用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 K1L Kent Road (pm) Class
樓主: sfong1218
go

K1L Kent Road (pm) Class [複製鏈接]

原帖由 thepooh1997 於 08-10-23 14:29 發表
尋晚亞囡返到有講要一張bb時的相帶反學問佢點解,答係 Miss Ma 叫帶反學放在玻璃架到 (我估係相架啦) 還有星星貼紙獎品。

嘉熙完全無提過呀!! 今日我問佢, 佢先話係咋!

今朝去左見 Ms Wong, 原本約11:00, 10:45已可以見, 沒有太多問題問, Ms Wong 話囝囝受教我已很滿足了, 離去時識了一個同班媽媽, 小朋友叫 Florence, 我叫佢上bk 傾計, 不要k1E 得我同 victoria 媽係度

我個仔同我講有個小朋友叫何慧儀, 我今日向Ms Wong 求證, 原來真有其人, 另外他叫我帶bb 相又是真的, 我好開心, 因我個仔真係記得學校發生嘅事

原帖由 Vickee 於 08-10-25 09:43 發表

嘉熙完全無提過呀!! 今日我問佢, 佢先話係咋!

我阿仔又係完全無帶相呢回事,星期五我返到屋企,佢淨係不停咁話要填顔色同星期一帶返去比老師。

urgent!求救,  Ms WOng 在手冊通知要交油樹葉顏色, 有無人幫到我?

貢獻勳章

係呀,上個星期派的,老師並在張紙上寫上 "27/10 交"。 Size 係半張A4 紙咁大,上面有兩塊樹葉要油顏色。

吓, 我無見過, 點算好呀?

我見其他班攪旅行, 我地k1E & k1L會唔會攪呀?

原帖由 joemyt 於 08-10-27 22:20 發表
係呀,上個星期派的,老師並在張紙上寫上 "27/10 交"。 Size 係半張A4 紙咁大,上面有兩塊樹葉要油顏色。

joemyt,

唔該哂, 我終於搵到啦, 我上星期見到油了顏色, 以為無用, 放埋左一邊

原帖由 joemyt 於 08-10-27 22:20 發表

醒目開學勳章

星期六見到課室有個〝家庭角〞有貼小朋友BB相.想問大家Party day會唔會著〝哈囉喂〞衫?

應該唔會啦, 費時嚇親其他小朋友

原帖由 QQLAU 於 08-10-28 12:47 發表
星期六見到課室有個〝家庭角〞有貼小朋友BB相.想問大家Party day會唔會著〝哈囉喂〞衫?

貢獻勳章

According to my experience, kids will only wear casual wear during the party day. Or they will wear Chinese style cloth if the party conduct near Lunar Chinese New Year. Therefore, denim trousers and T-shirt is OK !

On the other hand, if you want to take photos with your kid, you may take before school or when you pick them up. Because no parents are allowed during the party. Teachers will take photos with the birthday kids and will give them a hard copy of the photo. But only for the birthday kid !

原帖由 mackyfungng 於 08-10-27 22:36 發表
吓, 我無見過, 點算好呀?

我見其他班攪旅行, 我地k1E & k1L會唔會攪呀?

咩有旅行呀?? 咁大人咪要一齊去...!!

原帖由 mackyfungng 於 08-10-28 16:21 發表
應該唔會啦, 費時嚇親其他小朋友

我都無幫個仔準備halloween服飾... 應該我會幫佢著某通衫算喇...!!

我都係諗住著普通衫算啦,因為呢排實在太忙,無時間去買。

唔係呀, 係佢地自己攪

原帖由 Vickee 於 08-10-28 19:59 發表

咩有旅行呀?? 咁大人咪要一齊去...!!

原帖由 mackyfungng 於 08-10-29 09:47 發表
唔係呀, 係佢地自己攪

KV會有旅行架... d人話kv特別少課外活動架喎...

貢獻勳章

KV 的活動唔係少,係無咁濟 !

我記得大仔在 KV 時,只係在 K2那一年去過一次又一村郵局參觀兼學寄信 (自己在家預先寫信封面寄比父母,然後帶錢去郵局買郵票),而 K1 及 K3 就無啦。

至於學校旅行,sorry ,KV係無o既。因為最好的親子活動就係父母放假同D小朋友出街玩啦 !

KV 無旅行, 全部都係家長自己攪, 我見其他班有人攪, 我睇下我地K1E & k1L攪唔攪啫?

原帖由 Vickee 於 08-10-29 20:55 發表

KV會有旅行架... d人話kv特別少課外活動架喎...

有無人知明天使唔使帶書包?

原帖由 mackyfungng 於 08-10-30 09:18 發表
KV 無旅行, 全部都係家長自己攪, 我見其他班有人攪, 我睇下我地K1E & k1L攪唔攪啫?

貢獻勳章

Birthday party should wear and bring:

便服 + 名牌(no school uniform is required)

私家袋 (唔駛大書包) / 手冊 / 濕毛巾 / 食物盒 (無需帶茶點) / 手巾仔

On the other hand, Mum should care that our kids will leave school early !

原帖由 mackyfungng 於 08-10-30 09:18 發表

其實我都想佢有多d課外活動... 例如旅行, 參觀等等... 睇少好多野咁...!! 真係唔明...
‹ 上一主題|下一主題