用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 K1L Kent Road (pm) Class
go

K1L Kent Road (pm) Class [複製鏈接]

請問有無其他媽咪既小朋友讀k1L呀?
   1    0    0    0

原帖由 sfong1218 於 08-9-2 10:05 發表
請問有無其他媽咪既小朋友讀k1L呀?

我個囡囡都係 K1L,下午就要返學啦

剛送院阿囝返學,好多小朋友都好叻,無喊。我個囝好鍾意同小朋友玩,所以放暑假時,真係感覺到佢好悶,佢等咗開學呢日好耐了。希望佢鍾意呢間幼稚園啦。

貢獻勳章

My son is also K1L, nice to meet you!

醒目開學勳章

hi,我仔仔係k1L.今日見到D小朋友真係好叻 第一日返學都冇喊.好開心、.

hello, 好高興認識你地呀。

係呢,有無媽咪知道我地呢班有幾多個小朋友呢?? 因我數椅子成36張,唔係咁多人呀

另外,除咗miss ma係班主任,miss wong係教英文,請問miss lai係咪助教?? 還是遲些只有miss ma & miss wong呀?

貢獻勳章

根據我大仔的經驗,每班只得兩個老師,分別為正副班主任。而第三位應該係音樂老師,並唔係長駐每班。

希望各位 K1L 的家長多來傾下,互相交換資料,而我亦可將大仔的經驗與大家分享,唔駛大家”盲摸摸”!

等我講先啦,亞仔話老師教左佢地:

1) Stand up & Sit down ,仲做埋動作;

2) 唱歌,但亞仔唔知唱乜野歌!

3) 睇電視,有飛機睇 (係咁上下啦)

你地BB又點呀?

Hello大家好

K1L的家長好,請多多指教。我囡囡叫婷婷,也是K1L學生,我問過老師,班內應有34位學生。
返了一個星期,囡囡都似乎幾開心,有聽過她唱歌仔和說老師教她畫圖案和送貼紙俾她,但仍然在適應皆段,故未正式上課,請問大家知否小朋友是否只有體育堂才有機會去操場玩?音樂課一個星期有多少節呢?

joemyt , relau

多謝你地既分享。我個仔叫Cyrus,淨係話上星期五去咗餵魚,去玩滑梯,至於教過啲乜,淨係果句 "我唔知道",比佢玩死。佢地應該有畫下畫,睇下dvd,佢有話睇hello kitty,又話ms ma變魔術,但有幾成真就唔知。我估佢係班入面應該幾naughty,因為自從第一、二日有小禮物後,跟住果兩日都無啦。可能佢勁唔合作啦。唉,真係担心,kv最講discipline,而佢就最無,又坐唔定。

醒目開學勳章

阿仔今日話有去雪滑梯,有去音樂室.佢前幾日話佢係〝橙〞組,其他小朋友係〝香焦〞蘋果組,我以為佢講笑,點知係真嘅.好開心可以係呢度同d同學仔媽咪交流.

對不起, 我不是K1L媽媽, 我囝囝是K1E, 不過無其他媽咪分享, 所以過黎這邊傾計, 因為我地老師係一樣, 不過Ms Wong 係班主任, Ms ma 教英文, 同你地相反.

mackyfungng,

歡迎你,一齊互相交流學校資訊吖。你係咪am class口架。其實我都好想阿仔讀上午班,因為我老公可以送佢返學,但見到其他小朋友很早要起身,而我地又唔係住近九龍塘,又有啲覺得讀下午班既安排其實又好似適合啲,真矛盾。係呢,你覺得ms ma 同ms wong如何呀?  

qqlau,

阿囝昨日都有話自己係蘋果組,佢話ms攞咗啲蘋果,香蕉和橙出來比小朋友食。佢話佢係蘋果組,所以食蘋果,我問佢有無食香蕉(因為佢鍾意食),佢好認真咁話"無,我係蘋果組,我食蘋果口架",比佢笑死。你阿囝係橙組,咁可能唔係同我個仔一張枱啦。

我個囝係香蕉組, 我囝鍾意Ms Wong 多喲, 佢話 Ms Wong 靚女喲, 真係比佢激死, 我淨係同ms wong 傾過計, 所以唔知ms ma 好唔好, 不過我個囝好鍾意返學, 所以我估應該兩個老師都好好

原帖由 sfong1218 於 08-9-9 11:30 發表
mackyfungng,

歡迎你,一齊互相交流學校資訊吖。你係咪am class口架。其實我都好想阿仔讀上午班,因為我老公可以送佢返學,但見到其他小朋友很早要起身,而我地又唔係住近九龍塘,又有啲覺得讀下午班既安排其實又好似適合啲,真 ...

個囡尋晚同我講自己係蘋果組 MISS 叫蘋果就要起身,還有橙組和香焦組,起初半信半疑現在我信佢唔係講笑

好好笑,我地宜家好似偵探,日日係度案件重組。

係呢,想問你地既小朋友係咪日日都有小禮物口架,如貼紙、糖之類,聽講話乖就有,而我個仔只係開學頭兩日有,咁係咪佢即係超級naughty 所以無呢? 如果係,我諗我要同老師跟進得下啦。

我個囝淨係頭兩一日有貼紙, 其後都無, 所以唔關你個仔事

原帖由 sfong1218 於 08-9-9 19:01 發表
好好笑,我地宜家好似偵探,日日係度案件重組。

係呢,想問你地既小朋友係咪日日都有小禮物口架,如貼紙、糖之類,聽講話乖就有,而我個仔只係開學頭兩日有,咁係咪佢即係超級naughty 所以無呢? 如果係,我諗我要同老師跟 ...

hi,

大家好,我都是K1L的家長,我個仔叫柏cody,他同我講老師變魔術和他吃了香舊,前幾次因下雨沒有出去玩滑梯,其他沒有說
原帖由 mackyfungng 於 08-9-10 09:23 發表

貢獻勳章

每日放學,我都問亞仔:你今日學左D乜呀?玩左D乜呀? 但衰豬每次都話:唔知呀、無呀等等。

早兩日中秋,我又再問,佢答我:我地餵魚。我再問佢:你地用乜野餵呀?係唔係用餅乾呀?佢答我:緊係唔係啦,我地用魚糧嫁,傻豬,一粒粒嫁! 真係"啤"一聲。其實我係好開心,因為知道亞仔開始適應學校生活。

今晚睇緊 "家好月圓" 時候,Jo飽一家唱緊"月亮代表我的心",點知亞仔跟住一齊唱,當然唔係咬字好清;我正想問佢唱乜之際,佢突然同我講:

月亮圓,月亮光,
好像燈籠掛天上。

憑我大仔經驗,我知道一定係學校老師教的。因為大仔在KV的時候,亦係十問九唔應,我又唔知老師教過乜,又唔好意思成日打電話問老師,咪上黎同其他家長"八"下囉。當我知道其他同學學左乜,我就會引導性咁樣問佢,咁佢就會和盤托出。

你地試下啦,知道亞仔學左乜,唔好吝惜,上黎分享下,咁就可以集思廣益。

End of report.

我囡囡尋晚都有背這兩句《月亮光、月亮圓,好像燈籠在天上》

I just join in today

原帖由 mackyfungng 於 08-9-10 09:23 發表
Issac mama, Hello, 我是Victoria 媽咪, remember me, on 8/29 sit next to Issac 的家長, I don't know why no K1E 的家長一齊分享, 所以同你一樣過黎這邊傾吓計.
‹ 上一主題|下一主題