用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)?
go

有無人已經被聖瑪加利收了(小一09/10)? [複製鏈接]

我個仔九月七日試完,唔知道幾時有result呢?
所以,想知道有無已經被取錄?
有無已經知道second in呢?
   0    0    0    0
[size=medium]queensroad

原帖由 queensroad 於 08-9-12 00:08 發表
我個仔九月七日試完,唔知道幾時有result呢?
所以,想知道有無已經被取錄?
有無已經知道second in呢?

我都等緊消息!!!

過來人話你知遲會好過早, 因為一接到通知, 你地要一星期內決定, 留唔留位, 留咗, 即放棄第一輪LUCKY DRAW, 唔留, 即放棄ST. MARGARET 既學位.

而我係選擇留位ST. MARGARET , 而放棄第一輪LUCKY DRAW. 而過程其間又放棄ST. MARGARET (選擇咗一間 "A" PRIVATE SCHOOL) 再入番第二輪LUCKY DRAW. 最終選擇咗一間"B" 既 PRIVATE SCHOOL)

原帖由 dlh525 於 08-9-12 00:20 發表

我都等緊消息!!!

考直資5同考私校,後者可去抽. 去考直資d媽咪都知, 係無得抽. 而且我覺得去考smc既媽咪,都真係好想讀佢,一來SMC係要親身拿form去學校約時間,(同女拔一樣,不過女拔就之後再通知時間去in),仲要約平日去面試. 5似陳xx可以係web度download張form, e過去. 仲可以星期6/日去面試.
另外smc學費唔平,相比好多優質私校.

放心啦!我係9月2日in, 都未有通知.我相信應該所有人都未有.   佢個web寫明一個月內通知.

原帖由 gordon 於 08-9-12 09:27 發表
過來人話你知遲會好過早, 因為一接到通知, 你地要一星期內決定, 留唔留位, 留咗, 即放棄第一輪LUCKY DRAW, 唔留, 即放棄ST. MARGARET 既學位.

而我係選擇留位ST. MARGARET , 而放棄第一輪LUCKY DRAW. 而過程其間又 ...

catatcam & G-Ma,

你地好呀, 我囝囝可以進入2nd interview啦,噚日收到學校電話既. 想問下如果2nd in只得我一個帶囝囝去會影響結果嗎?因我先生請唔到假去.

thx!

2nd in means ok. They just want to give you some more information about the school. Congratulation!

原帖由 bettyby 於 08-9-12 12:10 發表

你地好呀, 我囝囝可以進入2nd interview啦,噚日收到學校電話既. 想問下如果2nd in只得我一個帶囝囝去會影響結果嗎?因我先生請唔到假去.

thx! ...

原帖由 bettyby 於 08-9-12 12:10 發表

thx! ...

Hi bettyby,

請問會考d乜野? 我下星期三 int, thks!

Hi BETTYBY,

如果有2nd interview機會就好大, 我聽呢兩年d家長講, 一interview完就會即刻confirm.

我自己咁睇, 學校無規定一定要父母一齊去, 不過我知一般呢d直資學校都好注重家庭教育同埋父母可以投放幾多時間比小朋友, 既然已經到埋門一腳, 如果可以既話最好係父母一齊去啦, 唔怕一萬至怕萬一嘛.

如果爸爸請唔到假, 試吓打去學校改一改interview時間, 盡可能一齊去會好d.

thx! ...

Tks gordon!!

Really? 2nd in meaning ok..  

If so, Thanks God!

原帖由 gordon 於 08-9-12 12:20 發表
2nd in means ok. They just want to give you some more information about the school. Congratulation!

Hi BETTYBY

有second int 已經係收左, smc想收精o同英文程度較好既小朋友, 如果你先生唔得閒, 都影響5大掛? 佢會問吓你對學校既理念認唔認同.  跟著比張紙幾時交留位費, 這些都係smc 家長之前講既.

唔好啦!你改時間叫埋先生去,會隱陣d.

原帖由 gordon 於 08-9-12 12:20 發表

Yes (although we didn't choose SM at last).

Last year, my husband and I went to the school, we thought they might want to ask  something more about our kid or us (very nervous), but after the introduction by 2 teachers, they said your son is ok and we have accepted him. That's it.  Good luck.

G-Ma, do you still remember me?  You are so kind and helpful for all the P1 parent.

Best wishes
Gordon ma

原帖由 bettyby 於 08-9-12 12:32 發表

想請問收申請表收到幾時? 我姪女想考, 但佢地兩個漏氣父母真係....一日拖一日....

我係上次簡介會冇留意到有冇deadline, 只知越早in, chance越大。

不過放棄大抽獎又真係好難取捨....

原帖由 bettyby 於 08-9-12 12:32 發表

Hi bettyby,

你收到電話啦!  請問你是幾多號1st in架?  你話打去學校問下好唔好呢??!!

多謝咁多位既意見, 感謝!!
我已經打左去學校問啦, 個女仔答左唔會影響到結果. 所以冇另約其他時間..

Hi  dlh525,

我囝囝1st in係九月5號, 噚日就收到2nd in通知.
原帖由 dlh525 於 08-9-12 13:32 發表

Hi bettyby,

你收到電話啦!  請問你是幾多號1st in架?  你話打去學校問下好唔好呢??!!

我囝囝1st in係9月3號, 噚日收到明天8:30 2nd in, 我会give up大抽獎.

原帖由 bettyby 於 08-9-12 13:52 發表
Hi  dlh525,

我囝囝1st in係九月5號, 噚日就收到2nd in通知.

原帖由 bettyby 於 08-9-12 13:52 發表
Hi  dlh525,

Hi bettyby,

唔該哂你咁快覆我.  我啱啱忍唔住都打電話去學校問了......學校覆回一個月內通知, 如有需要才會2nd in.  學校有冇告知你是小朋友2nd in or 大人only呀??   大家一齊努力啦!!

dlh525,

學校叫我帶埋小朋友一起去2nd in 的.希望你好快收到2nd in通知啦!

CandyBB,
我都會give up大抽獎,我都係明天去2nd in喎.

原帖由 CandyBB 於 08-9-12 14:03 發表
我囝囝1st in係9月3號, 噚日收到明天8:30 2nd in, 我会give up大抽獎.

我仔仔4號in,都仲未有消息.
:-P

Hi Gordon,

Of course I remembered you.

It is so sad that you finally not joining our big family.  But I am sure that you must chose a very good school for your kid.

Wish your kid have a happy primary school life!!

原帖由 gordon 於 08-9-12 12:43 發表
Yes (although we didn't choose SM at last).

Last year, my husband and I went to the school, we thought they might want to ask  something more about our kid or us (very nervous), but after the introdu ...
‹ 上一主題|下一主題