課寫"quiz", 是否考他們英文字母及對答, (如今日收到 English First Term 一樣.

或各位媽媽知道嗎??

原帖由 carcar0418 於 08-9-23 22:14 發表
student-mami,

已回覆你於私人傳訊.
今天定課日誌於英文課寫"quiz", 是否考他們英文字母及對答, (如今日收到 English First Term 一樣.

或各位媽媽知道嗎?? ...

You are right?
本身今日測驗的, 昨晚派了一張NOTES溫習, 我諗就係測驗範圍

student-mami

咁你囝囝係英測前老師係咪會在家課冊上寫明測什麼範圍o架? ~ 有寫.

請問你囝囝係咪已經默咗中文喇?係咪要默哂全篇課文? ~ 星期五先默書, 係書p.4-p.6, 係讀默, Miss抽其中部份默書.

因為我見亞仔份溫默只係寫咗課文既一半.....        
對不起 ... ~ 唉!有時我都唔係好明佢地寫咩!:-x

對不起太多問題了, 因為亞仔無幼稚園既同學係呢間學校,所以........我地係一齊係唔同既位置上-孤軍作戰, 好彩係到遇上妳地 ~ 唔洗客氣, 有問題大家攞出黎問下, 得閒多d上黎交流下:

早晨:
多謝晒妳地既幫忙 :)

Hi IanIan

劍橋英文, 星期六是第一次. 係 1C室.

咁快有 英文測驗, 我個班未有....星期五才是第一次默英文..

我係1D班家長, 請大家多多指教。
想請問各家長, 有英文測驗咩, 点解我小朋友沒有收到通知嘅。
只有2/10中文評估, 沒有什麼範圍喎。
只係有張類似英文的工作紙, 不是要他/她們跟住工作紙上的寫字標準形式及對答嗎? 是範圍嗎?

原帖由 momoleung 於 08-9-30 15:19 發表
我係1D班家長, 請大家多多指教。
想請問各家長, 有英文測驗咩, 点解我小朋友沒有收到通知嘅。
只有2/10中文評估, 沒有什麼範圍喎。
只係有張類似英文的工作紙, 不是要他/她們跟住工作紙上的寫字標準形式及對答嗎? 是 ...

Hi, momoleung:

就如IanIan所說,每班的評估時間都不一樣,我仔仔係1A,佢今個星期一做中文評估.星期二做英文評估.

多謝你回答我呀student-mami  
0甘英文評估範圍是否carcar0418所說的English First Term的paper呢?

原帖由 momoleung 於 08-10-2 10:18 發表
多謝你回答我呀student-mami  
0甘英文評估範圍是否carcar0418所說的English First Term的paper呢?

家課冊有寫範圍嫁.

有無小朋友係2號校巴?

回覆 # 的文章

唉, 我的小朋友在2號校巴, 有什麼事情呀 !

回覆 # 的文章

Hi :
各位 小一 的媽咪, 我小朋友今年 小二,

其實 學校 每科每個單元都會評估一次,
想知道d小朋友 學成點 ,識唔識,
好多時都唔通知就評估,所以唔洗 "驚"
,唔好意思 你地小一交流區,我八左入離.
見你地好似我上年咁,所以多口講下.
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

回覆 # 的文章

嘜家課冊有寫咩, 我再翻查先, THX !

回覆 # 的文章

sai1031多謝你的回應, 但好似家課冊真係沒有寫英文評估的時間喎, 总之學妳所說, 可能突然間啦!

原帖由 momoleung 於 08-10-2 16:32 發表
嘜家課冊有寫咩, 我再翻查先, THX !

無呀!睇下識唔識得啫 啊囝識係校巴識得ID同學仔, 你囝囝邊個站上車嫁?

原帖由 sai1031 於 08-10-2 16:31 發表
Hi :
各位 小一 的媽咪, 我小朋友今年 小二,

其實 學校 每科每個單元都會評估一次,
想知道d小朋友 學成點 ,識唔識,
好多時都唔通知就評估,所以唔洗 "驚"
,唔好意思 你地小一交流區,我八左入離.
見你地好似我上年咁, ...

評估,測驗有咩唔同呢? 我個囝英文教左一個單元, 手冊有寫測驗要溫第一單完喎

Hello,

我囝囝係1c班的, 同ianian的囝囝一樣. ianian, 請問你囝囝叫咩名呀? 我仔仔叫cyrus leung.

我同佢報咗劍橋英文及table tennis, 游水及小提琴, 所以都好忙..

係呢, 有冇人會join 10月24的學校旅行呀? 我報咗名同囝囝一齊去.

lanlan我囡囡在九龍灣上車的, 好呢?

係呢? 妳有沒有join10月24日之旅行呀 ! 我都報咗名同囡囡一齊去呀.
‹ 上一主題|下一主題