用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 請培基家長幫忙解答
go

請培基家長幫忙解答 [複製鏈接]

請問培基除了計分還有沒有得去面試,因我小孩沒有分但我又想選培基,但聽人講有些政府學校是有得面試的,請各家長幫忙,thx
   0    0    0    0

原帖由 teala726 於 08-9-12 17:25 發表
請問培基除了計分還有沒有得去面試,因我小孩沒有分但我又想選培基,但聽人講有些政府學校是有得面試的,請各家長幫忙,thx

teala726,
培基係津貼小學,係第一輪唔會有面試,第二輪就係大抽獎,都係無得面試。到派彩之後,叩門就會有兩次面試。

第三輪扣門階段咪有得面試.
面試2輪,
第一輪揀剩5○個,
第2輪再選出+幾個.
來年減學位就唔知仲有無咁多扣門位

原帖由 teala726 於 08-9-12 17:25 發表

好想入培基

請問有各位培基媽媽, 如果我個仔得15分, 今年有無機會呢? 我寄望住03年出世的BB少D, 唔知會唔會有SO呢?

03年出世的BB少D都無セ作用,因為沙田大家都集中熱門個幾間..
我仔2○分第一輪都入不到. 15 分陪跑慨多la....

希望你第ニ輪抽到la.

原帖由 helen_mama 於 08-10-13 13:23 發表
請問有各位培基媽媽, 如果我個仔得15分, 今年有無機會呢? 我寄望住03年出世的BB少D, 唔知會唔會有SO呢?

又真係估唔到 20 分都收唔哂喎,咁阿仔都有 luck抽到。

我連91網抽都抽不入,好在尾彩第三輪考入咋

皇天不負有心人...

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-13 23:39 發表
又真係估唔到 20 分都收唔哂喎,咁阿仔都有 luck抽到。

KW,
咁妳仔仔那時派了那一間? If 叩門都唔得,那會去邊樹讀呀?
其實我都打定輸數會派唔到架,點知阿仔咁有運? Otherwise, 會去禮賢。 識有位媽咪都係無想過會派到,她就放棄了 CKY。

原帖由 KW 於 08-10-14 10:24 發表
我連91網抽都抽不入,好在尾彩第三輪考入咋

皇天不負有心人...

派了蕭漢森,扣門胡素貞上午,馬鞍山主風,馬鞍山循道都收. 當時未到培基interview 的日子, 己打算揀胡上, 培基一收就call 果幾間school全部放棄, 讓出學位....

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-14 12:33 發表
KW,
咁妳仔仔那時派了那一間? If 叩門都唔得,那會去邊樹讀呀?
其實我都打定輸數會派唔到架,點知阿仔咁有運? Otherwise, 會去禮賢。 識有位媽咪都係無想過會派到,她就放棄了 CKY。

...

蕭漢森係第幾志願呀?
I chose 朱正賢 as 2nd choice.
妳仔仔都叻仔喎,間間都收

3rd choice.

好彩最尾扣門有d運law...

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-14 13:56 發表
蕭漢森係第幾志願呀?
I chose 朱正賢 as 2nd choice.
妳仔仔都叻仔喎,間間都收

好驚interview

吓? 咁如果無luck既話咪要interview lor, 好驚呀
係埋要考兩round架? 以前要考d咩架?
唔該咁多位媽媽

請問朱正賢放2nd choice 是否冇得叩門?

我不知是否年年一樣....

第一輪:舊年班小朋友上了課室一個鐘,家長在下面操場等.亜仔話好輕鬆下,睇video.問問題環繞內容,我記得亜仔當時講過係問video內某些人的行為對不對?應駭否這做?我後來得知老師是從旁觀察小朋友反應(觀察力,說話條理)、態度、禮貌、紀律等等而作出選擇.

第二輪:口試.中、英、数(英文題目)、普通話.同樣地,未行出去考時在位子上乖唔乖、是否自律等都會留意.

原帖由 kwoke3000 於 09-6-15 23:01 發表

Hi KW,
請問round 1你小朋友要考什麼容?    

各位我想問, 培基係咪多數收樂基既小朋友?
因為今日面試見到好幾位小朋友著校服面試, 而且聽到d家長講如果收10個位起碼有5個係樂基學生?

我識的幾位扣門入都不是樂基生.當年副校長答過第三輪收生看學生面試表現,平時校內成績,和那一間幼稚園無關.  

原帖由 Cathleen 於 09-6-17 16:30 發表
各位我想問, 培基係咪多數收樂基既小朋友?
因為今日面試見到好幾位小朋友著校服面試, 而且聽到d家長講如果收10個位起碼有5個係樂基學生?

‹ 上一主題|下一主題