用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

有無08-09 P1G3 ? [複製鏈接]

有無 08 P1G3 家長傾吓呀?
   0    0    0    0

My son is in p1(3). After 4 days in new environment, today he happily told me that he knew 3 friends in the class.   

I'm also very appreciate the prompt response of Ms Tsui. She is very helpful & nice.

我都覺得 Miss Tsui 都好好...

你個小朋友其他科係邊組呀?

原帖由 sara222 於 08-9-5 12:32 發表
你個小朋友其他科係邊組呀?

gp 1 for chi
gp 2 for life edu
gp 3 for eng, maths

will u accompany your child for lunch next week?

Just check to school's intranet, new homework list was uploaded. Pls check.

原帖由 sara222 於 08-9-4 15:04 發表
有無 08 P1G3 家長傾吓呀?
Sara,
我囡囡都係 P1G3,
Chinese-1
English & Maths-3
Life Education-2

佢叫 Tagan Tsui, 又多咀又大懵,成日都有東西唔記得帶番嚟,第一日連手冊都無攞到,要我打電話比 Miss Tsui 補番,今日又唔記得攞新派果個 folder,攪到 Miss Tsui 又要打電話話比我聽( Miss Tsui 真係幾好人),仲有就係我發覺唔見咗本 "general studies textbook" 同 "綜合高效識字"書, 問佢係唔係老師收咗佢又唔知,激死人呀!

hello, 我個女都係P1G3架, 叫Karli.  佢係
Chinese-1
English -3
Maths-2
Life Education- 2

我個女都係好懵豬, d通告兩日都冇比Miss Tsui(我都覺得佢係好miss), 返咗學幾日都係甩甩漏漏咁.  不過佢好開心, 噚晚重讀d日文比我聽.

我囡囡,
Chinese-2
English & Life Education-3
Maths-1

我個女都係一個多咀既大懵豬, 返咗學幾日都係咁漏野, 問親呀女野仲慘...成面都係個"問號"...好彩miss好人, 如果唔係比我地d懵豬仔女, 搞到佢都懵埋呀!

SORRY, 咁遲先覆,
我星期三 or 星期四會去學校同呀女食飯,
你呢?

原帖由 woodylam 於 08-9-5 16:10 發表

gp 1 for chi
gp 2 for life edu
gp 3 for eng, maths

will u accompany your child for lunch next week?

原帖由 sara222 於 08-9-9 22:10 發表
SORRY, 咁遲先覆,
我星期三 or 星期四會去學校同呀女食飯,
你呢?

明天會到學校做家長義工,帶P1,P2小朋友上talent class,看守秩序,唔知會否見到亞仔?
重有今日打去學校問原來有talent class那天要穿PE衫,咁計埋TUE,WED的PE堂,要連續三日穿PE衫 ???

原帖由 woodylam 於 08-9-10 20:36 發表

明天會到學校做家長義工,帶P1,P2小朋友上talent class,看守秩序,唔知會否見到亞仔?
重有今日打去學校問原來有talent class那天要穿PE衫,咁計埋TUE,WED的PE堂,要連續三日穿PE衫 ??? ...

係呀, 淨係星期五有得穿校裙...
原本買左兩條校裙一套pe衫,
依家我已經買多左套pe衫啦...

woodylam,

今日p1g3上武術呀, 你有無睇佢地呀?

原帖由 sara222 於 08-9-10 20:42 發表

係呀, 淨係星期五有得穿校裙...
原本買左兩條校裙一套pe衫,
依家我已經買多左套pe衫啦...
你地真醒目,我就同阿囡一樣咁懵,都無比佢著PE衫,不過佢今日終於主動提醒我下星期四要著運動衫,唔會日日帶住舊雲返學,十問十唔知

原帖由 sara222 於 08-9-11 18:57 發表
woodylam,

今日p1g3上武術呀, 你有無睇佢地呀?

昨日被派了看P2 badminton,要去P2 各個課室叫on list 的小朋友出來排隊去HALL上堂 (i.e. gp1, 2 & 3 都有部份小朋友學badminton).
雖然見不到亞仔(武術好似在cover playground),但有機會接觸到其他SM的小朋友都好開心!亞仔回家後更示範了兩招給我看

原帖由 woodylam 於 08-9-12 14:40 發表

昨日被派了看P2 badminton,要去P2 各個課室叫on list 的小朋友出來排隊去HALL上堂 (i.e. gp1, 2 & 3 都有部份小朋友學badminton).
雖然見不到亞仔(武術好似在cover playground),但有機會接觸到其他SM的小朋友都好 ...

你就好啦, 呀仔有耍幾吓比你睇,
我個女仲游緊雲呀...

下星期一要默英文呀,
呀女仲未識, 點算好呀?

原帖由 sara222 於 08-9-16 21:14 發表
下星期一要默英文呀,
呀女仲未識, 點算好呀?

日日同佢串D,暫時都記得大部份,其實有些在幼稚園時都串過,不過好奇怪有個"tradition",比較抽象,要解釋俾小朋友聽,開頭都不太明白.

woodylam,

Is your kid in P1?  I have not heard about dictation from my boy.  If so, I have to worry as he might have been dreaming all day.

Thanks.

原帖由 woodylam 於 08-9-16 21:43 發表

日日同佢串D,暫時都記得大部份,其實有些在幼稚園時都串過,不過好奇怪有個"tradition",比較抽象,要解釋俾小朋友聽,開頭都不太明白.
‹ 上一主題|下一主題