用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一書包有17-18磅重,真係救命呀!
go

中一書包有17-18磅重,真係救命呀!

我個仔今年升中一,就算幫佢好小心執書包唔計水樽都有17-18磅,學校只得書枱櫃筒可以鎖,又無locker供應,小兒只得80磅重,好肯定超哂標,第一個月重唔准鎖櫃筒,佢平均每日要上肩成個鐘,我好担心影嚮他的脊骨健康。 初步和班主任商量,佢都講話無好辦法,又話無孖堂、又叫我用有轆的書包(但起碼重多2-3磅)。我想即使有櫃筒都無大幫助,除咗聖經,音樂書外,其實如果唔帶課本回家又點做功課呀! 好慘,都唔知點幫佢?

我都正想開個topic講中一的書包好重.

我以為升左中學書包會輕好多,點知仲重左

我個仔間學校雖然有locker,但要帶返屋企做功課,有d吾駛,但佢吾識分,總之全部帶返來.

個書包又吾係小學個D,護背功能無咁好,我叫佢用番小學書包,當然吾肯,:;pppp:

都吾知點幫佢

有一個方法係,用一個手提袋,將部份書放入手提袋內面,咁樣,書包冇咁重,好多中學生係咁做.

原帖由 ricetaster 於 08-9-9 13:41 發表
我個仔今年升中一,就算幫佢好小心執書包唔計水樽都有17-18磅,學校只得書枱櫃筒可以鎖,又無locker供應,小兒只得80磅重,好肯定超哂標,第一個月重唔准鎖櫃筒,佢平均每日要上肩成個鐘,我好担心影嚮他的脊骨健康。 初步和班主任商 ...

ricetaster

你小朋友仲要返咁遠tim ,真係幾辛苦,
有冇校車坐?

原帖由 樂樂 於 08-9-9 15:10 發表
有一個方法係,用一個手提袋,將部份書放入手提袋內面,咁樣,書包冇咁重,好多中學生係咁做.

呢個方法小學時已經用緊,唔錯,不過我叫阿仔用手攬住個手提袋,咁無咁重。好彩升咗中學有locker用,好好多。

樂樂

中一邊有校車呀,就算有都麻煩,因為上學及下課時間都會經常改變,課外活動又遲放學,真係慶得滯會買多套大本又重的書放學校或屋企。

原帖由 樂樂 於 08-9-9 15:14 發表

ricetaster

你小朋友仲要返咁遠tim ,真係幾辛苦,
有冇校車坐?

原帖由 ricetaster 於 08-9-9 16:28 發表
樂樂

中一邊有校車呀,就算有都麻煩,因為上學及下課時間都會經常改變,課外活動又遲放學,真係慶得滯會買多套大本又重的書放學校或屋企。

又係喎,唔記得左tim

買多套2手書都係好方法,佢需要轉車嗎?

樂樂

你可能是對的,肩頭壓力會鬆D,但如果用同一條脊骨及肩膊肌肉承托的總重量,根本上重量還是一樣。

原帖由 樂樂 於 08-9-9 15:10 發表

火車加專線。

原帖由 樂樂 於 08-9-9 16:59 發表

又係喎,唔記得左tim

買多套2手書都係好方法,佢需要轉車嗎?

原帖由 Cradlesong 於 08-9-9 14:52 發表
我都正想開個topic講中一的書包好重.

我以為升左中學書包會輕好多,點知仲重左

我個仔間學校雖然有locker,但要帶返屋企做功課,有d吾駛,但佢吾識分,總之全部帶返來.

個書包又吾係小學個D,護背功能無咁好,我 ...

我都'鄧'亞仔辛苦,最慘佢又生得細粒.揹埋個咁重既書包真係 我都叫佢放d 書落locker 度,但我諗佢仲未識handle.
仲有佢有一日係體育堂+視藝,兩樣加埋d 書都好多野帶呀!!

回覆 # 的文章

小朋友帶咁多書返家也許是由於怕有錯漏,有啲書的似music book, bible, 体育堂既波鞋, 視藝既顏色.等不需要做功課或暫時不用温習,可以留在抽屜用鎖鎖好。佢之所以日日做「咕喱」,也許是怕執漏,時間久了佢會慢慢放鬆,習慣把不必要既書、簿、什物等一一留在學校。

So, don't worry.遲些會轉變啦!

唉~~~我女女又係甘....
之前小學係對面甘重都無咩所謂...
而家仲重d.....
樣樣都拎哂番屋企甘濟
有時真係俾佢笑死..

佢有好多孖堂都唔見好幾多,又書又作業又簿,連埋d 碎嬸嬸ge野.....
之前又話d飯唔好食,想帶番飯......
到時咪重多兩錢.......

初初升上中學,d細路未掌握到點樣分配書本/用品,
好正常,慢慢佢地有經驗就會知道點做,
我女女初中一時都係咁,
上年開始已經完全掌握得到
唔洗太擔心~

醒目開學勳章 王國長老

開學有日又落雨,
又要帶好多書,
終於要搭的士。

醒目開學勳章

我個仔個書包又係咁重,學校無locker,好重,佢又廋,又唔肯分一袋,話仲重d,我真係想幫佢揹書包,好心痛.而家中二,情況一樣,不過自己無眼睇,又諗佢最近體重重了些,唔去諗.

忽然有個想法...........

明年買書時, 中英數(主科日日有堂) 買多set (舊書). 新書放係locker上課用, 舊書留係屋企for 溫書 or 做功課. 咁書包就唔駛咁重.

如果功課要做係書, 就叫佢嘗試lunch做左先. 唔知work ng work 呢 ?
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

醒目開學勳章

回覆 # 的文章

係就今個星期即買幾本舊書,試下得唔得.

原帖由 sukkiu 於 08-9-27 20:14 發表
係就今個星期即買幾本舊書,試下得唔得.

Try to cut the books and reunion the pages into chapters. Then, just bring the necessary chapters to school. I think this will decrease the weight of the school bag.

我一個星期前已買多1 set 中英數,輕了3磅幾,再買了1個超輕的手提袋做分流,連下雨用的縮骨遮都是超輕纖維骨造的,甚至我個仔叫工人在屋企附近的巴士站接佢,因為根據書包重量不能超過15%體重上限,現已超標4-5磅,一定要全方位解決問題,可能大家覺得有D誇張,但如果每日,記住係每天上學要上膊40-60分鐘,你哋就會明白事情必須要解決,唔可以wait & see.

原帖由 PCCW2319 於 08-9-27 16:03 發表
忽然有個想法...........

明年買書時, 中英數(主科日日有堂) 買多set (舊書). 新書放係locker上課用, 舊書留係屋企for 溫書 or 做功課. 咁書包就唔駛咁重.

如果功課要做係書, 就叫佢嘗試lunch做左先. 唔 ...

中 : 姪女有舊書可以俾到我, 可以唔駛買.

數 : 今年新版, 二手書店冇舊書賣. 所以如果要買就要買新書.

英 : 諗緊買唔買好. 或者都係要去二手書店睇下.

其實, 我都有叫阿仔拎個環保袋做分流架
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!