用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍灣聖若翰天主教小學
樓主: yoyin
go

九龍灣聖若翰天主教小學 [複製鏈接]

九龍灣聖若翰天主教小學

Hi Mal0049,你好呀, 我都未唸到點同阿女溫常識!或者溫吓佢地常識做個本功課簿,寫熟個幾個感官部份....
請check pm.

請問大家1B班, 有無數學本習作呀,我阿女話老師會放學比佢地, 但最後無, 但我唔知會唔會係親親孩子時段比左, 因我個女去咗基督小先鋒活動, 而家無得做功課.我怕星期一會欠交功課!

原帖由 mal0049 於 08-10-10 16:36 發表
有無人有 小一練習PAPER , 想比呀囡做多D,

Hi FISH+CHIP,
我阿女都話無派數學習作簿。

常識都係諗住温書+作業。

原帖由 mal0049 於 08-10-10 16:32 發表
今日派了英文默書卷, 呀女成日錯D大細草, 真係大意,
你地D仔仔囡囡 幾多分呀.

Hi mal0049,
你好!Please check pm.
阿女Eng Dict.+Test, 3次都100分
中文就差D, 1st: 100分, 2nd: 75分

原帖由 mal0049 於 08-10-10 16:36 發表
有無人有 小一練習PAPER , 想比呀囡做多D,

Hi mal0049,
你還有多餘時間做paper嗎?我已經覺得不夠時間用了。
每星期都有Dict.或Test, PLPR, 現在又加多個閱讀計劃, 每個weekend還要大温阿女不明白的書本, 實在不夠時間用。

中文工作紙裏的重組句子,你們的小朋友懂得做嗎?我個女完全不懂得。我要想方法教她,大家有何心得?請分享。

Hi Yoyin,

Thanks!我怕只有阿女無課冊, 原來係無派,現在放心晒!

重組句子-我阿女有d識,有d都係唔係好明, 因今天是爸爸教, 所以我都唔知她去到什麼程度。但我會給她一點提示,如頭一個詞語,或她停了下來的詞語, 然後要她再嘗試! 我們通常是要她反覆嘗試, 當然不是一定能做到!大家努力吧!

Hi Mal009,
我想我們將會有網上練習如每日一篇,中文/英文百寶箱等, 到時一定比現在更忙!

原帖由 yoyin 於 08-10-11 17:17 發表
中文工作紙裏的重組句子,你們的小朋友懂得做嗎?我個女完全不懂得。我要想方法教她,大家有何心得?請分享。

yoyin
你可以試下叫小朋友在詞語上加數字後試讀,是否順唱!會有幫助。你地現在情況,在前幾年都有發生,現在已幾年已經習慣,你地小一還好,下個月6、7號三年級以上評估,評估分要寫成績表內。所以我個仔同朋友仔講,學校假期只有暑假同新年假期有的玩,所有假期後返學,都考試及測驗。

九龍灣聖若翰天主教小學

九龍

我都有比第一個詞語提示,也有叫她先在詞語上排序,但好多字都唔識讀唔識解,唯有先解釋詞意,再用口語形式問她,她用口語答我,最後才組句。

編數子,(例如:你  雪糕 食 們 喜歡 。) (你=1 們=2
喜歡=3 食=4  雪糕=5 。=6 )之後叫小朋友試讀,如果重組無錯,正常無錯會好順口,方法是個老師教我個仔,數字寫有中文字上邊就得,你試下用會快D。還有如果佢地D字唔識,只叫小朋友睇多D同讀多D。
原帖由 mal0049 於 08-10-13 10:32 發表
hi! 小甜
我唔係好明白, 點樣在詞語後加上數字去記,
請教我.

原帖由 mal0049 於 08-10-13 10:29 發表
hi yoyin,
你個女都幾叻, 全部都100份, (only中文一次75分) ,
重組字句, 我將每個字 / 詞語拆開問呀女, 知道佢邊d明白, 邊d不明白, 唔明就先解釋,再叫佢讀一次, 最後續一併埋d字, 試多幾就ok.
最緊要唔好幫佢做. ...

阿女叻唔叻就未知, 不過佢就真係讀咗好耐

請問各位︰覺唔覺最近好似好多測驗和默書?

九龍灣聖若翰天主教小學

FISH+CHIP,

聽mal0049講, 阿女張中文測驗卷係你個女到是嗎? 好驚呀唔見咗?揾咗成晚?

yoyin

HI Yoyin,

係呀, 你快d搵我啦, 我打唔到比你, 我阿女都好擔心, 怕連累你個女欠交, 所以佢不斷問我搵到你未!

我會再pm 我的電話給你!

真係唔好意思!

原帖由 yoyin 於 08-10-30 21:42 發表
FISH+CHIP,

聽mal0049講, 阿女張中文測驗卷係你個女到是嗎? 好驚呀唔見咗?揾咗成晚?

yoyin
‹ 上一主題|下一主題