用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 有沒有北角蘇浙小學的家長??
樓主: wongnysw
go

有沒有北角蘇浙小學的家長?? [複製鏈接]

蘇浙學生o既實力都幾強勁吓, 我女一下期末考英文考滿分, 中常亦都接近滿分, 但數學考89分, 就已經飛到五名之外, 所以係蘇浙讀書壓力都幾大吓o架, 真係跟少 D都唔得啊 !

原帖由 winniecarson 於 08-10-15 23:51 發表

加數又當減數計,倒數/順數明識分,但因為大意..唔小心,扣咗成20分...但佢又不在乎咁, 俾佢激死 !

回覆 # 的文章

上午班同全日班有咩分別架?

原帖由 啫喱黃 於 08-10-25 11:45 發表
上午班同全日班有咩分別架?

全日班好似係節數一樣, 但每堂時間較長及可以在學校完成功課, 而半日班時間比較趕。但學費就相差近一倍..聽講半日班只收該校幼稚園生。不過最好都係問番學校啦!

我囝囝係該校小一生, 讀半日班, 感覺中文及英文較深, 今次中文LONG TEST 得50多分 , 但份卷又真係幾深, 我都頭痕緊點同佢追番. 好彩英文還應付倒

醒目開學勳章

winniecarson
原來你的小朋友和小兒同班.是1D對嗎?
今次份中文卷不算深.但對於外來生的我兒真是幾困難.因為會話也計進卷內.十分我兒只拿六分.失分頗多.其它只是careless mistake.我以為我囝囝很低分了.只得8X分. 因為他告訴我有很多小朋友是拿9X分的.所以我都有點失望.
沒關係,我們一同加油吧.希望下次可以拿高些分數.

妳小朋友有沒有參加星期六的興趣班?

原帖由 SK1 於 08-10-26 23:22 發表
今次份中文卷不算深.但對於外來生的我兒真是幾困難.因為會話也計進卷內.十分我兒只拿六分.失分頗多.其它只是careless mistake.我以為我囝囝很低分了.只得8X分.:igi ...

我囝囝不嬲中文都差, 所以我相信他是全班最底分之一, 但開學了只是兩個月, 要給他們多少少時間適應嘅 ! 我會同佢在中文方便加倍努力.
之後我重新打過份卷要佢做多次, 佢就全部答啱哂, 佢話測驗時好緊張, 所以答錯哂喎 !

你點知我囝囝都係ID 架??

原帖由 SK1 於 08-10-26 23:22 發表
今次份中文卷不算深.但對於外來生的我兒真是幾困難.因為會話也計進卷內.十分我兒只拿六分.失分頗多.其它只是careless mistake.我以為我囝囝很低分了.只得8X分.:igi ...

佢不嬲中文都唔係咁好, 之後我要佢做多次份卷, 佢就全部答啱哂, 可能老師有同佢改正啦! ANYWAY, 我會在佢中文方面加倍努力嘅 ! 開咗學都係2個月唧, 俾多少少時間佢地啦! 各小朋友的適應能力都唔同架 !

你點知我囝囝都係1D架?

醒目開學勳章

Winniecarson
因為分班的時候見到A-C平均有3X人一班.估計是全日班.只有D班是半日班的.
妳囡囡返半日的与我兒子一樣嘛.所以是1D.我覺得半日學幾好,回來又可以做功課,又有時間溫書.重有時間上課外活動和看電視.
直到現在,最欣賞蘇小的是星期六的課外活動費用全免.省回不小課外活動費用.

請問蘇小會有d 咩野課外活動架 ?

原帖由 SK1 於 08-10-27 11:09 發表
因為分班的時候見到A-C平均有3X人一班.估計是全日班.只有D班是半日班的.
妳囡囡返半日的与我兒子一樣嘛.所以是1D.我覺得半日學幾好,回來又可以做功課,又有時間溫書.重有時間上課外活動和看電視.
直到現 ...

醒目開學勳章

有唱歌,跳舞,圍棋,體操,畫畫,書法,講故事,羽毛球,籃球....唔記得咁多啦.不過每人最多只可以報三樣.

原帖由 SK1 於 08-10-27 11:09 發表
直到現 ...

哦 ! 原來得一班半日班...大家同班就可以有照應啦!

嘩 ..都有好多野學喎 ~

原帖由 SK1 於 08-10-27 12:36 發表
有唱歌,跳舞,圍棋,體操,畫畫,書法,講故事,羽毛球,籃球....唔記得咁多啦.不過每人最多只可以報三樣.

下星期沒有小測、默書, 可以抖抖, 所以明晚會帶女女去太古溜冰和食pizza

原帖由 mimi1102 於 08-10-27 17:24 發表
嘩 ..都有好多野學喎 ~

上二個禮拜日日默書測驗, 我言念蘇浙o既學生已經將考試當係食生菜, 但係 D家長就食大頭菜囉 ! 一個頭三個大呀 !

原帖由 wongnysw 於 08-11-6 22:26 發表
下星期沒有小測、默書, 可以抖抖, 所以明晚會帶女女去太古溜冰和食pizza

請問蘇小英文程度如何?是外籍老師教或是本地老師教呢?

蘇浙的英文是教高一級的, K3 讀 小一, 小一讀小二的課程, 以此類推, 中低年級的文法是由華人老師教, Oral 則是由外籍老師教, 但高年級就全部都由外籍老師教, 小女現在小二, 已在讀小三的課程, 程度並不淺, 真怕會跟不上.

原帖由 myfairlady1234 於 08-11-6 23:47 發表
請問蘇小英文程度如何?是外籍老師教或是本地老師教呢?

哈哈, 真的頭也大了, 跟少一日都驚, 不過驚o個個唔係亞女, 係我自己。 我仲有個細仔讀蘇浙k2, 過兩年應該會更加辛苦。 我有時唔識普通話, 都要小朋友教番轉頭, 就會覺得普通話教學的確係蘇浙最大優勢。
雖然蘇浙係辛苦d, 但我覺得, 如果個底打好d, 將來上中學會輕鬆d, 況且香港教育氣氛一向都係咁"緊", 回想自己少時候都係填鴨咁填出來。 如果蘇淅都頂得住, 相信更艱辛o既環境都可以應付到。

原帖由 ysmhkg 於 08-11-6 22:42 發表
上二個禮拜日日默書測驗, 我言念蘇浙o既學生已經將考試當係食生菜, 但係 D家長就食大頭菜囉 ! 一個頭三個大呀 !

我o既心情同妳一樣, 真係跟少一日都唔得, 以前有朋友約食飯, 我間中都會去吓, 自從亞女升上小二後, 食飯 ?! 就連係屋企食飯都唔得閒, 何況同朋友出去食飯 !

入得嚟蘇浙絕對無係講玩, 真係要努力至得o架 ! 因為學生平均水平都幾高吓, 唔係隨時包尾o架 ! 亞女o個班有幾個係外國移民回流香港o既男仔好鬼死勁, 中英數都好強, 包晒班上前五名, 我只好自我安慰有競爭先有進步囉 !

咁o岩既 ! 我都有個細女讀蘇浙 K2 鍋 ! 等細女小一時, 大女已經小四囉 ! 睇怕我都淨係可以睇到細女, 因為以而家小學各科目o既難度嚟睇, 小四o既功課我可能已經應付唔到,  到時唯有靠佢自己囉 !      

原帖由 wongnysw 於 08-11-8 22:31 發表
哈哈, 真的頭也大了, 跟少一日都驚, 不過驚o個個唔係亞女, 係我自己。 我仲有個細仔讀蘇浙k2, 過兩年應該會更加辛苦。 我有時唔識普通話, 都要小朋友教番轉頭, 就會覺得普通話教學的確係蘇浙最大優勢。
雖然蘇浙係辛 ...

Dear Parent,

Examin. is coming soon.  Do you know what is meant by 英故?   

Thanks!

english story book.
不過d書同作業都响老師度, 我都未知點溫習。

原帖由 HelloSnoopy 於 08-11-17 13:04 發表
Dear Parent,

Examin. is coming soon.  Do you know what is meant by 英故?   

Thanks!

My son also studies in 1D.  My son didn't like this school.  He always cries.  This week the GS teacher gave him 2 sheets which said to  recite all the sentences.  It is really unreasonable to recite all the chinese in GS subject.  There are so many difficult chinese words in GS.  In addition, there is no need to have so many called 'TEST' in Mathematics.  Just give them as an exercise and don't mention as test is better.  I want to help him change school but don't know which school in HK island has fewer pressure.  Any suggestion?
‹ 上一主題|下一主題