用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 08 / 1E 大紅花 園地
樓主: 小樹熊
go

08 / 1E 大紅花 園地 [複製鏈接]

晴晴的媽媽,

有冇睇晴晴手冊啊?? 中文寫咗下星期要默書,但係 Christy 話未派默書範圍,唔知晴晴係咪都係咁講呢??

依家同 Christy 做功課都已經要同佢齊齊查字典,其實以前都有教開佢點樣查法,依家要教埋佢點睇發音,雖然比起我地以前好似早咗D,但係都好至少 Christy 唔抗拒仲好似幾有興趣,因為佢覺得字典入面D字好得意!
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 08-9-23 21:05 發表
晴晴的媽媽,

有冇睇晴晴手冊啊?? 中文寫咗下星期要默書,但係 Christy 話未派默書範圍,唔知晴晴係咪都係咁講呢??

依家同 Christy 做功課都已經要同佢齊齊查字典,其實以前都有教開佢點樣查法,依家要教埋佢點睇發音,雖然比 ...

hi 小樹熊:

昨天已派中文默書內容,主要都是6個韻母及要留心聽四聲。

我下星期二會去課程簡介會,由於唔可以帶囡囡一齊去,只能我自己一人出席。你呢?會唔會去呀?希望到時見到你。
至於10月4日早晨茶聚,由於要帶囡囡去學跳芭蕾舞,所以出席唔到,你呢?

晴晴的媽媽

晴晴的媽媽 & onetiger,

琴日終於收到課外活動取錄通告,Christy 參加咗小型網球 (初A) 逢星期二上,體操班 (深造) 逢星期三上,咁之前報咗小童軍應該係星期五上,不過呢個就未收到通知。

照咁計 Christy 一至四都係著運動服:~
星期一 中國舞
星期二 MI - 健體操 / 小型網球
星期三 PE / 體操班
星期四 MI - 健體操

假若小童軍都收 Christy o既話 ?!~ 咁咪遖星期五都唔駛著校服??!~

琴晚 Christy 同我講佢兩邊肩膀好痛啊~ 唉! 鬼咩個書包咁鬼重,我淨係接送佢返放學拎一陣都重到死,佢仲要帶飯袋 / 畫袋....

真係想問有D書或那本英文 word bank 係咪一定要日日帶,就好似英文咁,因為唔清楚佢會教乜,Phonics K 已經係日日要帶,果本 Look around 同 Word bank 又係日日帶,中文又係,併工書、筆記同埋那本詩集又係日日帶,另每日帶返學校睇的圖書,我已經盡量提佢選D簿頁O既就冇咁重,但係佢都試過好幾次帶厚果D board book 動物書返去睇

依家先至話剛開學 9 月,唉~ 個書包佢有排揹......
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-26 10:16 發表

hi 小樹熊:

昨天已派中文默書內容,主要都是6個韻母及要留心聽四聲。

我下星期二會去課程簡介會,由於唔可以帶囡囡一齊去,只能我自己一人出席。你呢?會唔會去呀?希望到時見到你。
至於10月4日早晨茶聚,由於要帶囡囡去學 ...

晴晴的媽媽,

我睇咗中默範圍喇,唔該哂~ 琴日 Christy 放學同我講晴晴英默有 104 分,佢話晴晴好另呀! 佢話自己得 81 分覺得唔開心喎~ 佢話想好似晴晴咁有咁高分,咁我咪同佢講囉,81 分都好叻o架喇,因為佢溫得咁少又唔專心,如果佢想好似晴晴咁叻就要自己調較返係屋企o既時間,唔好分咁多去玩囉,平衡D比返多D時間去溫習同埋上堂留心D囉~ 佢話:"咁又係~ 我都係自己玩得太多O既....."

希望佢真係明啦,我唔想咁快D壓力佢呀,成日都係諗讀書應該輕輕鬆鬆,每日都好開心咁返學、好開心咁放學先啱O架,希望佢自己真係明,唔駛我 push 佢啦~

簡介會我唔去喇~ 因為得我一個睇住兩個小朋友,夜晚好難放底佢地,不過我都報咗 10月4 個茶會,星期六同 Christy 學完琴 (9:30 - 10am) 咁應該會帶佢地去 grandma 度,睇住一陣,不過我未同嫲嫲講,因為嫲嫲都要返工o架,睇吓佢可唔可以幫我睇住佢地一陣啦~

原帖由 小樹熊 於 08-9-26 10:45 發表

晴晴的媽媽,

我睇咗中默範圍喇,唔該哂~ 琴日 Christy 放學同我講晴晴英默有 104 分,佢話晴晴好另呀! 佢話自己得 81 分覺得唔開心喎~ 佢話想好似晴晴咁有咁高分,咁我咪同佢講囉,81 分都好叻o架喇,因為佢溫得咁少又唔專 ...

小樹熊:
其實只係因為晴晴在讀k3時,我地覺得佢英文好差,d生字記極都記唔到,同佢默佢又發脾氣,之後我地決定去搵地方學英文,之後聽朋友講佢囡都自少有學公文英文,底子打得不錯,所以再去報名聽講座,覺得學習模式都幾適合所以囡囡就開始學公文英文,學左一年啦,佢由7a 學到而家3a,其中都有氣餒的時候,但我地都想佢繼續,之後再幫下佢,而家進度都唔錯,因為在每天的學習中,的確加深及學了不少生字,所以今次默書才有此不錯的成績,但也不代表以後一定得,所以我地都鼓勵佢繼續努力!
不過,有一件是是晴晴告知的,就係christy在默書時有看晴晴的薄,而且班裡也有不少同學是這樣,我想他們都是未習慣,唔識好自然地看鄰邊同學仔寫什麼,但與此同時,老師一看到就會叫同學個名,我想當中可能老師會扣了一些分數,晴晴在事後,都有同christy講,下次唔好啦,老師會罰的!
而家都係開初階段,都未知大家實際程度去到邊,唔駛太緊張,以免嚇怕了小朋友學習的心。
你出席唔到唔緊要啦!我聽到d什麼,事後再告知你。

晴晴的媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-26 11:03 發表

小樹熊:
其實只係因為晴晴在讀k3時,我地覺得佢英文好差,d生字記極都記唔到,同佢默佢又發脾氣,之後我地決定去搵地方學英文,之後聽朋友講佢囡都自少有學公文英文,底子打得不錯,所以再去報名聽講座,覺得學習模式都幾適合所以囡 ...

晴晴的媽媽,

聽妳咁講公文英文好似幾好咁喎! 晴晴要每日上嗎??

唔~ 我唸係 bouns 分果度出事啊,Christy 佢一個都冇寫到,佢話唔明都老師要佢地寫乜 b sounds 字喎~ 我諗佢都唔知要默範圍以外o既字 (當然事前我都唔知啦~) 佢有d失措咁啦,不過都要提吓佢先得~ 咁琴晚同佢講返老師應該以後都係依呢個 pattern 同小朋友默書,就叫佢留心D聽老師講乜囉~

原帖由 小樹熊 於 08-9-26 11:26 發表

晴晴的媽媽,

聽妳咁講公文英文好似幾好咁喎! 晴晴要每日上嗎??

唔~ 我唸係 bouns 分果度出事啊,Christy 佢一個都冇寫到,佢話唔明都老師要佢地寫乜 b sounds 字喎~ 我諗佢都唔知要默範圍以外o既字 (當然事前我都唔 ...

小機熊:
晴晴要每日都做公文英文功課,聽cd,讀生字、句子等,每星期六返去centre,再做一份,等老師看她過去一星期有沒有進步,是否達到要求。

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-9-26 10:25 發表

琴日終於收到課外活動取錄通告,Christy 參加咗小型網球 (初A) 逢星期二上,體操班 (深造) 逢星期三上,咁之前報咗小童軍應該係星期五上,不過呢個就未收到通知。

照咁計 Christy 一至四都係著運動 ...

小樹熊
我都覺得書包有點重。但無辨法啦,這是香港學生的一個特色。其實有些東西可以留在學校班房的 pigeon hold。例如 lunch mat 及 VA 工具。我地己前在美国返學都完全不用帶書包。

Rachel 都有講英默老師話有兩個同學拿100分。我覺得分數多少不是太重要。而真正學到東西才是最重要。我對李宗德很有信心,所以會盡量配合課程來幫她。

Onetiger

原帖由 小樹熊 於 08-9-26 10:25 發表

照咁計 Christy 一至四都係著運動 ...

小樹熊:

原來課外活動出左通告啦?點解無收到?唔知係唔係體操初班唔收晴晴呢?
我怕晴晴無時間,又怕姨姨夾唔到時間去接佢,所以只係同晴晴報左一樣,如果早知係唔一定報到,我就同佢報多一樣啦!

晴晴的媽媽

原帖由 onetiger 於 08-9-26 13:27 發表

小樹熊
我都覺得書包有點重。但無辨法啦,這是香港學生的一個特色。其實有些東西可以留在學校班房的 pigeon hold。例如 lunch mat 及 VA 工具。我地己前在美国返學都完全不用帶書包。

Rachel 都有講英默老師話有兩 ...

小樹熊及onetiger,

昨天有兩位默書第一,另一位咪就係你囡囡囉 ,你英文禁好,又係美國讀書,一定教到囡囡!

書包真係好重,我叫晴晴將Lunch mat 、濕紙巾、VA 及WORD BANK 都放在 PIGEON-HOLE, 唔好再加重書包的重量,否則晴晴連行都行唔到!

晴晴的媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-26 14:26 發表

小樹熊及onetiger,

昨天有兩位默書第一,另一位咪就係你囡囡囉 ,你英文禁好,又係美國讀書,一定教到囡囡!

書包真係好重,我叫晴晴將Lunch mat 、濕紙巾、VA 及WORD BANK 都放在 PIGEON-HOLE, 唔好再加重書包的重 ...

過獎過獎 , 英文的確可以幫到她 , 但冬瓜拼音就考起 。我都係同她一齊學。英文平時我地有在家講 , 所以她有多一個機會練習。還有Rachel 時常在Disney World Family 學英文的DVD , 都很有幫助。

晴晴的媽媽,

係呀琴日手冊釘住兩張通知就係課外活動時間表同提要交支票比老師,但小童軍就未知啊~

晴晴好乖啊~ 每日練琴同埋做公文英文,我隻妹就每日用最多時間係畫畫、做手工上,屋企淨係收埋佢D作品都兩個膠箱喇,睇圖書佢都好得人驚,呢兩樣係唯一可以令佢坐定定專注O既事......,至於要佢溫習呢,一溫就一路同細佬玩

onetiger,

妳是全職媽媽嗎?? 見妳中午可以帶返比囡囡,我諗佢一定好開心o架!

普通話我以前讀 sec. 時有學過,不過好皮毛而且平日好少講,依家睇佢D書同埋工作紙我自己唔明O既就上網抎,或者打比囡囡個uncle 問吓佢,當係同囡囡一齊學,Christy 見到我都要找資料或者開口讀,佢都有少少會跟住做,近排送佢返放學時就會比國語歌佢聽,不過係飛輪海.....

原帖由 小樹熊 於 08-9-26 15:09 發表
晴晴的媽媽,

係呀琴日手冊釘住兩張通知就係課外活動時間表同提要交支票比老師,但小童軍就未知啊~

晴晴好乖啊~ 每日練琴同埋做公文英文,我隻妹就每日用最多時間係畫畫、做手工上,屋企淨係收埋佢D作品都兩個膠箱喇,睇圖 ...

小樹熊:
我想晴晴可能都入唔到體操班!

小朋友各人都有唔同,能夠搵到自己的興趣,才會有動力去學習!

晴晴的媽媽

小樹熊:

請問家熹媽媽介紹你買的飯壺是那一個牌子?型號 ?

原帖由 onetiger 於 08-9-26 16:47 發表
晴睛媽媽

請問家熹媽媽介紹你買的飯壺是那一個牌子?型號 ?

謝新

Hi onetiger,

家熹媽媽應該是介紹俾小樹熊,因為我由開初至而家都無打算要囡囡帶飯

晴晴的媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-26 16:54 發表

Hi onetiger,

家熹媽媽應該是介紹俾小樹熊,因為我由開初至而家都無打算要囡囡帶飯

晴晴的媽媽

Sorry. will pass the question to 小樹熊. Thanks.

原帖由 onetiger 於 08-9-26 17:00 發表

Sorry. will pass the question to 小樹熊. Thanks.

onetiger,

係台灣三光牌 (bubee),睇吓以下的 link,我係買二個盒果種,係元朗大橋對面間金星買都係二佰蚊到,係文記都要貴幾蚊:~

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1166076

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1106339&extra=page%3D1&page=1

其實最初係想買三格果種,因為有媽媽講過其中第一格係段熱層,可以放生水唔怕傳整到淋哂,但係文記同金星都要訂,雖然係等多三幾日,但係最後都係買兩格算數咯~ 因為佢地得個半個鐘食飯時間,莫講話生果,可能連食飯時間都唔夠,要補充生果不如留返屋企先~

不過講吓講吓都係覺得買三格低D,好似貴四十零蚊,而且如困有那一格段熱層,咁冷面、沙律或者壽司都帶得吖嘛~:D

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-26 15:38 發表

小樹熊:
我想晴晴可能都入唔到體操班!

小朋友各人都有唔同,能夠搵到自己的興趣,才會有動力去學習!

晴晴的媽媽

小樹熊:

我星期五終於收到通告交費啦!
好彩入到,唔係晴晴會好失望。

唔知今日中文默書點呢?我同囡囡攪左兩日,都未攪得佔d併音,之後都唔知要唔要出去學普通話

晴晴的媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-9-29 09:35 發表

小樹熊:

我星期五終於收到通告交費啦!
好彩入到,唔係晴晴會好失望。

唔知今日中文默書點呢?我同囡囡攪左兩日,都未攪得佔d併音,之後都唔知要唔要出去學普通話

晴晴的媽媽 ...

晴晴的媽媽,

呢兩日我都冇點正式同 Christy 溫過,只係响同佢玩緊或者响坐車時間、游緊水時突然間問佢,咁佢就讀 / 答我囉~ 有時佢都會做埋手摯,而且又到月尾日子,我公司D野好忙,我要攪掂佢地瞓咗之後再起返身做,琴晚做到四點幾,幾驚今朝唔知醒,我已經開夜幾晚,唉~ 仲要挨埋最"金"O既 30號同 1 號,要通頂不特止仲係要連續做十幾廿個鐘......

希望我倆隻小魔怪聽聽話話等我可以順利完成啦!

今日我整咗雞肉粒配忌廉薯茸、同牛角包做 lunch,唔知咁樣夠唔夠飽呢?? 我真係怕 Christy lunch 食得唔夠飽啊~:(

原帖由 小樹熊 於 08-9-29 12:33 發表

晴晴的媽媽,

呢兩日我都冇點正式同 Christy 溫過,只係响同佢玩緊或者响坐車時間、游緊水時突然間問佢,咁佢就讀 / 答我囉~ 有時佢都會做埋手摯,而且又到月尾日子,我公司D野好忙,我要攪掂佢地瞓咗之後再起返身做,琴晚做到 ...

小樹熊:

禁christy有無出去補普通話?

晴晴的媽媽
‹ 上一主題|下一主題