用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 08 / 1E 大紅花 園地
go

08 / 1E 大紅花 園地 [複製鏈接]

我囡囡 Christy 係 1E 大紅花班啊~

唔知呢度有冇同班同學仔的 Mami 呢??

Christy 返咗兩日學都好適應,只係朝早七點起身覺得早咗D,而送完家姐返學就要送細佬返學,咁又輪到細佬返幼兒園好早....

我係在職媽咪,依家覺得幾大挑戰,又要送佢地返學,又要返工,又要接放學仲要照顧家務......

希望大家交流吓啦~
   0    0    0    0
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 08-9-3 10:54 發表
我囡囡 Christy 係 1E 大紅花班啊~

唔知呢度有冇同班同學仔的 Mami 呢??

Christy 返咗兩日學都好適應,只係朝早七點起身覺得早咗D,而送完家姐返學就要送細佬返學,咁又輪到細佬返幼兒園好早....

我係在職媽咪,依家覺得 ...

Hi 小樹熊,

我囡囡是Grace 也是讀1E 大紅花班呀!

我都是在職媽媽,也是自己駕車送囡囡返學,因為搭校車真係好早,而家10分鐘車就到,囡囡也是大約七點起床。

不過,我實在無你禁勇敢再生第二個小孩!

你要返工是否有姐姐接囡囡放學?

日後可以多些交流,互通消息!

晴晴的媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-3 11:45 發表

Hi 小樹熊,

我囡囡是Grace 也是讀1E 大紅花班呀!

我都是在職媽媽,也是自己駕車送囡囡返學,因為搭校車真係好早,而家10分鐘車就到,囡囡也是大約七點起床。

不過,我實在無你禁勇敢再生第二個小孩!

你 ...

晴晴媽咪,

妳好呀! 絡於有 1E 班家長喇~

我情況都幾頭痛,我先生係外地做野唔係香港o架,姐姐都冇喇~ 剛走了,剛開學都係自己揍,但好在我公司都係向流浮山果邊,暫時放學就係 time-off 倍佢,呢個星期都係放半日。

下星期開始就會拎 3:30 - 4pm time-off 去揍佢放學,然後會帶埋佢返公司到 5pm,收工走多轉去揍細囝......

好似好癲咁,但係冇辦法家庭因素所以都希望自己試咗睇吓攪唔攪得掂先,好在我個 GM 好体諒而且公司又爭我太多補假。

下星期就真係大挑戰喇,要攪埋 lunch 比佢帶返學,希望攪得掂啦~

夠鐘去接佢喇~ 一陣再傾!
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 08-9-3 12:56 發表

晴晴媽咪,

我情況都幾頭痛,我先生係外地做野唔係香港o架,姐姐都冇喇~ 剛走了,剛開學都係自己揍,但好在我公司都係向流浮山果邊,暫時放學就係 time-off 倍佢,呢個星期都係放半日。

下星期 ...

Hi 小樹熊,

禁真係幾煩喎!點解唔俾個囡在學校吃飯盒呢?
我就真係好怕係早上又要準備早餐、午餐,重要係趕時間 ,你間公司真係好好!我今年農曆新年帶我囡上公司做功課,只係一日禁多,都有微言!更唔好講話中途請假去接小朋友!

晴晴的媽媽

小樹熊

妳好嗎? 記得我嗎?

其實妳可以比囡囡留響學校, 等到妳5:00才接她走都可以的, 到10月份應有些課後活動參加, 如參加的話, 到時都要放4:30, 我囡囡上年參加完活動4:30後, 就上圖書館做功課, 等校車5:30才送回家, 我亦知有些同學可能要等哥哥姐姐放學, 都是上圖書館的, 妳可以考慮下.

原帖由 小樹熊 於 08-9-3 12:56 發表

晴晴媽咪,

下星期 ...
[

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-3 14:21 發表

Hi 小樹熊,

禁真係幾煩喎!點解唔俾個囡在學校吃飯盒呢?
我就真係好怕係早上又要準備早餐、午餐,重要係趕時間 ,你間公司真係好好!我今年農曆新年帶我囡上公司做功課,只係一日禁多,都有微言!更唔好講話中途請假去 ...

晴晴媽媽,

因為我自己平時都係帶飯返工食o架,而囡囡係暑假期間都比佢晚飯時試咗好幾次用飯盒食,佢都好適應,我都係想佢試咗帶飯先,如果過一排佢覺得想試吓訂飯就會比佢試吓囉。

而公司就因為我 office 係 depot,文職叫做會留係office o既主要得我一個,做野就一個頂三個所以好多野都係大家傾掂佢,都叫有好有唔好啦,自己做得辛苦經理知道o既,所以都好會比個方便我,但係headoffice D同事就係係咁睇囉,我每月都起碼有三、四日要做通宵,瞓得一、兩個鐘朝早又要照常返工,但要補 time-off 就會有同事係上邊寫字樓講囉,不過好彩我自己都唔會理呢D是非,而且一年都只係見佢地幾次所以佢地講乜,傳返我耳咪當聽唔到囉~

下星期放三點半都會帶囡囡返 office 做功課又好、畫畫又好,又或者同其他 worker 玩都好,都係一個鐘o者,希望平平安安攪得掂啦!

妳都係駕車,咁朝早趕唔趕呀?? 放學姐姐接呀? 我呢幾日見放學時都幾混亂呀,如果即刻見到小朋友就話o者,如果唔係好似 Christy 第一日咁跟大隊行到落嚟其他學生已經跟家長走上車咯,而老師又唔知幾時閃埋,我個囡唔識就自己行前想抎我架車,當時我仲係出面塞緊,好彩我眼利見到個囡就cut線入去唯有 double park 住叫個囡上車,我已經同 Christy 講如果係大閘唔見我要留係閘後張大陽傘枱度等我,唔可以自己行出嚟抎,好危險啊~

原帖由 amychoi 於 08-9-3 17:31 發表
小樹熊

妳好嗎? 記得我嗎?

其實妳可以比囡囡留響學校, 等到妳5:00才接她走都可以的, 到10月份應有些課後活動參加, 如參加的話, 到時都要放4:30, 我囡囡上年參加完活動4:30後, 就上圖書館做功課, 等校車5:30才送回 ...

amychoi,

梗係記得妳啦,我其實都係咁打算,但係知道興趣班係第一個月係唔會有,所以都要暫時咁安排先。

我都同 Christy 填咗報名表,希望佢有機會參加啦,我都係諗住如果佢要參加課外活動就可以留校到下午五點咁就會自接佢,後接細囝。

只怕佢報了名但編配唔到佢參加,不過知道原來可以去圖書館做功課等到五點幾先走就安心D,如果可以咁就要我自己 "準時" 收工,五點一夠就要走,如果唔係都唔知點約個囡依時落嚟抎我,到時最多帶文件返屋企等佢地瞓先做,其實依家每月月頭月尾果個幾星期都日日要帶文件返屋企睇、係屋企做,唔~ 長期博鬥將會來臨......

做媽咪幾咁偉大! 努力呀!

我囡囡昨日小息都同廖心悅一齊食野, 佢話唔見妳囡囡, 如妳囡囡暫未有同學仔一齊, 佢地可約埋一齊傾下計認識下學校.

原帖由 小樹熊 於 08-9-4 11:06 發表

amychoi,

梗係記得妳啦,我其實都係咁打算,但係知道興趣班係第一個月係唔會有,所以都要暫時咁安排先。

我都同 Christy 填咗報名表,希望佢有機會參加啦,我都係諗住如果佢要參加課外活動就可以留校到下午五點咁就會自接 ...
[

原帖由 小樹熊 於 08-9-4 10:56 發表

晴晴媽媽,

因為我自己平時都係帶飯返工食o架,而囡囡係暑假期間都比佢晚飯時試咗好幾次用飯盒食,佢都好適應,我都係想佢試咗帶飯先,如果過一排佢覺得想試吓訂飯就會比佢試吓囉。

而公司就因為我 office 係 depot,文職叫 ...

hi 小樹熊,

早上駕車算ok啦!因我是間中才駕車送囡囡,主要是爸爸負責,而放學我就拜託了一位同樓的鄰居ee, 佢囝囝同校讀小二,我地早上車埋佢地,放學佢幫我接囡囡,6點我返到ee的家中接囡囡,真係好在呢位ee肯幫忙,如何唔係都唔知點算!

興趣班是否前天的通告呀? 是星期幾舉行?到幾多點呀?份通告好似無寫,只係叫選1.2.3 ?

晴晴的媽媽

原帖由 amychoi 於 08-9-4 11:45 發表

我囡囡昨日小息都同廖心悅一齊食野, 佢話唔見妳囡囡, 如妳囡囡暫未有同學仔一齊, 佢地可約埋一齊傾下計認識下學校.

hi amychoi,

你好!我囡囡是 grace (13), 你囡囡叫什麼名呀?

我都希望囡囡快d認識下其他同學!

晴晴的媽媽

晴晴媽媽

我囡囡係讀P.2E 叫KELLY LUI , 同小樹熊囡囡係同一間幼稚園, 所以我們是相識的.

課外活動的資料是未派的, 多數係月尾左右啦!  如有咩問題, 日後大家可一同討論下.

祝一年班同學仔開開心心.

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-4 12:47 發表

hi amychoi,

你好!我囡囡是 grace (13), 你囡囡叫什麼名呀?

我都希望囡囡快d認識下其他同學!

晴晴的媽媽
[

原帖由 amychoi 於 08-9-4 13:58 發表
晴晴媽媽

我囡囡係讀P.2E 叫KELLY LUI , 同小樹熊囡囡係同一間幼稚園, 所以我們是相識的.

課外活動的資料是未派的, 多數係月尾左右啦!  如有咩問題, 日後大家可一同討論下.

祝一年班同學仔開開心心.

...

hi amychoi,

原來係禁!

我地一班一年級的家長大都係蒙查查,日後請多多指教!

晴晴的媽媽

原帖由 amychoi 於 08-9-4 11:45 發表

amychoi,

其實星期二、三 兩日 Christy 都有係小息時抎心悅玩o架,夏瑞芸仲有一個梁展諾係 1D 班呀,Christy 都有同佢地玩,咁我咪同佢講除咗要抎舊同學玩外其實都要識吓自己班的同學仔,第時分組做 project 時都容易同其他同學仔相處吓吖嘛。

但係琴日就冇囉,Christy 話老師有野比佢地做所以遲咗放小息,去完洗水間之後就夠鐘咯....

晴晴媽媽,

妳琴日有冇睇過囡囡帶返屋企果份圖功呀?? 關於認識學校o既呢?? 我睇到覺得好得意,估唔到學校會以呢個方法嚟帶小朋友認識學校!

吖~ 不過 1E 班呢度的家長有小心提一提小朋友呀,事原 Christy 琴日放學時,我一接佢就發現佢頸背有幾條好明顯o既血痕,我一上車就即刻問 Christy發生乜野事,佢原先話唔知o架。

但係返到屋企佢猛咁話痛、同好 ”叶”,咁我就再問佢乜野事,原來佢話班裏面有個女仔係排隊時突然扯住佢掛係頸個名牌左、右兩邊咁猛搖,Christy 已經即係咁佢停唔好咁整佢,但係當時老時就叫佢地靜D唔準講野,所以 Christy 冇出聲,佢怕會比老師話......

但係原來果位女同學係整 Christy 之前已經以相同方法整過另一個排係佢前面的男同學,我同 Chrsity 講今日一定要同果位整佢o既同學仔講及要比佢睇吓佢條頸背o既血痕,然後記得要同佢講唔可以再咁樣拉扯同學仔條名牌繩,一定要比佢知咁樣整人會整傷人地o架。

如果妳地睇到 Christy D血痕我諗妳地都會覺得好心痛,不過我都想 Christy 自己返學校處理一吓先,希望佢知邊媽咪冇可能成日倍住佢,係學校佢要學懂點樣保護自己....

原帖由 小樹熊 於 08-9-5 10:17 發表

amychoi,

其實星期二、三 兩日 Christy 都有係小息時抎心悅玩o架,夏瑞芸仲有一個梁展諾係 1D 班呀,Christy 都有同佢地玩,咁我咪同佢講除咗要抎舊同學玩外其實都要識吓自己班的同學仔,第時分組做 project 時都容易同 ...

Hi 小樹熊,
我有睇過囡囡帶返屋企果份圖工,覺得好好亞!囡囡畫d圖畫,真係笑死人!仲畫埋校長添! 都是一個好方法加深佢地認識學校!

你囡囡有無話係邊位(幾多學號)?等我也叫囡囡小心d,因為囡囡在幼稚園時已遭過細過佢的小朋友欺凌,我怕佢會有陰影!

你一定要教囡囡點樣保護自己,一見控制唔到對方,真係要舉手,告知老師!之後一定叫囡囡去同呢個同學仔講以後唔可以禁樣。

我都好明白你的心情,因為而家有d 小孩真係被寵壞了!根本唔懂得什麼叫規舉、禮貌!

晴晴的媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-5 11:34 發表

Hi 小樹熊,
我有睇過囡囡帶返屋企果份圖工,覺得好好亞!囡囡畫d圖畫,真係笑死人!仲畫埋校長添! 都是一個好方法加深佢地認識學校!

你囡囡有無話係邊位(幾多學號)?等我也叫囡囡小心d,因為囡囡在幼稚園時已遭過細過 ...

晴晴媽媽,

邊位就唔知喇,因為 Christy 都唔記得佢叫乜野名,淨係話個女仔企係佢前面,咁個女仔前面仲有個男同學,就係咁一前一後o既都佢呢個妹妹整過......

講出嚟其實係想家長記得提一提自己的朋友小心自己個名牌會被拉扯到,佢地D皮咁簿好易損。

琴晚亦同 Christy 講埋其實唔駛怕老師o格,自己冇做錯事老師唔會亂罵人o既,如果遇到問題應該主動舉手等老師睇吓幫唔幫到忙??!

可能之前聽到有朋友話老師好惡、會罰小朋友留堂,做錯事會記缺點聽埋聽埋所以依家佢都驚老師囉~

原帖由 小樹熊 於 08-9-5 12:37 發表

晴晴媽媽,

邊位就唔知喇,因為 Christy 都唔記得佢叫乜野名,淨係話個女仔企係佢前面,咁個女仔前面仲有個男同學,就係咁一前一後o既都佢呢個妹妹整過......

講出嚟其實係想家長記得提一提自己的朋友小心自己個名牌會被 ...

小樹熊,

原來是禁!我返去屋企都有同囡囡講,佢話睇到christy頸上的痕都真係幾深!我都藉此機會教囡囡有什麼事發生要舉手讓老師知道。

今早你囡囡有沒有著PE衫?因為囡囡話以後學號 1-15 ,每個星期一(上學期)都要穿PE衫,你囡囡有無選小型網球呀?

晴晴媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-8 09:43 發表

小樹熊,

原來是禁!我返去屋企都有同囡囡講,佢話睇到christy頸上的痕都真係幾深!我都藉此機會教囡囡有什麼事發生要舉手讓老師知道。

今早你囡囡有沒有著PE衫?因為囡囡話以後學號 1-15 ,每個星期一(上學期)都要穿PE衫,你 ...

晴晴媽媽,

我呢兩日好忙呀~ 都係忙住新開學要幫 Christy 準備D返學用品,仲有細囝果D咁,琴晚就攪到 2:30 am 先至瞓得,因為攪掂佢地瞓之後要做家務同埋執埋囝囝返學D床鋪。

今朝 6:15 起身都唔係幾夠時間用,因為要翻熱飯午餐盒,除咗書包仲要帶埋個飯袋其實都幾重,我為有提 Christy 記得飲多 D 水,如果唔係支水就白拎O架喇。

上星期五果日接放學 Christy 都有講今日要著運動衫,但就冇妳囡囡講得咁清楚 1-15 號 逢星期一著,今晚要問清楚 Christy 先!

都有同 Chrsity 報小型網球,係佢自已選o既,不過都唔知收唔收佢,仲有個体操都係話 17/9 選拔,但係 Christy 都冇學過,只係有興趣玩唔知選唔選到佢呢??

今日我唔可以去接佢放學要另外抎家人接,因為我剛驗到有孕,要去檢查一吓驚有問題呀......

希望今日係 Lucky day 會有好消息啦~

原帖由 小樹熊 於 08-9-8 10:43 發表

晴晴媽媽,

我呢兩日好忙呀~ 都係忙住新開學要幫 Christy 準備D返學用品,仲有細囝果D咁,琴晚就攪到 2:30 am 先至瞓得,因為攪掂佢地瞓之後要做家務同埋執埋囝囝返學D床鋪。

今朝 6:15 起身都唔係幾夠時間用,因為要翻熱 ...

小樹熊,

一個人照顧兩個細路真係幾辛苦!努力加油!
你真係好勇敢呀!我生左小女一個都已經怕怕!

我本來替囡囡報了參考體操校隊選拔賽,後來佢爸爸話怕佢太辛苦,於是說服了囡囡,等佢今年適應了小學才再作打算!

我聽小二的家長講唔駛選喎,只要報了,老師沒有通知你囡囡所選的第一志願便是可以入選,不用再通知的。

晴晴媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-8 12:13 發表

小樹熊,

一個人照顧兩個細路真係幾辛苦!努力加油!
你真係好勇敢呀!我生左小女一個都已經怕怕!

我本來替囡囡報了參考體操校隊選拔賽,後來佢爸爸話怕佢太辛苦,於是說服了囡囡,等佢今年適應了小學才再作打算!

我聽小二的家 ...

晴晴媽媽,

咁樣係咪 "當" 佢已經收咗?? 因為 Christy 都已經問住我小型網球幾時上??

不過今日 Christy 冇返學呀,食哂早餐、換埋校服臨上車無端端嘔仲話好辛苦,卒之帶咗佢去婆婆度休息,一陣要返去接佢咯......

妳囡囡交咗敬師咭同埋燈籠未??

Christy 都未,佢話冇心情喎,等好返D先啦~

小樹熊,
昨天問了囡囡,佢話佢無得參加小型網球,要參加中國舞,因為小型網球太多人參加啦!而且上學期每個星期一都要帶技巧鞋上中國舞喎!你問一下christy 昨天老師有無同佢講?

昨天手冊前面校訓果度貼了一張紙是列出以後art堂要帶備的物品,你有看到嗎? 囡囡還說要背此8樣物品的名稱,是老師話的。

今天早上我囡囡已帶做好的燈籠回校啦! 明天是deadline啦!比心機呀!

至於教師日,我地準備左2張小心意卡送俾老師,明天會帶回校。

晴晴媽媽

‹ 上一主題|下一主題