用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港禮賢會幼稚園,聖公會幼稚園,聖保羅堂幼稚園intervie ...
go

香港禮賢會幼稚園,聖公會幼稚園,聖保羅堂幼稚園interview形式 [複製鏈接]

我將會幫個仔報呢幾間k1,唔知有無媽咪知呢幾間幼稚園的interview形式呢?or 對呢幾間的comment呢?
thank you thank you
   0    0    0    0

I also want to know!

醒目開學勳章 王國長老

聖公會(畢拉山) - 幾組父母同小朋友一齊入去, 檯上擺左玩具俾小朋友自由選擇,  班房入面有2,3個老師, 輪流到每一組, 睇下小朋友點玩咁, 問家長好簡單問題, 個人覺得非常求祈&唔專業, 老師亦唔會特別同小朋友warm up或者引導 (你search一下, 年年skh interview完都有家長鬧的)
聖保羅堂 - 先o係外面"大廳"等, 差唔多到就會o係房門口排櫈仔, 父or母同小朋友一齊入, 入面約左4-5組各自interview, 一對親子見一個老師, 老師會問邊個湊呀, 點解揀呢間幼稚園等, 亦會觀察小朋友玩同問簡單問題
原帖由 明師奶 於 08-9-3 12:09 PM 發表
我將會幫個仔報呢幾間k1,唔知有無媽咪知呢幾間幼稚園的interview形式呢?or 對呢幾間的comment呢?
thank you thank you

醒目開學勳章 王國長老

聖公會係比較傳統/守舊的, 有人嫌傳統過頭tim, 轉左校長, 有人話係好轉變
聖保羅堂, 男仔考小學比較好, 女仔就麻麻 (真係唔知點解, 可能係同學校之間聯繫掛?), 你可以上佢個網study一下

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-4 04:19 PM 發表
聖公會(畢拉山) - 幾組父母同小朋友一齊入去, 檯上擺左玩具俾小朋友自由選擇,  班房入面有2,3個老師, 輪流到每一組, 睇下小朋友點玩咁, 問家長好簡單問題, 個人覺得非常求祈&唔專業, 老師亦唔會特別同小朋友warm up ...

咁你知唔知而家係點樣, 可否請教下!

原帖由 hongchung 於 08-9-4 19:38 發表
唉~~~~~~~~

極過期的資訊。你可能幾年前去面試罷。

係啦係啦, 咁依家interview又係點?
依家口碑係好左or差左呀?

原帖由 hongchung 於 08-9-4 07:38 PM 發表
唉~~~~~~~~

醒目開學勳章 王國長老

唔好意思, 唔記得講係2年前資料
既然你咁清楚, 不如幫手post一下吧!
原帖由 hongchung 於 08-9-4 07:38 PM 發表
唉~~~~~~~~

我上年帶個仔去聖公會同聖保羅堂INTERVIEW 都係咁既程序BOR.

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-4 16:19 發表
聖公會(畢拉山) - 幾組父母同小朋友一齊入去, 檯上擺左玩具俾小朋友自由選擇,  班房入面有2,3個老師, 輪流到每一組, 睇下小朋友點玩咁, 問家長好簡單問題, 個人覺得非常求祈&唔專業, 老師亦唔會特別同小朋友warm up ...

Charlotte_mom的資料無錯,舊年我帶囡囡到聖公會(鐵崗)和聖保羅堂的面試形式與Charlotte_mom所說的大致相同。

Charlotte_mom,每次看到你的post我都仔細閱讀,因你的資料詳細,看法中肯,並且態度和善,很感謝你的分享。由於囡囡是細女,今年會再次帶她面試K1做大女,想請教你對SSKG, SH & HKLLC的意見。謝謝!
原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-4 16:19 發表

請問報dd幼稚園使唔使做定portfolio架?

醒目開學勳章 王國長老

MimiMum,
你咁講, 我真係唔好意思......我個人好8的, 睇到唔知既野就想知多d, 所以8下8下就.........得閒咪幫下手lor
sskg-剛開左k1......sskg中小學當然係好的, 11網中都算好多女仔首選, 亦因為咁, 聽講幼稚園收生都會跟返小一收生果set計分方法, 因為讀完3年kg, 都唔擔保一定入小一的, 當然幼稚園都想收d有潛質升小學既女仔了
sh-聖心下午(津校), 估唔到15分都有機會, 可能11網太多好學校了, 聖心幼稚園我就知得比較少, 因為好少聽到家長公開分享
llc-一間活動教學既幼稚園, 單講學術水平, 應該唔夠前2間咁谷, 不過有家長鐘意佢訓練小朋友啟發性, 主動性, 小朋友都好好動同夠膽發表, 學校每日會對家長report學習情況, 家長網絡都好強, 家校合作唔錯的, 我識個家長就係鐘意llc校風, 寧願出去再搵地方學d學術野......不過同時我都有識人中途quit的, 主要係太叻or太唔叻既學生, 因為llc一班太多人, 覺得老師俾唔到個別照顧wor!

moubb,
我聽過有人會咁做........我就無了, 得2歲, 有咩"成就"呢.....有都只不過係父母安排既活動吧了.......考小一我就會, 因為小朋友性格已經"出"左

原帖由 MimiMum 於 08-9-5 06:55 PM 發表
Charlotte_mom的資料無錯,舊年我帶囡囡到聖公會(鐵崗)和聖保羅堂的面試形式與Charlotte_mom所說的大致相同。

Charlotte_mom,每次看到你的post我都仔細閱讀,因你的資料詳細,看法中肯,並且態度和善,很感謝你的分享。由於囡 ...

Charlotte_mom,
你都幾'8' ga bor!  
想請問一下,既然你覺得個2間interview有d求祈&唔專業,咁間學校係咪唔係幾好呢? 有無其他學校可提議一下?thx thx

醒目開學勳章

MimiMum
SSG:K1只收30人(上年2008-2009),所以難入過SPN and SPK(分別收60人and180人)!! 又講到明收生好似小学自行收生階段一樣,所以你無20分以上都唔好去考,費事壯烈犧牲!加上不能直升小學,幼稚園及小學都以中文為主..你自己考慮吓啦!!

SH:K1收240名(分上下午班),所以入的機會大D,你留意吓BK的討論,好多SH Waiting list 都入到,加上直升小學機會大(小學上午校為私立),值得考.

HKLLC:相對SSG and SH會容易入D,因為唔係大部份家長的首選,因沒有聯系小學,但相信亦是一間有理想的好學校.

唔好意思,你地講既SSG, SPN, SPK, SH同HKLLC即係邊間學校呀? 係咪中西區架?

原帖由 hellomickey 於 08-9-8 03:21 PM 發表
MimiMum
SSG:K1只收30人(上年2008-2009),所以難入過SPN and SPK(分別收60人and180人)!! 又講到明收生好似小学自行收生階段一樣,所以你無20分以上都唔好去考,費事壯烈犧牲!加上不能直升小學,幼稚園及小學都以中文為主 ...

真係多謝大家的回應,特別係Charlotte_mom 和 hellomickey,我仲驚離咗題阻住其他人,唔好意思!
skh = 聖公會
spc = 聖保羅堂
sskg = 聖士提反 (中西區)
sh = 聖心 (中西區)
hkllc = 香港靈糧堂 (CWB)
spk & spn = 聖保祿 (CWB)

Charlotte_mom所講的sskg 和hkllc 的意見正是我所感覺和要取捨之處,而hellomickey說sskg的情況亦已在去年發生在女女身上,因我並非old girl,也不是教徒,女女是細女 (而且總對着陌生人使出「沉默是金」,唉!),所以去年女女只是在sskg waiting list,spk 更必定無份!所以我唔再問spk的問題,隨緣啦!但聽聞sh功課壓力頗大,又驚就算考到,女女(和我這個媽媽)都好辛苦,所以想收集多D意見!歡迎各位提供資料!

講番我對skh 同spc,如單憑interview,個人感覺skh絕對不好受,由排隊>2小時取表格(無得download兼即日交),到interview相當「簡單」的問題,各位要有心理準備,不過今年校長不同了,可能安排會唔同。相反SPC的老師相當親切,當日女女不單唔出聲,重喊! (係流哂鼻水嚎啕大哭嗰種,唉!),結果爸爸抱女女出去,剩下我回答老師的問題,老師還安慰我,後來結果是waiting list,所以我講笑話係我考嘅(因女女完全無講過嘢就喊)!相信你哋仔仔女女唔會咁嘅!但考SPC就要準備父母答問題啦!

其實去年小女
原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-6 11:56 發表
MimiMum,
你咁講, 我真係唔好意思......我個人好8的, 睇到唔知既野就想知多d, 所以8下8下就.........得閒咪幫下手lor
sskg-剛開左k1......sskg中小學當然係好的, 11網中都算好多女仔首選, 亦因為咁, 聽講幼稚園收生 ...

因為我係新手媽媽,所以對搵學校同學校d口碑都唔太清潔,以上3間都係我睇左書又上網search過,打過去問&過濾後的結果,真係多謝晒大家的寶貴意見同資料.
我會努力學Charlotte_mom 去"8"多d野同大家sharing下!!haha

Hi, MimiMum,

絕對有同感---> SKH. 記得2年前,呢間係我PLAN左IN4間既其中一間,亦係第一間去IN,所以亞仔既心理狀況
應該係未READY, 成場都無出聲(不過無喊), 個老師個外型就惡型惡相,一D都唔NICE. 叫佢同老師講早晨,就點都唔肯,跟住老師比左份砌圖,佢就好快砌完(因為好簡單), 又放左D生果在枱面,叫佢拎起啱既生果,亞仔都做啱哂,只係唔出聲.後來走既時間,老師比左張貼紙佢,叫佢同老師講BYEBYE,佢終於肯細細聲講BYEBYE, 點知個老師竟然講左句:"好彩仲識得講BYEBYE". 我同老公聽到呢句說話真係火都黎埋, 想問佢"你咁即係咩意思", 不過, 又驚考唔入,所以都係吞左落肚. 雖然最終亞仔都係考唔入, 亦係我最心儀既學校. 但呢個老師既態度真係唔要得.

原帖由 MimiMum 於 08-9-8 20:02 發表
真係多謝大家的回應,特別係Charlotte_mom 和 hellomickey,我仲驚離咗題阻住其他人,唔好意思!
skh = 聖公會
spc = 聖保羅堂
sskg = 聖士提反 (中西區)
sh = 聖心 (中西區)
hkllc = 香港靈糧堂 (CWB)
spk & spn = 聖保祿 ( ...

醒目開學勳章 王國長老

明師奶,
好呀好呀, 一齊8丫 ! 我而家中小幼一齊8, 就黎走火入魔了....
(興幸女女間直資係一條龍, 除非太好or太衰要出去考, 否則都係唔駛點煩..........至於細仔........仲未上岸! 同志仍需努力!)

ta_ta
skh見我果個老師就唔惡, 不過木口木面! 我個仔唔出聲自己玩, 佢就o係隔離好表面咁"係wor, 好叻wor"講2句(面上無表情果種!) 我係大人都無心機彩你啦, 何況個細路!

原帖由 ta_ta 於 08-9-9 02:53 PM 發表
Hi, MimiMum,

絕對有同感---> SKH. 記得2年前,呢間係我PLAN左IN4間既其中一間,亦係第一間去IN,所以亞仔既心理狀況
應該係未READY, 成場都無出聲(不過無喊), 個老師個外型就惡型惡相,一D都唔NICE. 叫佢同老師講早晨, ...

Charlotte_mom ,

想請教下你,如果囝囝,邊間好的,我個囡讀聖心,當年都係skh,spc,sh同spk都考齊,除了spk係waiting list,其他都得,spk一早知唔得,因係細b.

HI 各位,

我都同囝囝報左呢三間學校, 好多謝你地d意見!
希望可以考到啦!
;-)
‹ 上一主題|下一主題