用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 有沒有北角蘇浙小學的家長??
樓主: wongnysw
go

有沒有北角蘇浙小學的家長?? [複製鏈接]

原帖由 ysmhkg 於 08-12-4 22:50 發表
妳o地所指o既, 係唔係葉老師呢 ? 我女都講, 佢最怕音樂老師, 因為老師好惡, 最慘就係今年葉老師仲要教埋我女體育

係葉老師

Hi 星仔媽咪,

Bingo !  

學校好像有二個音樂老師, 我忘了另一個姓什麼了, 如果我猜得沒錯, 低年級的小朋友應該都是給葉老師教的.

原帖由 星仔媽媽 於 08-12-6 13:25 發表

係葉老師

OH NO, 唔係啩?! 個個低年級小朋友一開始就畀阿葉老師嚇怕了, 怎麼辦?! 或者從另一角度睇, 先勞其筋骨, 看看誰能成大器! :D :D

原帖由 ysmhkg 於 08-12-6 14:53 發表
Hi 星仔媽咪,

Bingo !  

學校好像有二個音樂老師, 我忘了另一個姓什麼了, 如果我猜得沒錯, 低年級的小朋友應該都是給葉老師教的. mouth:" />

如果真的是這樣, 那學校真是用心良苦了

原帖由 十月媽咪 於 08-12-6 15:05 發表
OH NO, 唔係啩?! 個個低年級小朋友一開始就畀阿葉老師嚇怕了, 怎麼辦?! 或者從另一角度睇, 先勞其筋骨, 看看誰能成大器! :D :D

哈哈哈, 凡事向好處看嘛!

原帖由 ysmhkg 於 08-12-6 15:11 發表
如果真的是這樣, 那學校真是用心良苦了

醒目開學勳章

原來唔識唱係要罰企出門口唱,佢話班上已經有兩個同學係咁.死啦!我而家先知添.
另外亞仔話葉老師冇教體育課.好彩.
原帖由 winniecarson 於 08-12-5 23:13 發表

由開學到宜家我小朋友都仲好怕呢位老師, 如果唔識唱歌要罰企出門口 (未經證實), 佢本來對音樂已冇乜興趣, 我諗現在更甚...或者我地都需要了解清楚, 可能呢位老師有另類教法或有她原因啦! 相信蘇浙的每位老師都係有 ...

各位

我想問下 蘇浙小學既科目, 是否除了中文之外, 其他都是用英文教架, 即係英數同gs 都係英文?

thanks

原帖由 ysmhkg 於 08-11-24 22:47 發表
wongnysm,

話明講故事嘛 ! 當然係打開書啦 ! 雖然係睇書講, 但係每個小朋友表達o既方法都唔同, 有 D人生動,有 D人好似讀書咁囉 ! 個女口才唔o力, 我淨係叫佢讀一次俾我聽, 過到骨就算囉 !   

...

蘇浙係普通話學校, 所以應該話, 除英文科外, 其餘都是用普通話教!

原帖由 erikalo 於 08-12-6 16:49 發表
各位

我想問下 蘇浙小學既科目, 是否除了中文之外, 其他都是用英文教架, 即係英數同gs 都係英文?

thanks

十月mommy, thanks

咁我想問一個問題, 你地有無小朋友, 家長係完全唔識普通話, 而完成3年幼稚園之後, 上番蘇淅小學, face to 咁多中文科目又加埋用普通話教, 小朋友可以handle 嗎?

坦白講, 我真係好想我既仔仔可以普通話同英文都好, 亦明白日日講, 一定有進步, 不過小學既功課, test 同exam 真係唔易, 家長一定要幫手, 不過我同我先生真係一句普通話都唔識, 所以好想知.. 此類家庭背景既小朋友, 可以應付嗎?

thanks

原帖由 十月媽咪 於 08-12-6 16:56 發表
蘇浙係普通話學校, 所以應該話, 除英文科外, 其餘都是用普通話教!

原帖由 erikalo 於 08-12-7 00:28 發表
十月mommy, thanks

咁我想問一個問題, 你地有無小朋友, 家長係完全唔識普通話, 而完成3年幼稚園之後, 上番蘇淅小學, face to 咁多中文科目又加埋用普通話教, 小朋友可以handle 嗎?

坦白講, 我真係好想我既仔仔可以 ...

妳可放心! 我仔仔是由K1開始讀, 我E+的普通話已不及他了, 所以無論默書, 考試, 我都係用廣東話教他, 最初我係用普通話同佢默書, 但我仔仔竟然話我的普通話不好, 他聽不懂並要求我用回廣東話, 他會轉回普通話 , 聽完都有少少慚愧架, 所以父母唔識講普通話是沒有問題的

係蘇浙讀的學生可講流利的普通話, 另英文也不用擔心, 因為蘇浙是教高一級, 但一般小朋友也可應付!

winniecarson

好多謝你既回覆, 不過我仲想, 你既孩子幾多年級呀, 學校的功課同考試量, 聽聞都幾辛苦同多既, 是否如此?

而even 我仔係幼稚園, 不過我都唔知小學是否同幼稚園一樣, d 老師都好是是旦旦下, 小學會否都係咁, 同埋老師對學生關心嗎?  其實我平時見小學部d學生都幾乖, 不過就好少見佢地有得玩, 好似沒有操場咁.. 多數都係走下樓梯..而已...

原帖由 winniecarson 於 08-12-7 01:42 發表

妳可放心! 我仔仔是由K1開始讀, 我E+的普通話已不及他了, 所以無論默書, 考試, 我都係用廣東話教他, 最初我係用普通話同佢默書, 但我仔仔竟然話我的普通話不好, 他聽不懂並要求我用回廣東話, 他會轉回普通話:naugh ...

我囝囝是讀一年級, 幼稚園及小學嘅老師是完全不同, 普遍比較嚴, 而功課量不太多, 因有些會在校完成的. 至於學校環境是比出面的校舍細, 操場都在天台....但程序比一般津校深...學生品行也很好...所以針沒兩頭利, 妳真的要好好考慮喇!

原帖由 erikalo 於 08-12-7 15:09 發表
winniecarson

好多謝你既回覆, 不過我仲想, 你既孩子幾多年級呀, 學校的功課同考試量, 聽聞都幾辛苦同多既, 是否如此?

而even 我仔係幼稚園, 不過我都唔知小學是否同幼稚園一樣, d 老師都好是是旦旦下, 小學會否都 ...

Although my son studied in its kindergarten, he still has many difficulties in Primary 1.
There are too much Chinese words need to be known in Primary 1 which is different from kindergarten.
As I can’t use Putonghua to teach him, he feels very unsecure and unhappy too.
He always cries and said not understand in school and said not like school.
If you really want to choose
蘇浙小學, you better teach him to recognize Chinese words now.

醒目開學勳章

其實每一間小學一年級都會需要認很多字和串很多字.小朋友幼稚園起就要培養閱讀.有了閱讀能力,去到每一間學校才可以接得上.
從幼稚園上小學是另一回事.因此家長要給予小朋友很多支持,一起看教科書和課外書,一起溫習,預習,預默....還要教他們自動拾書包.努力兩年左右,到小學三年級就會自己做功課.小朋友也會變得自動自覺.
一齊努力加油吧.

原帖由 SK1 於 08-12-8 22:50 發表
其實每一間小學一年級都會需要認很多字和串很多字.小朋友幼稚園起就要培養閱讀.有了閱讀能力,去到每一間學校才可以接得上.
從幼稚園上小學是另一回事.因此家長要給予小朋友很多支持,一起看教科書和課外書,一起溫習, ...

我絕對認同, 不是蘇淅小學一年級學生才需要認那麼多中文生字, 以我所知某些出名津校更甚! 培養小朋友閱讀習慣才是最佳辦法.
經個3個月努力, 現在我囝囝已可以自己做功課, 收拾書包..他還很喜歡 "蘇浙' ... 所以每個小朋友都唔同, 父母確實要不段鼓勵小朋友學習, 最初我囝囝認字很差, 造句經常不及格, 但我鼓勵他及一起看書, 慶幸地現在他尚可追得上.

各位, 好多謝你地既回應, 其實我好明白中文科既問題, 因為我大女今年都係小一, 只不過唔係蘇浙, 我真係深深明白你地所講, 係需要時間, 我之所以問, 如父母不懂普通話, 是否很難handle, 就係因為我大女都唔易處理, 我怕如我仔入蘇浙小學, 真係有d 擔心, 佢會抗拒, 同埋我真係無能力去幫佢...

所以才問大家既經驗

anyway, 真係好多謝大家既經驗, 我會睇下個仔既發展, 再去睇下如何安排了... thanks

原帖由 winniecarson 於 08-12-8 23:33 發表

我絕對認同, 不是蘇淅小學一年級學生才需要認那麼多中文生字, 以我所知某些出名津校更甚! 培養小朋友閱讀習慣才是最佳辦法.
經個3個月努力, 現在我囝囝已可以自己做功課, 收拾書包..他還很喜歡 "蘇浙' ... 所以每 ...

醒目開學勳章

erikalo
或許我說說一下我的情況.我會一點普普通話,因工作需要而去學的.但發音不正..
小兒高班時,我已經安排一個星期兩天的普通話班.當年他回家從來不說普通話.一起看故事書時,囝囝叫我不要說普通話也不要聽普通話CD,可能是有一點抗拒.但上普通話堂久了,他可始聽得明,但始終不會說.
直至到了蘇小後,初初我也怕他聽不懂.但他們每天都聽每天都講.現在諗課文,他也是用普通話諗的.而且普通話進步了許多.也願意用普通交談.
開學至今,短短數月,有這樣的效果,我也實在感意外.
現在有很多學校高年班也是用普通話教學,默書也是用普通話的.故此早一點學會,也是好事.

原帖由 erikalo 於 08-12-8 23:59 發表
各位, 好多謝你地既回應, 其實我好明白中文科既問題, 因為我大女今年都係小一, 只不過唔係蘇浙, 我真係深深明白你地所講, 係需要時間, 我之所以問, 如父母不懂普通話, 是否很難handle, 就係因為我大女都唔易處理, 我 ...

過了大半年, 還有三個星期上學期就完了。
想問問各位有小朋友讀蘇浙小一的家長, 對小朋友在蘇浙小學的學習滿意嗎? 包括學術、德行等各方面。
我有為小女想過轉校, 不過我有些不捨得蘇浙普通話教學一點, 但因為之前在學校有過不愉快經歷, 所以有轉校的想法, 心內十五十六。 之前我嬲得打電話"丙"班主任, 想起仲要比三千蚊學費, 更加嬲。
我個人覺得, 十多二十年前蘇浙是一間很好的學校, 因為比較外面一般的津校、官校, 蘇浙學生成績好、操行好, 但隨著時間過去, 蘇浙好像沒有成長, 想法依然古老傳統, 特別是我上蘇浙的網, 不是常常update, 相反其他學校, 有內聯網、每日網上check功課、通告等等, 就覺得蘇浙固步自封, 還有老師, 個個年紀有咁上下, 思想有點守舊。
總之, 我已有找其他學校的資料, 看看下半年怎樣, 如果小女成績ok, 或者不會想轉校。 現在每天和小女跟功課, 忙默書, 壓力也很大, 如果出來的成績不好, 我也會很失望。
有時我在想, 在蘇浙讀書, 大人小朋友都辛苦, 如果成績仍是中下的話, 不如出去讀一間輕鬆d, 大家又開心, 成績又在中上位置, 會不會更好? 但我c6話我自欺欺人, 五十步笑百步, 大家認為是嗎?

醒目開學勳章

要轉的話就只會轉去更深的學校.不要相信愉快學習的謊言了.如果可以轉去女拔,瑪利諾或瑪利曼.....就會考慮.
朋友的兒子讀小一,轉了去聖若瑟,但發覺程度太淺.再轉去聖保羅書院讀到小六,再升上男拔中一.
如果怕辛苦而轉校,可能要苦了孩子的將來.

原帖由 wongnysw 於 09-1-2 22:53 發表
過了大半年, 還有三個星期上學期就完了。
想問問各位有小朋友讀蘇浙小一的家長, 對小朋友在蘇浙小學的學習滿意嗎? 包括學術、德行等各方面。
我有為小女想過轉校, 不過我有些不捨得蘇浙普通話教學一點, 但因為之前在 ...

其實到現在我也不知道女女在學校的成績是怎樣, 剛十二月初的小考, 她不是全部100分, 沒有比較, 所以要到1月10日家長日, 有成績表才可以衡量。
如果是好的話(如前10名內), 相信我會讓小女繼續讀蘇浙, 因為有好的成績, 證明沒有白費我們的時間心機, 我當然以她的成績為第一考慮; 但如果是下游位置, 我真的會有點灰心呢。
令我有轉校的想法, 主要是由於那些不愉快的經歷, 令我的小女不開心, 而老師的態度和處理方法也令我失望, 不過, 如果成績好, 這因素可以將轉校的想法蓋過的。
我也明白, 即使轉校也有可能發生不開心的事情, 但只是一個學期已有兩件不快事, 實在很令人沮喪。 或者希望明年會是另一位老師做班主任, 情況會有改善。

原帖由 SK1 於 09-1-2 23:29 發表
要轉的話就只會轉去更深的學校.不要相信愉快學習的謊言了.如果可以轉去女拔,瑪利諾或瑪利曼.....就會考慮.
朋友的兒子讀小一,轉了去聖若瑟,但發覺程度太淺.再轉去聖保羅書院讀到小六,再升上男拔中一.
如果怕辛苦而轉 ...
‹ 上一主題|下一主題