用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 08 / 1E 大紅花 園地
樓主: 小樹熊
go

08 / 1E 大紅花 園地 [複製鏈接]

原帖由 小樹熊 於 08-10-14 15:22 發表
各位媽咪,

今日發覺作小產......依家留係屋企休息,希望平平安安唔好有D乜野意外啦......

另外我講果間唔係銀座果間係响俊宏軒 (冇記錯屋苑名O既話),係地鋪嚟間兩個鋪就係恒生ETC。

Christy 係維多利亞買校服係欠運 ...

小樹熊,

請保重!小心身體!

晴晴的媽媽

小樹熊 ,

真係要多D休息, 唔好旭動咁多啦! 更加唔好勞氣, 小心保重身體啊! 希望你快D 無事啦!!

原帖由 小樹熊 於 08-10-14 15:22 發表
各位媽咪,

今日發覺作小產......依家留係屋企休息,希望平平安安唔好有D乜野意外啦......

另外我講果間唔係銀座果間係响俊宏軒 (冇記錯屋苑名O既話),係地鋪嚟間兩個鋪就係恒生ETC。

Christy 係維多利亞買校服係欠運 ...

晴晴的媽媽 & HappyMatthew,

多謝關心啊~ 我依家SL 會到月尾,但公司野好難放低,一間都要返去拎D野返嚟做,唉~今個月月尾仲要 Auit,呢兩日想瞓都唔瞓得安樂,電話冇停過,要提D同事交功課......

我都冇乜時間倍 Chrsity 溫功課,今日仲 quiz 我只係攤係張床度手指指、口郁郁咁提佢自己要溫喇,好彩細佬 Brian 乖乖自己做功課同執書包。

醫生要我瞓床,就算真係要坐都唔可以多個一個鐘,咁上下又要瞓先得,唉~ 我倍 PC 仲要係書房, 一陣拎咗公司野返嚟做都唔知點埋機坐咁耐,淨係 check e-mail 都攪咗好耐......

不過彩又星期五咯,唔駛趕接送放學,唔駛晨做整飯,應該會好D o既!
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 08-10-17 09:58 發表
晴晴的媽媽 & HappyMatthew,

多謝關心啊~ 我依家SL 會到月尾,但公司野好難放低,一間都要返去拎D野返嚟做,唉~今個月月尾仲要 Auit,呢兩日想瞓都唔瞓得安樂,電話冇停過,要提D同事交功課......

我都冇乜時間倍 Chrsity 溫功 ...

小樹熊,

你真係要好好休息, 唔好太操勞, 身體緊要!!!

原帖由 煒良媽咪 於 08-10-17 10:52 發表

小樹熊,

你真係要好好休息, 唔好太操勞, 身體緊要!!!

煒良媽咪,

多謝關心啊~ 我已經好咗好多,係琴日去細囝學校觀課時又再流多咗D,但係今日又OK返喇~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

咁多位媽咪, 少咗留言好似又靜咗好多咁,Christy 呢兩日放學都倦到不得了,而且呢兩日都遲咗要成六點幾先至開始做功課,所以夜晚親子時間少咗好多。

依家我夜晚同佢地兩姐弟一人講一本套書,佢地齊齊聽就可以做兩個讀閱報告,之前佢地唔肯o架,不過今次叫佢地幫吓媽咪手,合作吓,咁好彩又肯,如果唔係晚晚已幾每人講幾本,仲要分開講、分開做......邊夠時間??

我又開始忙喇~ 要做糧,過兩日出咭同月尾埋數,已經拎咁D文件返屋企做,但係個人真係好倦,進度好慢,希望 on schedule 攪得掂啦~

今朝仲要傳嚟一個唔好消息 head office 有個女仔一返去就比 HR 召咗去要即時執O野走,佢手頭好多野都未攪掂,我老細打過嚟問我可唔可以返去坐吓,係office 幫吓手攪咁 D......我好唔識趣咁推咗佢,不過我就同佢講我會帶多D野返嚟屋企做......

唉~ 不能望天打O掛,只可自求多福......

原帖由 小樹熊 於 08-10-23 12:22 發表
咁多位媽咪, 少咗留言好似又靜咗好多咁,Christy 呢兩日放學都倦到不得了,而且呢兩日都遲咗要成六點幾先至開始做功課,所以夜晚親子時間少咗好多。

依家我夜晚同佢地兩姐弟一人講一本套書,佢地齊齊聽就可以做兩個讀閱報告 ...

小樹熊,

聽你禁講,你份工都真係好忙!而且仲要照顧2個,真係要保重身體啊!我覺得你推左話唔返公司是對的!始終都係自己身體緊要!我記得幾年前,我跌傷了入醫院,係醫院接到老闆的電話,佢都一樣是叫我返工,我都係好唔客氣,話俾佢聽,如果唔係大獲都唔駛留醫啦!

不過,我聽grace講christy近來乖了很多!昨天上科學堂,Miss Mok仲有請christy出去玩遊戲!其實孩子雖然細,但佢地某程度都會識得體諒父母的!

努力加油啊!

晴晴的媽媽

硬筆書法

那個什麽硬筆書法比賽是否有點太深 , 小一連字都未寫好就要書法比賽

原帖由 onetiger 於 08-10-24 21:49 發表
那個什麽硬筆書法比賽是否有點太深 , 小一連字都未寫好就要書法比賽

onetiger,

我覺得可以接受,比佢地當玩吓冇乜所謂~

Christy 以前 K3 默書都已經寫過幾多筆劃O既字:學習、清潔,寫字、閱讀......,咁依家呢D都係教佢點裝個字O者,我就劃咗D格仔先寫一次佢睇,叫佢留意邊D位,咁佢都寫到O既,不過係琴晚先得閒同佢做,而且暫時淨係寫咗第一行,今日會叫佢再寫一陣又停吓咁,等佢覺得冇咁辛苦囉~

今日有冇媽媽會去詩人茶座呢?? 我Audit 改咗明天,所以一陣都會去支持吓佢地~

原帖由 小樹熊 於 08-10-29 10:03 發表
今日有冇媽媽會去詩人茶座呢?? 我Audit 改咗明天,所以一陣都會去支持吓佢地~

Hi 小樹熊,

今天grace爸爸剛好放假,所以佢會去支持下佢地。

晴晴的媽媽

晴晴的媽媽,

琴日我拍咗 video 不過整咗一個下午都 upload 唔到,想放上嚟大家睇吓都唔得,最後放棄喇~

另外想問今日英文功課呀? 係 Reading Log,Cinderfella, Christy 掛住改正所以抄唔切老師寫係黑板o既第2 及3,佢擧過手同老師講o架,但係 Miss Miu 淨係數多三聲就照刷也,所以依家唔知第 2 及 3 係乜,有冇人知可以提供一吓呢?? 萬分感激~

原帖由 小樹熊 於 08-10-30 19:31 發表
晴晴的媽媽,

琴日我拍咗 video 不過整咗一個下午都 upload 唔到,想放上嚟大家睇吓都唔得,最後放棄喇~

另外想問今日英文功課呀? 係 Reading Log,Cinderfella, Christy 掛住改正所以抄唔切老師寫係黑板o既第2  ...

1.Author : Judith Bauer Stamper
2.Illustrator : Julie Darrell
3.Story : ( need to write something about the story )

Can i have a copy of your video? Thanks

onetiger,

OK~ 我copy 一隻叫 Christy 比 Rachel 好嗎??

另外我想問今日有冇收過通告關於明天 Helloween 活動o架??

Christy 係咁話有派過一張通告明天有活動,但係抎雲抎唔到,只係得一張換季通告,我諗可能係佢記錯喇??!

原帖由 小樹熊 於 08-10-30 22:09 發表
onetiger,

OK~ 我copy 一隻叫 Christy 比 Rachel 好嗎??

另外我想問今日有冇收過通告關於明天 Helloween 活動o架??

Christy 係咁話有派過一張通告明天有活動,但係抎雲抎唔到,只係得一張換季通告,我諗可能係佢記錯喇?? ...

1.Thanks for the Disk
2.I don't see any notice for Halloween. Only notice for winter uniform

原帖由 小樹熊 於 08-10-30 19:31 發表
晴晴的媽媽,

另外想問今日英文功課呀? 係 Reading Log,Cinderfella, Christy 掛住改正所以抄唔切老師寫係黑板o既第2  ...

小樹熊,

真係好啦!你有拍video,我好想睇下佢地點present,可否也copy一份給我呢?

至於通告,我一張都無見過,連冬季校服都無,都唔知grace做物禁大頭蝦!

晴晴的媽媽

剛過的 English quiz 唔知各位的小朋友有沒有提及過?? 我問過 Christy 但係佢冇乜野想答我,我諗都係關於近日那件事吧~

請問那位知道 quiz 內容是不是就如平日的 worksheet 那樣做還是什麼的?? 因為上一次的 Quiz 也沒有派回來只係向手冊寫了分數。

如果知道的可以講講嗎?? 謝~

小女(1d) English quiz如下
Part A - Refer look round text
Rart B - Opposite
Part C - 唔記得了
Part D - 大小階,及標點
Part E - 加油站 (compound work如blue+bell = bluebell)

原帖由 wawali_C6 於 08-11-8 16:44 發表
小女(1d) English quiz如下
Part A - Refer look round text
Rart B - Opposite
Part C - 唔記得了
Part D - 大小階,及標點
Part E - 加油站 (compound work如blue+bell = bluebell)

wawali_C6,

啊~ 是分那麼多部份嗎?? 真係唔講唔知,唔該哂~

下次要溫習時就有多點頭緒了。

原帖由 小樹熊 於 08-11-8 16:00 發表
剛過的 English quiz 唔知各位的小朋友有沒有提及過?? 我問過 Christy 但係佢冇乜野想答我,我諗都係關於近日那件事吧~

請問那位知道 quiz 內容是不是就如平日的 worksheet 那樣做還是什麼的?? 因為上一次的 Quiz 也 ...

據 Rachel 講 , Christy 在學校己經回復正常 , 有講有笑 , 和其他同學一齊玩 , 所以不用擔心。

Quiz 其中一 part 是 filling in the blanks , words are provided
‹ 上一主題|下一主題