用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 K1L Kent Road (pm) Class
樓主: sfong1218
go

K1L Kent Road (pm) Class [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 thepooh1997 於 08-9-17 10:32 發表
我囡囡尋晚都有背這兩句《月亮光、月亮圓,好像燈籠在天上》
阿仔都有背尼两句.佢話miss ma教嘅 今日仔仔話miss wong同佢哋玩揸火車,數1,2,3,............停.有去音樂室唱歌,唱〝打開雪柜,打開雪柜,...........後面唔記得啦.

Mankeimama,

好開心呀, 終於搵到個同班媽咪, 你係咪有兩個小朋友個位媽咪, 我個仔話昨天Ms ma 生病, 所以由Ms Fong 代課, 不知真定假, 另外我個仔昨天都有唸
"月亮圓, 月亮光, 好像燈籠在天上"

原帖由 ManKeimama 於 08-9-17 16:57 發表
Issac mama, Hello, 我是Victoria 媽咪, remember me, on 8/29 sit next to Issac 的家長, I don't know why no K1E 的家長一齊分享, 所以同你一樣過黎這邊傾吓計.

原帖由 mackyfungng 於 08-9-18 09:33 發表
Mankeimama,

好開心呀, 終於搵到個同班媽咪, 你係咪有兩個小朋友個位媽咪, 我個仔話昨天Ms ma 生病, 所以由Ms Fong 代課, 不知真定假, 另外我個仔昨天都有唸
"月亮圓, 月亮光, 好像燈籠在天上"

...
搵個同班媽咪真係難, 我唔係有兩個小朋友, 只得Victoria一個, 我個女話係apple組.

唔好意思, 認錯人, 我個仔係 banana 組, 不過昨日又話係 apple組, 都唔知真定假.

原帖由 ManKeimama 於 08-9-18 11:26 發表
搵個同班媽咪真係難, 我唔係有兩個小朋友, 只得Victoria一個, 我個女話係apple組.

阿囝昨日話佢同啲同學仔一齊扮bb,係度爬呀爬,ms ma就做ms ma 媽媽,ms wong 就做ms wong爸爸,好開心咁。

另外,上星期派咗本兒童樂園既書,之前通告寫如果教晒就會有stamp,咁不用帶返學校。但我唔見有,咁就問阿囝,佢話留係屋企,咁我咪抽起咗無放書包。但今個星期我見其他thread既媽咪話要帶,咁我昨日又問佢,佢就話要帶,比佢激死 。但係如果漏帶,老師應該寫手冊叫我地帶返去,於是check下佢識唔識,原來已經教咗,佢連最尾果頁有幾句詞語都識背,但係中間有首歡迎歌就唔識唱,咁係咪唔駛帶呢    。

Hello sfong1218
我亦覺得有的confused,不知亞囡帶回來的〝兒童樂園〞是否教完了,但問亞囡佢又好似認識了一部份書裡的內容,由於我真的好想對她在學校裡的學習生活了解多一點,結果,我於手冊裡問了ms ma,她告訴我每兩星期會派一張syllabus給家長了解學習內容,希望透過大家的分享可知多一點點,請保持聯絡!亦盼望能自組一些課外活動讓大家多點交流,我亦在此網站見過有根德園家長攪聯誼會,若知道有這渠道,請吿知。
Lydia家長

貢獻勳章

無錯! 在書內找到 "我學會了"的印,即係本書已教完,下週唔駛再帶。因為學校會派新書。

另外,還記得開學時派了兩個藍色 file 嗎?我就一個用黎裝亞仔的勞作,另一個裝學校派的通告及課程紙。唔好睇少果張課程紙 (每兩週一張),亞仔考試拎100分都係靠佢!

謝謝回覆,由於以往住港島,所以對九龍區的幼稚園不太熟識,都是聽朋友介紹才選了kentville,你是否有仔女或親戚朋友的孩子讀過kentville,所以咁清楚。我仍未有糾收到女兒的勞作,考試/小測結果是否會派回來給家長看?

原帖由 joemyt 於 08-9-20 02:17 發表
無錯! 在書內找到 "我學會了"的印,即係本書已教完,下週唔駛再帶。因為學校會派新書。

另外,還記得開學時派了兩個藍色 file 嗎?我就一個用黎裝亞仔的勞作,另一個裝學校派的通告及課程紙。唔好睇少果張課程紙 (每兩週一張) ...

係呀,上個星期五我再帶本書返學,放學我再check,就見到chop 咗"我學會了"。

貢獻勳章

原帖由 relau 於 08-9-20 22:43 發表
謝謝回覆,由於以往住港島,所以對九龍區的幼稚園不太熟識,都是聽朋友介紹才選了kentville,你是否有仔女或親戚朋友的孩子讀過kentville,所以咁清楚。我仍未有糾收到女兒的勞作,考試/小測結果是否會派回來給家長看?

...

係呀! 我個大仔剛在KV畢業,今年 P.1(細佬 K1L),所以對學校的近況知道少少,可以同大家分享。

那麼,請問你知否KV派小學的結果理想嗎?你大仔應該考得不錯,所以你也讓細佬讀KV。其實今時今日做家長真唔容易,除了學術,我覺得品行和喜愛學習也很重要。謝謝分享。

原帖由 joemyt 於 08-9-22 16:14 發表

係呀! 我個大仔剛在KV畢業,今年 P.1(細佬 K1L),所以對學校的近況知道少少,可以同大家分享。

貢獻勳章

老實講,"派"去邊間就好睇你住邊區,報假地址果D我地唔講,就算係住九龍城邊皮而唔係咁好成績都可派去喇沙,又如何!

但你話要"考"私小或直資,就點都有D著數,始終學校係有實力。但個人認為KV的英文還嫌欠缺一些,如果諗住同小朋友讀英文小學,可參加一些興趣班(記住,係興趣班,唔係補習班,亦唔建議),打打個底。至於中文同數學,就一D問題都無添!

紀律方面,就覺得比九龍塘內另一些幼稚園好,小朋友有自發紀律,當然要家長配合,如果在家係小霸王,學校軍訓都無用。

點都好啦,來日方長,小朋友大把書讀,唔需要太急,最緊要個細路開心,否則弄巧成拙!

joemyt謝謝你的分享,認同你的看法,我看過好幾本有關教養及培育小孩的書,家庭教育才是最重要,小孩還小,上學覺得開心及有正確的態度(對人對事對學習)是首要的,so far 也見亞囡讀得頗開心,雖然她並未有表達得太清楚學習的內容,但至少喜歡老師及開始和部份同學仔建立友情,會繼續多了解,遲些再分享。

原帖由 joemyt 於 08-9-23 08:32 發表
      老實講,"派"去邊間就好睇你住邊區,報假地址果D我地唔講,就算係住九龍城邊皮而唔係咁好成績都可派去喇沙,又如何!

但你話要"考"私小或直資,就點都有D著數,始終學校係有實力。但個人認為KV的英文還嫌欠缺一些,如 ...

貢獻勳章

駛乜睇書呀! 得閒上黎傾下仲好啦! 寫書果D唔係個個有細路,得個講字,叫D專家湊一日小朋友,驚佢地嘔血都似!

Take it easy!

新聞講上午班及全日班停課,咁我地下午班,係咪好大機會要返學?

醒目開學勳章

原帖由 sfong1218 於 08-9-24 10:33 發表
新聞講上午班及全日班停課,咁我地下午班,係咪好大機會要返學?
黃雨啦!多數都唔駛返喇.

咁阿仔又要係屋企悶啦。  

係呢,想幫阿囝報英文興趣班,請問有無好介紹呀?

hello. 吾好意思我路經的. 我女上年都係k1L, 係吾係MISS WONG做班主任呀? 亞女好懷念K1L 同MISS WONG 啊! 佢話鍾意K1多D.

hello... 我仔仔叫嘉熙呀!! 又係呢班架...!! 請多多指教...!!

醒目開學勳章

原帖由 JESSTIFF 於 08-10-2 16:38 發表
hello. 吾好意思我路經的. 我女上年都係k1L, 係吾係MISS WONG做班主任呀? 亞女好懷念K1L 同MISS WONG 啊! 佢話鍾意K1多D.
MISS WONG教英文,MISS MA做班主任.但係阿仔話學校有2個MISS WONG,唔知你女係邊個教?
‹ 上一主題|下一主題