用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 **08-09 K2 I 嘅同學仔...快d嚟呢度繼續傾**
樓主: chingchingb.ma
go

**08-09 K2 I 嘅同學仔...快d嚟呢度繼續傾** [複製鏈接]

今日阿囡發燒, 無返學, 係佢返KV以來第一次缺席.....

哎呀! 今日整燈籠呀??!! 阿囡無得整...... 一定唔開心啦!!!

中秋節有咩活動啱細路仔?? 仲未諗到有咩活動同佢玩下添...... 你地有無好介紹??!!

原帖由 rowena0219 於 08-9-9 18:26 發表
rowena0219..........Rowena............... Blue
Joslau....................Milton.................. Blue
Virginialum.............Hayden................ Blue
loclai.....................Charlotte......... ...

seabird6623..........Samuel................Yellow

請問你地有無比小朋友學phonics?? 有無好介紹???

LoCLai,

咁Charlotte退咗燒未呀?希望佢快d好番啦!

中秋節暫時都係家庭聚會,未有乜嘢特別節目。

原帖由 LoCLai 於 08-9-10 22:12 發表
今日阿囡發燒, 無返學, 係佢返KV以來第一次缺席.....

哎呀! 今日整燈籠呀??!! 阿囡無得整...... 一定唔開心啦!!!

中秋節有咩活動啱細路仔?? 仲未諗到有咩活動同佢玩下添...... 你地有無好介紹??!! ...

頭先聽亞囡講,今日仲上咗音樂堂,奇就奇在佢話有另外班K2小朋友,佢講咗2個以前K1嘅同學仔都有一齊上,仲有K3嘅哥哥姐姐都係一齊上。

佢哋今日唱"London bridge is falling down",我問佢係未會唱到my fair lady時會捉住個人,佢話唔係,跟住就唱一次連動作,一開始兩隻手合埋放頭頂,然後每唱一句,對手慢慢開落嚟,到my fair lady嗰陣用對手攬住自己。

又話有隻"Where's my little dog gone?"嘅歌,佢哼"Oh where, oh where's my little dog gone?"跟住停咗,我問跟住點唱,佢話唔識,因為隻歌其實係K3嘅哥哥姐姐唱,然後到唱完一句,K2嘅小朋友就扮狗叫"wow,wow,wow",都幾攪笑!

上次買校服時見過音樂室都幾大,但冇諗過會咁多人一齊上?!

我有,就屋企樓下,貪近咋!!

原帖由 LoCLai 於 08-9-10 22:41 發表
請問你地有無比小朋友學phonics?? 有無好介紹???

咁就齊晒喇:

rowena0219..........Rowena............... Blue
Joslau....................Milton.................. Blue
Virginialum.............Hayden................ Blue
loclai.....................Charlotte.............. Blue
hccw....................Arthur (趙顯程)....... Blue

charlotteling...........Oscar.................. Red
chingchingb.ma......Alexa................... Red

seabird6623..........Samuel................Yellow
原帖由 seabird6623 於 08-9-10 22:35 發表

seabird6623,

你orientation嗰日係未坐最後個行,會否咁啱直程喺我後面?

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-10 23:08 發表
咁就齊晒喇:

loclai.....................Charl ...

Hi, chingching ma今天見到你先話揾不到,現在揾到啦!
大家好,gvkid ..............................Anssia..........Yellow.   多多指教

不經不覺已返學2個星期,希望他們怏啲適應K2虫生活。

Hi gvkid,

估唔到今日大家喺街相認,多多指教,大家咁話啦!

loclai.....................Charlotte.............. Blue
hccw....................Arthur (趙顯程)....... Blue

charlotteling...........Oscar.................. Red
chingchingb.ma......Alexa................... Red

gvkid .....................Anssia................Yellow

今日喺課室睇到佢哋整嘅燈籠掛起咗,好靚呀!

原帖由 gvkid 於 08-9-11 16:54 發表

Hi, chingching ma今天見到你先話揾不到,現在揾到啦!
大家好,gvkid ..............................Anssia..........Yellow.   多多指教

不經不覺已返學2個星期,希望他們怏啲適應K2虫生活。 ...

對不起! 我記錯時間,那天我是16:30
原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-10 23:11 發表
seabird6623,

你orientation嗰日係未坐最後個行,會否咁啱直程喺我後面?

chingchingb.ma,

今日亚嫲黎带亚仔搭校车,無带亚仔搭地鐡返學, 下星期呀,你是否都是四, 五同ALEXA 返學呀!

Joslau

Joslau,

通常都係星期四、五,see u next week la!!

原帖由 Joslau 於 08-9-12 23:52 發表
chingchingb.ma,

今日亚嫲黎带亚仔搭校车,無带亚仔搭地鐡返學, 下星期呀,你是否都是四, 五同ALEXA 返學呀!

Joslau

各位同學仔&FAMILY,

中秋節快樂!!!!人月倆團圓!

Thank you, thank you!!大家咁話。

噚日亞囡放學返嚟話要做show & tell,有5個指定嘅小朋友要帶bb相,其中一個小朋友叫莊希茹,另外4個名亞囡唔記得。亞囡話其他d小朋友就帶玩具返去。我估可能開始排學號輪流做show & tell。

而今日有個余老師同佢哋上Putonghua堂。

rowena0219,

你囡囡個學號應該排得好前,有冇收到資料呢?因亞囡講得唔係好清楚,我唔知有冇理解錯?

噚日亞囡放學返嚟話要做show & tell,有5個指定嘅小朋友要帶bb相,其中一個小朋友叫莊希茹,另外4個名亞囡唔記得。亞囡話其他d小朋友就帶玩具返去。我估可能開始排學號輪流做show & tell。
噚日亞女都話要帶bb相返學, 但佢的bb相真係少之有少, 全部都喺部電腦度, 所以今日都無得帶返學. 最慘係今晚亞女又話"媽咪, 今日唔記得帶bb相, 明天要帶返呀!" 所以我頭先翻箱倒籠咁搵, 好彩又俾我搵到一千o一張, 係朋友影咗晒返俾我的.   

而今日有個余老師同佢哋上Putonghua堂。
亞女都係咁講.

rowena0219,

你囡囡個學號應該排得好前,有冇收到資料呢?因亞囡講得唔係好清楚,我唔知有冇理解錯?
Yes, 你囡囡無講錯, 而你咁聰明又點會理解錯呢!
Show & Tell詳情如下:
日期: 29/9 - 10/10 期間進几介紹活動
時間: 約2分鐘
注意事項: 請學生帶備bb相或嬰兒服, 說說以前和現在有何分別
評估事項: 聲線適中 / 清楚表達 / 信心表現 / 表情

rowena, chingchingb.ma

係呀 !呀仔佢都未話要帶, 應該是學號前的個的先.

Oscar學號係17號, 係17/09就負責交校車紙去(G班)俾Ms Wong, 即是每月每人都會負責一次,你地的小朋友有無講. 阿仔係16號已經好開心同我講.

另外, 你地知唔知功課係點樣俾分的, 最多幾多粒**, 阿仔最多有**, 有時*.

rowena0219,

Thank you,好詳細嘅資料呀!!以後可以喺你囡囡度收風喇

原帖由 rowena0219 於 08-9-19 01:19 發表
噚日亞女都話要帶bb相返學,  ...

charlotteling,

我亞囡冇提"交校車紙"呢樣嘢呀!

功課方面,我估寫字靚會有星星,如果另外個版activity練習做啱咗又會有一粒星星。

假如Oscar淨係寫字個頁都有2粒星,咁就真係寫得好靚喇!

原帖由 charlotteling 於 08-9-19 10:14 發表
rowena, chingchingb.ma

係呀 !呀仔佢都未話要帶, 應該是學號前的個的先.

Oscar學號係17號, 係17/09就負責交校車紙去(G班)俾Ms Wong, 即是每月每人都會負責一次,你地的小朋友有無講. 阿仔係16號已經好開心同我講. ...
‹ 上一主題|下一主題