用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍灣聖若翰天主教小學
go

九龍灣聖若翰天主教小學 [複製鏈接]

各位好:
小女今年升小一,有無家長入來傾下?
   0    0    0    0

我阿仔讀1D班, 你呢 ?
[size=medium]浩浩已經6歲啦 @@

Hi ivyedmondkwok,

我個女讀1B班, 你個仔適應嗎? 我個女好大壓力, 好驚返學, 每天都喊, 因為她食飯好慢, 第一天社工就比電話我, 說她沒有落操場排隊, 所以第二天我就打比社工話佢食到一半都算, 我寧願佢同同學仔落操場玩, 好過只留下她一個人在課室更加唔開心, 等她適應後才叫她吃番多些.

Hi yoyin

我個仔都係日日 , 學校生活ok, 不過成日都話好掛住我, 我都唔知點好.

ivy

Hi ivy

我個女今朝又喊,佢話唔想食學校飯,問她上堂驚唔驚,佢話唔驚,只驚係學校食飯,我打算叫菲傭姐姐明天帶飯給她,看看對她有沒有幫助,但就浪費了今個月嘅訂飯 $。

你個仔食學校/自己飯?你有冇送個仔返學?我就送咗個女返學先返工。咁你個仔係學校/屋企喊?

Hi yoyin,

阿仔係學校食飯, 佢覺得好好味, 日日差不多食哂, 因為我叫佢唔好浪費食物.

另外, 佢係搭校車返學, 所以要早d落樓等車.

ivy

Hi ivy,

你住邊區?阿仔返到屋企幾點?我個女要接埋細佬放學,都要4點幾先返到屋企。你有冇返工?

Hi yoyin,

我住係嘉和園, 你呢?
我有返工, 其實以前返小學都係我同佢搭巴士到土瓜灣幼稚園, 再搭車到kwun tong返工. 不過阿仔好想搭校車, 佢放學我又接唔到佢, 咪比佢搭囉,  校車又無單程計.現在阿仔放學由補習社代接 + 做功課, 要等我放工接佢, 然後再返屋企煮飯, 其實一日好充實, 唔夠時間用.

Hi ivy,

嘉和園係咪係淘大?我住麗晶花園。
你去邊間補習社?好唔好,幾$/月?

Hi yoyin,

嘉和園係淘大同得寶中間, 你住麗晶都好近返學校.

阿仔而家係我阿嫂開o個間補習社補習, 位置係得寶, 邊間唔好講啦! 阿嫂之前留左位比阿仔, 所以才有得補, 志於$$梗係會比出面cheaper 小小, 好唔好當然要比d時間就知

點呀, 阿女仲有無 , 阿仔呢兩日好好多.

Ivy

Hi ivy,

阿女今朝無喊啦,不過佢仲係好驚,唔夠信心。
昨晚睇完工課都好夜,因為佢未做完數學作業。書包又執漏書。

今朝識咗一個同學仔媽咪,有咩唔明都有人問下

Hi Ivy,

你有無 check 個仔o既手冊 (Fri) 與網上家課日誌是否相同, 因為我見個女寫的與網上的不同, 但就跟 D 班一樣, 不知是否學校弄錯呢?

yoyin

Hi Yoyin,

我都有check過, 肯定B班同D班手冊倒轉放, 因為阿仔手冊內容跟B班一樣, 我想今天打返去學校compliant.

ivy

你們兩位好。我個仔都係今年一年級,1A 班,我哋一家住响牛頭角上邨。個仔都係搭校巴,都係食學校飯,聽佢講好似好鈡意返學咁,可能因為有好幾個幼稚園同學同一班,容易 D 適應。
如果有機會,可以識多個同學仔都好嫁。

my gal K3 now.

some questions :

1. 15 marks, any chance at the 1st round?

2. 1st round did not choose, 2nd round choose it, if fail, can I knock the door?

3. compare with Kei Lok, do u think it is better? e.g. English, Chinese, Sports?

我舊年第一、第二輪都入唔到,結果係叩門入。不過聖若翰淨係面見第一、第二輪都係揀佢係第一志願果D。

chuikm

thanks info.

叩門 = interview? test?

原帖由 chuikm 於 08-9-17 08:46 發表
我舊年第一、第二輪都入唔到,結果係叩門入。不過聖若翰淨係面見第一、第二輪都係揀佢係第一志願果D。

上年阿仔好好彩, 第一輪得15分自選就入倒, 真係好似中六合彩.

阿女都係15分第一輪入倒。

Hi Ivy, chuikm,

你地記唔記得書單有無叫買Primary Longman Express(B冊),因為我唔係係學校買書,但我又見到書單上A冊隔離寫咗個B,唔知係咪我多手寫定真係要買呢?
‹ 上一主題|下一主題