用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一書包有17-18磅重,真係救命呀!
樓主: ricetaster
go

中一書包有17-18磅重,真係救命呀! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 PCCW2319 於 08-9-28 17:32 發表
中 : 姪女有舊書可以俾到我, 可以唔駛買.

數 : 今年新版, 二手書店冇舊書賣. 所以如果要買就要買新書.

英 : 諗緊買唔買好. 或者都係要去二手書店睇下.

其實, 我都有叫阿仔拎個環保袋做分流架 ...

你地都可以買多一set書,我個仔間學校無locker,唔可以用呢個方法,我個仔讀中二得80幾磅咋.

原帖由 chuchu21 於 08-9-28 16:23 發表

Try to cut the books and reunion the pages into chapters. Then, just bring the necessary chapters to school. I think this will decrease the weight of the school bag.

我諗香港傳統學校應該唔容許學生咁做,尤其是初中生。
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

原帖由 sukkiu 於 08-9-29 00:26 發表

你地都可以買多一set書,我個仔間學校無locker,唔可以用呢個方法,我個仔讀中二得80幾磅咋.

學校無locker就真係煩惱d。我仔F.1 都係得 92lbs , 但唔太高。所以驚書包過份重會影響佢發育 (cos我唔會幫佢 '咩"書包)。
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!
‹ 上一主題|下一主題