用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 08 / 1E 大紅花 園地
樓主: 小樹熊
go

08 / 1E 大紅花 園地 [複製鏈接]

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-9 10:38 發表
小樹熊,
昨天問了囡囡,佢話佢無得參加小型網球,要參加中國舞,因為小型網球太多人參加啦!而且上學期每個星期一都要帶技巧鞋上中國舞喎!你問一下christy 昨天老師有無同佢講?

昨天手冊前面校訓果度貼了一張紙是列出以後art ...

晴晴媽媽,

Christy 琴日同今日都冇返學,因為腸胃炎同發高燒 (103.4) 明天都會請假要比佢休息吓,呢兩日佢淨係瞓、飲水、食葯、嘔,跟住都係大昏迷......

星期一咪著体育衫o既! Christy 話老師要佢地拉荕,仲示範比我睇,笑到我肚痛,因為佢做到成隻烏龜咁,好好笑~

不過就冇講要帶技巧鞋,一陣等佢瞓醒問吓佢先~

我諗如果星期五佢 ok o既會比佢返學,咁日叫好D o架喇,瞓醒就話好肚餓,因為琴日全日都冇乜野落到肚,依家就仲瞓緊,希望瞓夠喇,會好得快d啦~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 08-9-10 21:00 發表

晴晴媽媽,

Christy 琴日同今日都冇返學,因為腸胃炎同發高燒 (103.4) 明天都會請假要比佢休息吓,呢兩日佢淨係瞓、飲水、食葯、嘔,跟住都係大昏迷......

星期一咪著体育衫o既! Christy 話老師要佢地拉荕,仲示範比我睇, ...

小樹熊:

昨天囡囡回家已經即刻話俾我知,christy無返到學,仲問我佢點呀?等我今晚返去話佢聽。  好好地讓christy休息下,食左藥,再休息多d,好快就會好呀啦!祝您(Christy)早日康復!

昨天有三份通告,一份是訂閱 "Hi Charlie"要交165元,星期五小息要落去操場佢地的counter交的,此訂閱需填寫一份form及支票,我在學校網又好似未見到有,或者你要打電話問一問學校。另外兩份通告就可以在網上查看。

至於功課,phonics k 已做到p.4-9啦!另外有兩張是中文科普通話拼音的工作紙。

晴晴的媽媽

你好, 我係1a班bantony媽咪呀, christy 係咪食學校o的飯o架?  我個仔呢兩日都係話好tired, 肚痛, 噚晚都冇o的燒呀... 唔知會唔會o的食物唔衛生...

你個女christy今日好返o的未呀?

原帖由 小樹熊 於 08-9-10 21:00 發表

晴晴媽媽,

星期一咪著体育衫o既! Christy 話老師要佢地拉荕,仲示範比我睇, ...

原帖由 goodbaby 於 08-9-11 11:08 發表
你好, 我係1a班bantony媽咪呀, christy 係咪食學校o的飯o架?  我個仔呢兩日都係話好tired, 肚痛, 噚晚都冇o的燒呀... 唔知會唔會o的食物唔衛生...

...

Hi goodbaby,

我囡囡叫 Grace, 過去三日,我無聽過囡囡話有唔舒服,好疲倦就有,昨天返屋企做功課時就睡了半小時!

晴晴的媽媽

晴晴媽媽,

你個女放學後都會訓架... 咁都好, 可以到晚上夜小小訓, 但我個仔放學就唔訓, 要等到我返屋企, 做做吓功課就話好眼訓... 所以佢而家係超早就上床... 跟本都唔足夠時間用

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-11 11:53 發表

Hi goodbaby,

我囡囡叫 Grace, 過去三日,我無聽過囡囡話有唔舒服,好疲倦就有,昨天返屋企做功課時就睡了半小時!

晴晴的媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-11 09:40 發表

小樹熊:

昨天囡囡回家已經即刻話俾我知,christy無返到學,仲問我佢點呀?等我今晚返去話佢聽。  好好地讓christy休息下,食左藥,再休息多d,好快就會好呀啦!祝您(Christy)早日康復!

昨天有三份通告,一份是訂閱 "Hi Charlie"要交165元,星期五小息要落去操場佢地的counter交的,此訂閱需填寫一份form及支票,我在學校網又好似未見到有,或者你要打電話問一問學校。另外兩份通告就可以在網上查看。

至於功課,phonics k 已做到p.4-9啦!另外有兩張是中文科普通話拼音的工作紙。

晴晴媽媽,

多謝關心小囡啊~ Christy 叫做好返好多o架喇~ 不過今朝七點幾就起咗身話個肚好痛,不過係冇得痾果種痛,一陣 lunch 我佰返屋企睇睇佢點,依幾日都要麻煩婆婆照顧佢,因為琴日我都唔舒服......

其實琴日我都有返過學校幫 Christy 拎工課,但係就得一張中文工作紙 (係臏單韻母 a / o / e) 不過就冇通告啊,我入校網睇過都唔見 1E 班有工作資料?! 原來有咁多野做啦?? 一陣都要打去學校問吓先得,因為都預咗要返去幫佢拎功課,真係唔該哂妳話我聽,要幫 Christy 跟跟先得喇~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 goodbaby 於 08-9-11 11:08 發表

...

goodbaby,

Christy 係帶飯o架,佢今次唔舒服應該係星期日家庭聚會時被傳染,果日有個表妹仔一個下午嘔咗六、七次仲要次次都嘔到一地係果種,當時係一班老表圍住玩緊,佢一嘔完我都疏散咗我兩個小朋友同埋另個家姐兩個小朋友上咗我屋企直到食晚飯時先至叫佢地落返嚟婆婆屋企,不過真係太近啦,同場的五個小朋友三個明顯中招,我家姐的兩個小朋友星期一就高燒、痾、嘔,我家 Christy 就高燒同嘔,細囝就淨係話肚有 D唔舒服,不過佢就冇燒同埋幾精神......

我都唔係好妥,琴日去睇醫生時已經即時同家庭醫生講埋其他家人陸續出現的情況,醫生話咁嚴重最大可能係諾沃克喎,所以同醫生講叫佢開多日 sick leave 比 Christy 想等佢真係清咁 D 先至好返啊,真係唔想佢帶菌累到人......

不過琴日見佢真係好返好多,冇嘔、冇痾亦冇再發燒,只係倦D要瞓覺咁囉~

原帖由 goodbaby 於 08-9-11 12:18 發表
晴晴媽媽,

你個女放學後都會訓架... 咁都好, 可以到晚上夜小小訓, 但我個仔放學就唔訓, 要等到我返屋企, 做做吓功課就話好眼訓... 所以佢而家係超早就上床... 跟本都唔足夠時間用

...

hi goodbaby,

囡囡都係在做做下功課時睡著了!每晚10時左右睡覺,早上6:55分起床,每朝早都係話好眼訓

晴晴的媽媽

哈哈.. 我個仔宜家每晚8:30pm就話要訓... 第朝6:30就起身... 因為校車好鬼早就到(7:20)...

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-11 12:39 發表

hi goodbaby,

囡囡都係在做做下功課時睡著了!每晚10時左右睡覺,早上6:55分起床,每朝早都係話好眼訓

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-11 12:21 發表

晴晴媽媽,

多謝關心小囡啊~ Christy 叫做好返好多o架喇~ 不過今朝七點幾就起咗身話個肚好痛,不過係冇得痾果種痛,一陣 lunch 我佰返屋企睇睇佢點,依幾日都要麻煩婆婆照顧佢,因為琴日我都唔舒服......

其實琴日我都有 ...

小樹熊:

你果份是前日的功課,昨天的工作紙是另外3個音母,而且phonics k 兩天加埋要做p.4-9.

你要在學校的網頁中,有學生園地,一click入去有分班,你去1E,入去係9月份的月曆,你再每一天click入去便可看見。

晴晴的媽媽

晴晴媽媽,

琴日睇到妳講 Phonics K 的功課係 Lunch 返屋企時已經即刻同佢做咗喇,唔該哂!

仲有都唔該哂妳教我點 check 功課資料,就係漏咗一個 step 仲以為有資料 upload 上去 tim~ 原來係我自己唔識用.....

琴晚同 Christy 做功課佢都好掹掙呀,因為全日都都冇正日休息過、當然係冇瞓午覺啦,因為婆婆上咗嚟我屋企係Christy開著電視,Christy 話嘈到佢瞓唔到喎.... 我唯有安慰返佢婆婆上嚟照顧佢,佢老人家冇世藝唯有睇電視啦,如果下次又係咁應該要主動同婆婆講一係請婆婆細聲D、一係請婆婆係廳到睇咁就可以瞓到覺啦。

同佢一路做功課,佢一路話好倦、好眼瞓呀,投訴咗好幾次終於做完,一刷完牙唔駛幾秒就瞓著咗喇~

吖~ 請問晴晴有冇同妳講星期一帶的技巧鞋係咪指定要粉紅色呀? Christy 話老師講要粉紅色,我就覺得奇怪乜唔係要白色咩?! 唔請妳囡囡有冇講呢? 因為 weekend 要同佢去買咯~

原帖由 goodbaby 於 08-9-11 12:41 發表
哈哈.. 我個仔宜家每晚8:30pm就話要訓... 第朝6:30就起身... 因為校車好鬼早就到(7:20)...

goodbaby,

嘩~ 妳囝囝咁好 8:30 就要瞓覺,如果我自己煮飯呢,七點零鐘食完就可以 9 點零瞓覺,但係如果落婆婆家食飯呢就要等埋其他家人,一般 8 點幾 9 點先至食完,返到家同佢地一齊執吓書包、玩吓,睇吓圖書,依家一定要佢地 10:30 熄燈,不過琴日同 Christy 做完功課都 10 點幾,Christy 瞓咗輪到囝囝請我倍佢玩飛行棋,因為真係一晚都冇乜倍過佢,所以都倍佢玩咗一鋪得一隻棋的飛行棋,雖然有小小抎佢笨,一切從簡又等佢玩快 D,當然要比佢 Win 啦~ 不過做大人的應承咗就要做,都係花 5、6 分鐘啫,完成佢心願咁佢又開心D ,亦瞓得快 D。

不過我就攪掂佢地瞓之後我又要彈起身做野,差不多兩點先瞓,今朝又要 6 點起身,好倦呀......

係呀, 佢8:30-9:00一定會訓, 但weekend就會夜小小, 我個情況會比你好小小, 婆婆會cook好飯比我個仔食先, 跟住會等我放工帶佢返我個屋企(我地住得近)..所以我一返到去就乜都唔做同佢做好功課先, 如佢ok我就會叫佢讀小小圖書 (但tired就算啦)... 之後我就會等佢訓咗先食飯

嘩... 原來你要take care兩個, 仲辛苦過我百倍呀... 母親真偉大... 你細o個個幾多歲呀???

原帖由 小樹熊 於 08-9-12 11:27 發表

goodbaby,

嘩~ 妳囝囝咁好 8:30 就要瞓覺,如果我自己煮飯呢,七點零鐘食完就可以 9 點零瞓覺,但係如果落婆婆家食飯呢就要等埋其他家人,一般 8 點幾 9 點先至食完,返到家同佢地一齊執吓書包、玩吓,睇吓圖書,依家一定要佢地 ...

原帖由 小樹熊 於 08-9-12 11:17 發表
晴晴媽媽,

琴日睇到妳講 Phonics K 的功課係 Lunch 返屋企時已經即刻同佢做咗喇,唔該哂!

仲有都唔該哂妳教我點 check 功課資料,就係漏咗一個 step 仲以為有資料 upload 上去 tim~ 原來係我自己唔識用.....

琴晚同 C ...

hi 小樹熊,

我聽囡囡講話是技巧鞋(白色)而唔係粉紅色的芭蕾舞鞋喎?

唔知其他1e班家長知唔知呢?

晴晴的媽媽

原帖由 goodbaby 於 08-9-12 11:51 發表
係呀, 佢8:30-9:00一定會訓, 但weekend就會夜小小, 我個情況會比你好小小, 婆婆會cook好飯比我個仔食先, 跟住會等我放工帶佢返我個屋企(我地住得近)..所以我一返到去就乜都唔做同佢做好功課先, 如佢ok我就會叫佢讀小 ...

goodbaby,

其實我同婆婆都住得好近,同一個村屋屋苑,相隔三座,婆婆同公公其實搬咗上梓木頭好耐,一個月先返香港一、兩次,不過今次咁o岩我 part-time 做奧運D duties 所以佢專登留底幫我幾睇日,又咁唔好彩 Christy 又病埋......

如果婆婆同公公返咗香港我就例必會落去佢度食飯,但係佢地一上返去我會同我細佬講我唔落去食咯,因為真係唔想等人等得太夜,時間唔見多,自己係屋企煮小朋友又可以玩、睇圖書做佢地想做o既嘢,時間見使好多,但婆婆度食淨係等嚟等去都成個鐘咁滯,婆婆明天走我又可以係自己屋企煮,雖然要自己煮但係小朋友都鐘意留係自己屋企多D~

我細囝 4歲半,過多個星期我要檢查多次,如果好運o既希望我家可以增多一名小成員,如果真係咁我個自立大計就實行唔到喇~ 要再抎姐姐幫手咯~

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-12 11:52 發表

hi 小樹熊,

我聽囡囡講話是技巧鞋(白色)而唔係粉紅色的芭蕾舞鞋喎?

唔知其他1e班家長知唔知呢?

晴晴的媽媽

晴晴的媽媽,

唔~ 有估怪啊!! Christy 話係粉紅色技巧鞋,如果係咁我會過隔離問吓其他班老師叫帶乜野鞋,我知道 Christy 上過中國舞仲話要拉筋......

明天問咗先算~ 唔該哂

原帖由 小樹熊 於 08-9-13 01:36 發表

晴晴的媽媽,

唔~ 有估怪啊!! Christy 話係粉紅色技巧鞋,如果係咁我會過隔離問吓其他班老師叫帶乜野鞋,我知道 Christy 上過中國舞仲話要拉筋......

明天問咗先算~ 唔該哂 ...

小樹熊:

我上星期五返屋企再問一次囡囡,佢又話係粉紅色喎! 但我問佢為什麼上次又講話係白色技巧鞋呢?跟住佢又話好似兩樣都得!我唔理佢了!下星期先帶粉紅色芭蕾舞鞋,如果唔對,就等佢俾老師話啦!

另外,請問你知唔知呢間學校是否會代學生報校際音樂節比賽? 因為囡囡的鋼琴老師問。

晴晴的媽媽

晴晴的媽媽,

請問今個星期究道邊日要著運動衫呢?? 淨係記得 17/9 係選拔,咁幾時仲要著運動衫呢??

其實有D堂淨係個time table都唔係好明......

仲有今朝我唔知醒起身,一扎醒已經 7:05 分,嘩~ 即刻彈起身整飯、又要開奶比細囝,又要叫 Chrsity 起身,好趕、好趕、趕到仲要比熱水淥到手...... ,好彩最後 7:35 分出到門口,7:45 返到學校,細囝 Brian 返到學校時先至 7:50分學校都未開門......

經過今朝咁驚嚇o既情況,真係要教多兩個鬧鐘先得,不過可能真係太倦喇......

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-16 12:20 發表

小樹熊:

我上星期五返屋企再問一次囡囡,佢又話係粉紅色喎! 但我問佢為什麼上次又講話係白色技巧鞋呢?跟住佢又話好似兩樣都得!我唔理佢了!下星期先帶粉紅色芭蕾舞鞋,如果唔對,就等佢俾老師話啦!

另外,請問 ...

晴晴的媽媽,

其實 Christy 都係話要粉紅色,不過如果冇o既就白色都得 我琴日同佢買咗對白色o既,都想買對粉紅色比佢,不過我去天瑞睇就冇粉紅色,請問知唔知邊度有粉紅色買?? 我想今日同佢過新北江睇睇有冇粉紅色買~

另外關於校際音樂節應該學校會出通告叫學生參加啊?! 因為 Christy 學琴間行都有見過係和富o既學生經佢地報名同埋得獎,但我記得好似係學校會同妳報名但係唔會派老師倍參加o既同學去 (就好似校際朗誦節咁樣安排),不過詳情都係問一問d高校家長好D~

原帖由 小樹熊 於 08-9-16 12:24 發表
晴晴的媽媽,

請問今個星期究道邊日要著運動衫呢?? 淨係記得 17/9 係選拔,咁幾時仲要著運動衫呢??

其實有D堂淨係個time table都唔係好明......

仲有今朝我唔知醒起身,一扎醒已經 7:05 分,嘩~ 即刻彈起身整飯、又要開 ...

小樹熊:

應該是星期一上 Art Education (中國舞)及星期三上PE堂這兩天要著運動衫。

我都係準備兩個alarm, 一個是自己,一個是囡囡,我都怕自己有時太疲倦唔知醒!
‹ 上一主題|下一主題