用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 08 / 1E 大紅花 園地
樓主: 小樹熊
go

08 / 1E 大紅花 園地 [複製鏈接]

原帖由 onetiger 於 08-11-9 00:01 發表

據 Rachel 講 , Christy 在學校己經回復正常 , 有講有笑 , 和其他同學一齊玩 , 所以不用擔心。

Quiz 其中一 part 是 filling in the blanks , words are provided

onetiger,

唔該哂~

我都希望 Christy 係咁,我令願佢每日放學嘴巴不停吱吱喳喳咁同我分享佢係學校發生過D乜野事,邊個同學請佢食野,佢地又係秘密基地做過乜野,都好過問佢十句都唔願應我....。

另外係我今日都仲係忙記了放詩人茶座的碟落 Christy 書包,今晚一定會記得o架喇~ 真係唔好意思。

還有 onetiger 我仲未比啟思隻碟的錢妳,PM 我好嗎??
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 08-11-10 11:32 發表

onetiger,

唔該哂~

我都希望 Christy 係咁,我令願佢每日放學嘴巴不停吱吱喳喳咁同我分享佢係學校發生過D乜野事,邊個同學請佢食野,佢地又係秘密基地做過乜野,都好過問佢十句都唔願應我....。

另外係我今日都仲係忙記 ...

Thank you for the video.

原帖由 小樹熊 於 08-10-30 22:09 發表
onetiger,

OK~ 我copy 一隻叫 Christy 比 Rachel 好嗎??

另外我想問今日有冇收過通告關於明天 Helloween 活動o架??

Christy 係咁話有派過一張通告明天有活動,但係抎雲抎唔到,只係得一張換季通告,我諗可能係佢記錯喇?? ...

小樹熊,

我已收到了詩人茶座的VIDEO, 唔該哂!

晴晴的媽媽

午飯義工隊

今日有机會見到新一任的午飯義工隊 . 很多家長都有心有力 .

琴日收到旅行通知落選了義工家長,有其他爸媽被抽中嗎??

唔止 Christy 失望,我都有少少~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

校際英語朗誦比賽

今天很高興 , Rachel 和 Leonie 在校際英話朗誦比賽中各得笫一名及第三名 , 全個低級組共有29隊 , 又一次證明李宗德學生的英文水平是有實力的 . 班主任 Miss Mui 應記一功 .

[img]http://forum.edu-kingdom.com/[/img]

原帖由 onetiger 於 08-11-26 18:50 發表
今天很高興 , Rachel 和 Leonie 在校際英話朗誦比賽中各得笫一名及第三名 , 全個低級組共有29隊 , 又一次證明李宗德學生的英文水平是有實力的 . 班主任 Miss Mui 應記一功 .

http://forum.edu-kingdom.com/http://i ...

Hi onetiger,

Congratulation !

晴晴的媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-11-27 10:04 發表

Congratulation !

晴晴的媽媽

Thank you

PE Jacket

晴晴媽媽

請問晴晴是否同 Rachel 掉換了PE 外套 . Rachel 拿回家的外套是晴晴的 . 請代驗查一下 . 謝謝

Onetiger

I have PM you my phone number. Thanks .

原帖由 onetiger 於 08-12-1 16:30 發表
晴晴媽媽

請問晴晴是否同 Rachel 掉換了PE 外套 . Rachel 拿回家的外套是晴晴的 . 請代驗查一下 . 謝謝

Onetiger

I have PM you my phone number. Thanks .

Hi Onetiger,

真對不起, 我昨天未有空上網, 我今天會查一下,若是Rachel的話,明天星期三我叫Grace帶回交換,謝!

晴晴的媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-12-2 09:50 發表

Hi Onetiger,

真對不起, 我昨天未有空上網, 我今天會查一下,若是Rachel的話,明天星期三我叫Grace帶回交換,謝!

晴晴的媽媽

Thank you. Rachel already got back her from other classmate and i have returned Grace's one to Albert. They were all settled.

原帖由 onetiger 於 08-12-2 17:30 發表

Thank you. Rachel already got back her from other classmate and i have returned Grace's one to Albert. They were all settled.

Thank you very much!

晴晴的媽媽

各位爸媽~

好耐冇過嚟呢邊,因為年尾 Christy 爺爺過身,忙了一排。

而且自己都病咗一排,又要返工真係冇乜心情上嚟......

大家仍忙著倍小朋友溫習嗎?? 我就一半半啦,因為近排 Christy 好多次都係一接佢放學就係車裏面瞓咗覺,抱埋佢上樓都仲未醒,好多次瞓到成 9點都仲未起身,要甲梗叫醒佢沖涼、食飯、做功課,見佢倦到眼紅紅真係有D心痛,佢話好倦喎!!~

呢個 week 咁多 quiz 我有時都試過攪亂咗係邊科,早咗溫o既當然冇壞,但好 "敏" 先至發現溫錯科就麻煩 D。

我呢個月仲要返學 (返一連四個星期六咁),full day 依家仲要抎人幫我帶 Christy 星期六去學琴,今次上完呢個 course 到 3 月要上埋另一個 weekday 四晚o既,要盡快係產假前攪掂哂,都好趕~

希望 Christy 同細佬 Brian 幫幫忙聽聽話話就好喇~

要攪小朋友瞓覺喇~ 遲 D 傾。

囡囡唔見咗本中文日記,點算好呢?

大家好,我囡囡叫Jessica,都係讀緊1E

佢今日番到屋企發現唔見咗本中文日記,
中文假期功課要寫日記,
聽日學校又開始放假,點算好呢?

Jessica媽咪

原帖由 小樹熊 於 09-1-8 21:43 發表
各位爸媽~

好耐冇過嚟呢邊,因為年尾 Christy 爺爺過身,忙了一排。

而且自己都病咗一排,又要返工真係冇乜心情上嚟......

大家仍忙著倍小朋友溫習嗎?? 我就一半半啦,因為近排 Christy 好多次都係一接佢放學就係車裏面瞓 ...

我個囡都係超攰,每日係車度瞓,我好擔心呀。

功課多,真係唔容易應付,大家都要幫下d小朋友,等佢哋學業進步之餘仍然都仲可以有番個快樂童年。

原帖由 Jessica媽咪 於 09-1-23 01:16 發表
大家好,我囡囡叫Jessica,都係讀緊1E

佢今日番到屋企發現唔見咗本中文日記,
中文假期功課要寫日記,
聽日學校又開始放假,點算好呢?

Jessica媽咪 mouth:" /> ...

係其他未用到中間既中文簿取出兩頁呢寫日記都OK

各位爸媽,

請問各位有冇留意小朋友的中文書內容呢??

星期一那天中文功課是跟爸爸玩,內文出現盪"秋千",我覺得有點奇怪,不是盪鞦韆嗎?

為什麼鞦韆 變為 秋千呢?

我已叫了 Christy 問問老師,當中是有隱喻還是什麼??

覺得有點奇怪......

I got the same question too. I thought the textbook should be alwasys accurate. Will see how Ms Wu says.

Onetiger

I have talked to Ms Wu today about the questionable chinese words. She said that form is also accepted. It is consider the simplified chinese charater.

原帖由 onetiger 於 09-2-5 20:47 發表
I have talked to Ms Wu today about the questionable chinese words. She said that form is also accepted. It is consider the simplified chinese charater.

Christy 問完老師都係得到咁o既答覆,我就覺得好怪囉,她說讀音相同、意思一樣????!!!

但係佢地係學緊繁體中文啊??! 如果真係要教 / 用簡體o既話咁點係係教D唔教D、用D又唔用D??

Anyway~ 我都係教埋 Christy 盪鞦韆,同佢查中英字典都係出現鞦韆,等佢清楚D~
‹ 上一主題|下一主題