用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 博愛醫院歷屆總理聯誼會鄭任安夫人學校 鄭任安夫人千禧小學...part III
樓主: tszyau2000
go

鄭任安夫人千禧小學...part III [複製鏈接]

阿仔係小一新丁, 要等2年先有得去, 不過曹公潭係在幼稚園時都去過好幾次, 所以佢都冇咩野, 有4天連休, 仲好開心添~  

原帖由 tszyau2000 於 08-11-8 17:26 發表
e家亞囡忙緊 1113 kei 學校旅行..今年終於有得參與la ...聽囡話要分小組...佢就同幾個女孩子一組..總之就好雀躍la

你o地好,我都係三年級媽媽。你o地全部返工?

hi...你好ar...我囡囡都係3年級 ..你小朋友係仔定女呢...在職媽咪  ..有空kei 上lai 分享下ar

我原本係在職媽咪lai kei..岩岩加入左失業大軍ar...無計la...e 家e個時勢都預左出年至好d...而我e排就充實下自己先..走去學下普通話...希望將來對搵工有幫助la
原帖由 LaamLaamma 於 08-11-18 13:43 發表
你o地好,我都係三年級媽媽。你o地全部返工?

wor..聽日輪到小1-2 kei 聯課活動la wor...相信你仔仔一定好開心好興奮jet..我諗佢放學返lai 一定好多野同你講番今次去市鎮公園kei 事jet..

原帖由 Johnnylaisma 於 08-11-10 14:25 發表
阿仔係小一新丁, 要等2年先有得去, 不過曹公潭係在幼稚園時都去過好幾次, 所以佢都冇咩野, 有4天連休, 仲好開心添~  

bunny 兔仔~~
你去左邊ar..甘耐吾見人kei

joviema~~

1128 大會堂英文集誦比賽ar..你會吾會抽時間去睇ar...今年我又可以親身到現場睇佢地表演la

油媽.

hi....我都係囡囡呀.   你係三什麼呀??:) 我已做全職媽媽6年了 因要奏女。

係呀! 佢當正係學校旅行咁興奮添~ 其實我琴日都有做義工家長, 不過就係照顧第二班, 當然途中見到阿仔果班都會望下佢,仲順便問下老師佢平日食飯情況, 俾老師"督爆"佢原來食得好少, 阿仔平日仲自吹自擂話食得好叻, 食剩好少云云 .....不過都算佢留心聽老師講解, 回家後的專題習作都自己識做....

學校安排都唔錯, 活動完後, 回到學校仲請家長們吃茶點, 蔡校長同莫校長(前)一起招呼我們, 同家長交流一下....蔡校長說學校比出面低5度, 所以可以穿自己外套回校, 今朝我俾左件羽絨阿仔著, 唔知會唔會誇張左d呢!?

原帖由 tszyau2000 於 08-11-18 22:37 發表
wor..聽日輪到小1-2 kei 聯課活動la wor...相信你仔仔一定好開心好興奮jet..我諗佢放學返lai 一定好多野同你講番今次去市鎮公園kei 事jet..

愛班ar...甘你囡囡呢 ...分分鐘佢地有機會係認識tim 都未定 ....仲咩甘樣ar..做fulltime 媽咪吾好咩..即係你由亞囡k1 開始做fulltime 媽咪...你米可以睇住小朋友成長又可以跟到佢地功課...係米得一個小朋友呢 ...如果係...返左學你就悶少少kei...計我話返上午kei 工就最好la...

原帖由 LaamLaamma 於 08-11-19 15:49 發表
hi....我都係囡囡呀.   你係三什麼呀??:) 我已做全職媽媽6年了 因要奏女。

做家長義工....好ar...相信你同仔仔一樣甘難忘

有機會參與到...好好enjoy la...

有時d小朋友食飯kei 表現係甘ka la..不過..我聽囡講學校d lunch 經常都好好味ka..好多時都會差不多食晒ka...所以我都好放心亞囡向學校order 午餐...吾駛驚話吾好食而肚餓同浪費d食物..有時有生果 or 飲品附送ka...亞囡最開心e 樣
原帖由 Johnnylaisma 於 08-11-20 09:45 發表
係呀! 佢當正係學校旅行咁興奮添~ 其實我琴日都有做義工家長, 不過就係照顧第二班, 當然途中見到阿仔果班都會望下佢,仲順便問下老師佢平日食飯情況, 俾老師"督爆"佢原來食得好少, 阿仔平日仲自吹自擂話食得好叻, 食 ...

羽絨褸未出ar...我今日都有比件棉褸亞囡著...始終學校向山邊凍d kei..由其一早返學果段時間...不過佢地中午果時有太陽比較熱d...

原帖由 Johnnylaisma 於 08-11-20 09:45 發表
蔡校長說學校比出面低5度, 所以可以穿自己外套回校, 今朝我俾左件羽絨阿仔著, 唔知會唔會誇張左d呢!?

我係行班,fulltime 媽咪已經慣 上午工好少呀   我o地wed又放12:20,你話點好. 你住邊?fulltime 媽咪後有mun做?

甘米好law..最緊要習慣...我囡k3 果年試過做fulltime媽咪...等佢上左小一適應期我至搵野做...講真短時間做fulltime 媽咪都幾好..如果長久kei..我就吾會..因為都幾悶ka..加上得一個小朋友..佢又返全日kei..有好多空閒時間...所以我都係喜歡返工多d

我都係住向tuen mun kei...至於有咩好做..我都無做ka..因為我都係岩岩失業jet...加上囡囡放學上公公婆婆..

至於有咩好做...你可以去下圖書館...

原帖由 LaamLaamma 於 08-11-21 13:13 發表
我係行班,fulltime 媽咪已經慣 上午工好少呀   我o地wed又放12:20,你話點好. 你住邊?fulltime 媽咪後有mun做?

原帖由 tszyau2000 於 08-11-25 10:16 發表
甘米好law..最緊要習慣...我囡k3 果年試過做fulltime媽咪...等佢上左小一適應期我至搵野做...講真短時間做fulltime 媽咪都幾好..如果長久kei..我就吾會..因為都幾悶ka..加上得一個小朋友..佢又返全日kei..有好多空閒 ...
你都好..我屋企人唔係住tuen mun...     Friday 會14 度.記住叫囡囡著多件衫

原來你吾係屯門人lai ka...甘你e 家適吾適應屯門ar...

係ar..今日市區得13度..屯門低2度左右la...同d小朋友真的要著夠衫ar

今日囡英文集誦比賽...希望d 小朋友順利勝出...一陣去同囡打打氣...支持下先
原帖由 LaamLaamma 於 08-11-25 11:25 發表
你都好..我屋企人唔係住tuen mun...     Friday 會14 度.記住叫囡囡著多件衫

tszyauma,

我地真係好耐好耐無傾計啦!! 我曾經係公司偷空上o黎, 唔知點解睇極都係舊o野! 我由十月忙到依家,剛剛好少少.係哩2個月, 去完北京, 再去廣州, 緊住忙香港嘅functions, 真係好辛苦! 仲要加埋上次考試, 同jovie見面已經少, 仲要成日提佢溫書呀, 做練習預備考試呀! 真係連自己都覺得自己好煩. 但有無辨法, 三年級o的功課真係深咗少少.所以今次出來嘅成績係低咗o的, 但我心裡面都ok, 因為我無時間同佢溫, 只係考試嘅時候同佢溫下書, 好彩之前叫佢做練習佢都交足功課比我. 所以黎緊嘅考試, 都希望努力可以比上次進步.

集誦比賽嘅時候就是我最忙嘅時候, 所以我沒去. 我知個囡有o的失望, 因為我未試過唔參與佢嘅表演或比賽, 但今次真係無計,好彩,她們好叻, 取得冠軍, 返到屋企已經比開心淹蓋晒唔開心嘅事啦! tszyauma, 佢地係唔係真係做得好精彩呢?  

聖誕會去邊度玩呀? 我地會係紅日o個幾日玩, 同埋元旦jovie跟童軍去3日camp, 其他日子我會開始同佢溫書啦!!

tszyau上次考試成績點呀??? ok嗎?

原帖由 tszyau2000 於 08-11-18 22:40 發表
bunny 兔仔~~
你去左邊ar..甘耐吾見人kei

joviema~~

1128 大會堂英文集誦比賽ar..你會吾會抽時間去睇ar...今年我又可以親身到現場睇佢地表演la ...

wa...你真的真的好忙ar...記住忙時忙..保重身體ar ...至於去吾到英文集誦..吾緊要la..相信jovie 明白媽咪kei 工作好忙kei..la..聖誕節有幾日去玩...同個囡玩番夠本la.. ...集誦比賽當然精彩la...我有用手機拍到條片...我遲d email比你ar...樣貌就睇吾到ka la...不過我志在拍低可以隨時聽番佢地kei 聲音jet...所以睇吾清d樣..我都一樣聽得好開心ka!

至於考試成績..tszyau今次kei 表現有d估佢吾到...另外英文科失左手...老師都話今年小3 d英文大多都差左...可能d 小朋友未適應到d 題目方式..所以好多答錯...最後平均分同名次我都已經好滿意ka la...講真ar..小朋友真係好睇臨場表現ka...

今個假期好短...大家又要抽d時間應付考試ar...大家一齊努力la

原帖由 Joviemame 於 08-12-19 15:52 發表
tszyauma,

我地真係好耐好耐無傾計啦!! 我曾經係公司偷空上o黎, 唔知點解睇極都係舊o野! 我由十月忙到依家,剛剛好少少.係哩2個月, 去完北京, 再去廣州, 緊住忙香港嘅functions, 真係好辛苦! 仲要加埋上次考試, 同jo ...

考試

你o地講晒考試 圍o未o牙?

各位媽媽﹕

您們好!我想問下這間學校會否收插班生,小朋友現在九龍塘讀小一,2009年3月 我們會搬入屯門,現在苦惱轉校事宜。

其實我對屯門區小學沒有認識,所以都唔知那一間適合小兒。

tszyauma,

HaPPY NEw Year!! 話咁快就過咗個假期啦!! 但係我地嘅溫書大計就失敗咗啦!! 所以要趕緊由今天開始啦!

你同囡囡去咗邊處慶祝呀!!! 新嘅一年希望各位小朋友學業進步啦 ! 但最緊要身體健康.

考試日子越黎越逼近, 大家要加油呀!!!!

P.S. 好呀! 比賽片段就麻煩你有時間send 比我啦 !! Thank you!!!

原帖由 tszyau2000 於 08-12-23 18:08 發表
wa...你真的真的好忙ar...記住忙時忙..保重身體ar ...至於去吾到英文集誦..吾緊要la..相信jovie 明白媽咪kei 工作好忙kei..la..聖誕節有幾日去玩...同個囡玩番夠本la.. ...集誦比賽當然精彩la...我 ...

好似講晒la
原帖由 LaamLaamma 於 08-12-24 16:48 發表
你o地講晒考試 圍o未o牙?
‹ 上一主題|下一主題