用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 **08-09 K2 I 嘅同學仔...快d嚟呢度繼續傾**
樓主: chingchingb.ma
go

**08-09 K2 I 嘅同學仔...快d嚟呢度繼續傾** [複製鏈接]

dear all,

你哋的小朋友有冇話要畫一幅動物畫呀? 我個女話要畫&星期一交. 佢頭先畫咗隻粉紅色的貓.

rowena's mum

係呀!亞囡前日畫咗隻馬,今日放學返來話已經放咗喺自然角,原來係為配合今期"可愛的動物"本書嚟佈置課室。

原帖由 rowena0219 於 08-10-25 23:00 發表
dear all,

你哋的小朋友有冇話要畫一幅動物畫呀? 我個女話要畫&星期一交. 佢頭先畫咗隻粉紅色的貓.

rowena's mum

唔緊要啦!下次再攪過。但Nov10嗰日我應該唔得。

原帖由 rowena0219 於 08-10-25 22:54 發表

得三個家庭ok, 我諗都要延期, so bad. 因為大女黎緊lee個星期唔駛默書 / 測驗, 仲諗住可以俾佢relax吓, 玩吓. 過埋lee個星期, 又到第二round test, 到時又未必得閒.(佢學校一星期測一科, 所以連續幾個星期都冇得玩 ...

My son drew a lion as well.
He said Miss Yuen said needed to cut it out as well. So Miss Yuen helped him to cut it out.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-27 18:36 發表
係呀!亞囡前日畫咗隻馬,今日放學返來話已經放咗喺自然角,原來係為配合今期"可愛的動物"本書嚟佈置課室。

家長日所見!

各位家長,

很久不見, 不知大家對家長日有什麼感覺!
我的兒子需要加油!老師說他很害羞!很怕面對群眾!
不知大家有何妙法賜教。另外,大家知不知道在壁報板上
的風箏星星榜是怎樣的...我的兒子說..要很喜愛返學才有...
不太明白,最後,評估接近了,不知怎樣溫習呢?可否賜教。
謝謝!
                                           seabird6623

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-27 18:36 發表

rowena 畫咗隻粉紅色貓, 但佢今日放學返嚟話貓貓唔得, 要畫森林果d, 所以頭先又畫咗一隻獅子.

原帖由 seabird6623 於 08-10-27 23:04 發表
各位家長,
的風箏星星榜是怎樣的...我的兒子說..要很喜愛返學才有...
不太明白,最後,評估接近了,不知怎樣溫習呢?可否賜教。
謝謝!
                                           seabird6623

hi, seabird6623

害羞問題好難搞, 可能同小朋友性格有關, 又可能係小朋友對環境的唔熟悉...
我大女就係好怕醜, 好怕面對群眾的人, 人前十問九唔應(rowena就完全唔同) 所以有可能的話, 我會預先同大女講定將去一個咩場合/聚會, 或者參加一個咩活動, 有d咩人佢識而又會一齊出席... 佢知得愈多, 掌握得愈好, 等佢有心理準備, 唔洗到時驚.
另外, 我都會做d機會俾佢接觸多d人, eg 同佢賣旗, 參加童軍...  可能佢宜家大d, 又有個天不怕地不怕嘅亞妹拍住上, 佢宜家冇咁怕醜了.

至於星星問題, 據亞女講係乖先有, 仲要如果唔乖就要扣, 都幾難攞架!

評估方面, 我不嬲都冇刻意同佢溫, 反正都唔知佢哋會出咩同點出法.
中文: 同佢溫下星簿d字/詞, 同佢玩下字卡, 讀字配詞. 要佢寫下畫下.
英文: 同佢溫下果張過咗膠的字卡, eg A for咩呀? 要佢寫下畫下.
數學: 要佢寫1-10同對應的donmino, 組合數, 後面數, 中間數.
唔知大家有冇另外的提議, 大家交流交流吓!

好詳盡呀.....

原帖由 rowena0219 於 08-10-28 00:19 發表

hi, seabird6623

害羞問題好難搞, 可能同小朋友性格有關, 又可能係小朋友對環境的唔熟悉...
我大女就係好怕醜, 好怕面對群眾的人, 人前十問九唔應(rowena就完全唔同) 所以有可能的話, 我會預先同大女講定將去一個 ...

seabird6623,

或者你可以多d帶佢落playground玩,接觸多d小朋友。你囝囝鍾意d乜嘢?有冇乜嘢嗜好?睇下可唔可以循呢個方向揾d興趣班比佢玩,等佢接觸多d人。

生活上嘅細節亦可以比佢參與或做主導e.g.去飲茶/餐廳/McDonald's食嘢比menu佢揀及叫自己落order;去郵局寄信比錢佢埋柜枱買郵票....;總之製造多d機會比佢同人哋講下嘢,又要做到係你需要佢幫忙(唔係命令佢去做),等佢有滿足感。做得到就讚下佢幫到手,做唔到都唔緊要,慢慢嚟最緊要唔好令佢失信心。喺許可嘅情況下,比多d機會佢做決定e.g.今日去街想著乜嘢衫?今晚想食乜嘢餸?等佢覺得原來小朋友都可以有話事權,以增加佢自信心,咁佢對外自然會大膽d。以上係我一路以來同亞囡嘅相處,你睇下可唔可以用喺囝囝身上。

温習方面其實我冇乜特定方向(係懶嘅藉口!),有時隨手見到d亞囡學過嘅字,就扮唔識問佢,睇下佢記唔記得,如果佢記得,我就唔同佢再温,係如果佢有唔記得先再提番佢。

我亞囡同你囝囝性格啱啱相反,老師話亞囡玩起上嚟好顛,興奮起上嚟好大聲講嘢,驚佢傷喉嚨。亞囡同你仔加埋take average就perfect喇。

風箏星星其實係用嚟鼓勵小朋友做多d好行為(之前K1都有)。

原帖由 seabird6623 於 08-10-27 23:04 發表
各位家長,

的風箏星星榜是怎樣的...我的兒子說..要很 ...

吓,乜原來有限制ga!!我以為只要係動物就冇問題tim。又或者可能有好多小朋友畫貓,所以老師有咁嘅要求都唔定。

原帖由 rowena0219 於 08-10-27 23:35 發表

rowena 畫咗隻粉紅色貓, 但佢今日放學返嚟話貓貓唔得, 要畫森林果d, 所以頭先又畫咗一隻獅子.

各位,

真多謝各位指導,希望他有進步!

seabird6623

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-28 13:50 發表
seabird6623,

或者你可以多d帶佢落playground玩,接觸多d小朋友。你囝囝鍾意d乜嘢?有冇乜嘢嗜好?睇下可唔可以循呢個方向揾d興趣班比佢玩,等佢接觸多d人。

生活上嘅細節亦可以比佢參與或做主導e.g.去飲茶/餐廳/McDon ...

hi seabird,

怕醜的問題真是同性格有關的, 但後天的幫助也很重要, 好似oscar係 Nursery時-慢熱,很多活動都唔願意參與, 只是觀察, 好怕醜, 慢熱, 唔主動, 我最擔心是他的社交問題, 而我更相信是遺傳, 因為爸爸都是這樣的, 而我本身是比較主動, 健談, 開朗. 個時我成日唸點解佢唔似我呢 ? 但可能oscar同我一齊時, 成日都見到我同其他人打招呼, 傾計. 加上佢已經有一班很好的朋友, 所以他的社交能力慢慢開始建立. 而今次見老師時, 更有點出乎意料之外, ms yuen 話oscar的社交能力好好, 好識關心同學,真是很superise.

可以安排多些同他的朋友仔一齊玩, oscar 最好的朋友是同同一個屋苑一齊搭校車的同學仔, 因為佢地每天都會見面, 很容易建立感情, 佢地更會自已約去踏單車,咁佢慢慢會有建立自已的社交綱, 懂得關心別人, 不再只是依附著我們.  
而放假我地又會約埋一齊去郊遊,佢地真係好開心溝通又得好好, 另佢地可以放膽傾計
chingchingb.ma都講得岩, 可以多的俾佢試下買野(等佢自己講食的咩),攞下野(ketchup, straw), 俾下錢.

可以多的同管理員打下招呼, 傾下計.

可以番下教會,  因為教會會有很多陌生人, 而佢地又會比教有愛心.

Hi all,

記得明天還圖書呀!

10/11學校假期o厘日都好喎,我得呀!!

原帖由 rowena0219 於 08-10-25 22:54 發表

得三個家庭ok, 我諗都要延期, so bad. 因為大女黎緊lee個星期唔駛默書 / 測驗, 仲諗住可以俾佢relax吓, 玩吓. 過埋lee個星期, 又到第二round test, 到時又未必得閒.(佢學校一星期測一科, 所以連續幾個星期都冇得玩 ...

今日亞囡返嚟話學校playground棵樹吊咗隻ghost喺度,我諗係Halloween佈置。

另外有同學仔(歐曉揚)跌親,老師帶咗佢去office揸藥水。

我想問你哋小朋友weekend做嗰嘅maths worksheet交咗未,我亞囡到今日都仲喺書包,叫咗佢兩日都冇交。問佢點解仲未交,佢話張紙後面要攞嚟寫嘢,所以唔使交住。

Do you mean worksheet 6? Yes, Hayden handed it on Monday already. He got CW7back today as well.

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-29 21:15 發表
我想問你哋小朋友weekend做嗰嘅maths worksheet交咗未,我亞囡到今日都仲喺書包,叫咗佢兩日都冇交。問佢點解仲未交,佢話張紙後面要攞嚟寫嘢,所以唔使交住。 ...

原帖由 chingchingb.ma 於 08-10-29 21:09 發表
另外有同學仔(歐曉揚)跌親,老師帶咗佢去office揸藥水。

Rowena(區曉暘)跌親? 係唔係好耐之前果次呀? 如果係果次, 老師的確帶咗佢去office揸黃藥水. 宜家已經好返啦!
我個女時不時係會論論盡盡跌倒(可能佢有d入字腳)

(已經過咗版, 恐怕有d媽咪冇睇到, 所以再post 一次)

我諗大家唔係成日上bk, 不如做張contact list 方便互相聯絡, 好嗎? 如有興趣者, 請pm我以下資料:

1) bk login name
2) child's name
3) parent's name
4) contact no.
5) email address

明天, 你哋的小朋友會唔會有萬聖節的造型呀? 亞女話想扮貓!
另外, 我買咗d朱古力俾佢帶返學送俾同學. 點知亞女問有冇三聚氰胺架? 好彩買之前check咗唔係made in China, 而係made in Italy架, 我諗心理上好d啦.
‹ 上一主題|下一主題