用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)?
樓主: queensroad
go

有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)? [複製鏈接]

我囝囝9月2日1st in 但係而家都未有結果,頭先忍唔住打去問佢地話大部份有2nd in 機會既小朋友都差唔多通知晒,但係佢地話只係有需要既小朋友先會2nd in,有d只係1st in 已經收既佢地都未通知晒,佢話要等around 1個月我地就會收到信,收同唔收都會寄信通知架喎,所以未收到電話既家長唔需要灰心住~我都希望sm可以收我個仔啦~

catcatmom

係呀, 頭先學校係咁講, 佢話有d 1st in 佢地已經決定收但係仲未通知, 而家呢個階段係主要通知需要2nd in 既小朋友咋喎, 我都唔知真唔真呀, 佢話而家收唔到通知唔代表學校唔收, 叫我最好等信通知喎

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 11:34 發表
sorry!只係1 first in , 就知已收,不用2in,學校是否甘講?  

G-Ma

我都希望可以同你講既一樣呀, 因我到而家都無收到任何通知 (不過打定輸數多), 我朋友個女, 兩年前考sm又係話無2nd in, 只係in 完一個月內收到信通知話收佢, 情況同你一樣呀, 希望今年都係咁啦~

原帖由 G-Ma 於 08-9-16 11:57 發表
estherangel,

我囡囡果年(3年前)係收信架, 1st in 完大概3個星期左右就收到信, 無2nd in 亦無打電話比我地.

不過年年都有d唔同, 唔知今年會點樣, 但係唔駛灰心既, 等消息啦, 仲有機會.

...

catcatmom
而家未必唔收你囡囡架, 學校話有d 1st in 完佢地內部決定會收, 所以唔洗2nd in, 不過而家仲未通知佢地架! 所以你囡囡可能係其中一個, 你囡囡咁叻你都唔洗咁灰心, 我諗收既機會好大, 我諗你再等多個零禮拜就會收到通知架啦

原帖由 catcatmom 於 08-9-16 12:26 發表
estherangel

好謝你的回應, 原來有1round in 完, 可以無2 in , 就
決定收, 之前無聽SM D 家長講過, 有無媽咪回應吓.
唔該!

我而家都好緊張囉, 我問佢無收到通知落選機會係咪好大, 佢又話唔可以咁講, 而家都答唔到我, 但係佢話收同唔收都一定會寄信通知, 咁我唯有等啦~

我朋友個女而家p.2, 佢話當年佢考真係只係in 一次, 沒有2nd in 過..

原帖由 meowross 於 08-9-16 14:48 發表
真的嗎?  只有1st in 唔使2nd in都收的例子??? 我個囡1st完, 到e家都無收到電話, 個老豆好唔開心, 仲話叫我apply多次.....

我call過學校, 佢地又無咁講, 淨係叫我等...好心急, 收唔收都早d通知吖, 我真係想個囡係到 ...

我又係到而家都未收到電話同埋信囉, 同埋而家仲有咁多1st in 既人我諗都係唔收既多架啦 ~ 唉突然之間有d 失望, 我都好驚全軍覆沒呀, 唔通真係要等大抽獎?

原帖由 dlh525 於 08-9-19 11:05 發表
頭先忍唔住再打電話去學校問情況.....都係同一個答案, 一個月內寄信通知.  我再問是否到現在都冇消息的是一定落選, 佢又話唔一定.  我問是否學校已經收足學生啦!  佢話未, 我地一路仲安排跟interview... :pity ...

catcatmom

已經覆左你pm 啦~

請問有無人已經收到信呀? 真係等到頸都長呀

queensroad

第一round 我諗住係咪都交左先呀, 如果咁好彩真係兩間都收咪先再揀囉~ 不過自行收生我揀o個間一定無行..haha..而家唯有好努力咁等st.margaret 既信啦~ 不過咁耐都無消息而佢又不斷約人去2nd in 我諗都係無機會多架啦

我已經收到信,waiting list 啊..

queensroad

係呀我係waiting list, 學校話叫我等到下年8月喎, 佢地有位會通知我喎, 不過要等到8月我都未必會考慮啦, 你係rejected?  我諗唔得佢都唔會寫reject 掛?!

原帖由 queensroad 於 08-9-27 17:16 發表
estherangel :

你收到信係waiting list
我仲未收到信......我驚係reject添呀!?!?

唉第一個已經waiting list, 英華又應該唔得架啦, 真係好驚全軍覆沒啊

原帖由 dlh525 於 08-9-28 08:25 發表
我都收到信啦!  是waiting list.
‹ 上一主題|下一主題