用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中問題
go

升中問題 [複製鏈接]

請問升中收生係睇:成績/住既區份定係小學既區份呢?
定係要考入去呢?
   0    0    0    0

要在派位都致勝,有三大要訣:

1.了解派位方式    2.仔女勤力讀書    3.幸運

2 & 3你控制唔到,先做了1吧。

請參看教統局有關派位網頁,圖文並茂,仲有video,好易明的:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeid=1565&langno=2

醒目開學勳章

原帖由 ta_ta 於 08-8-29 19:35 發表
請問升中收生係睇:成績/住既區份定係小學既區份呢?
定係要考入去呢?

成績佔主要的因素,成績好的話系自行收生階段已成功就不怕輸運氣啦.

原帖由 慧妮會員 於 08-8-29 21:31 發表

成績佔主要的因素,成績好的話系自行收生階段已成功就不怕輸運氣啦.

D人話小五下學期開始計呈分試三次,是什麼?幫學校取多D學位定係幫自己個小朋友報讀間好的中學呢?

:wink:

原帖由 美女 於 08-8-30 00:36 發表

D人話小五下學期開始計呈分試三次,是什麼?幫學校取多D學位定係幫自己個小朋友報讀間好的中學呢?

for the children to get the better secondary shcool
and also you should submit P. 5 whole year & P. 6 first term examination result  to the school which you have chosen

醒目開學勳章

原帖由 美女 於 08-8-30 00:36 發表

小五下學期及小六上學期的呈分試,系為自己於自行分配學位階段投考學校用既,成績起決定性的因素,而第三次呈分系為統一派位用既,所以三次呈分試系為自己而考,而升中分班試就系為學校考.(個人經驗-小朋友今年升中)

咁即係如果p.5同p.6在學校考得好, 就機會好好多.
but我諗都仲要睇小學係唔係名校...

以去年為例,自選時全港只有26%成功,餘下均要統一派位。

過來人看升中.....

60%成績  30%運氣   10%選校策略

好担心..今年個囝小六..成績平平.
c:\Documents and Settings\A\My Documents\My Pictures\Sam & Zoe wedding.jpg

原帖由 慧妮會員 於 08-8-30 11:01 發表

小五下學期及小六上學期的呈分試,系為自己於自行分配學位階段投考學校用既,成績起決定性的因素,而第三次呈分系為統一派位用既,所以三次呈分試系為自己而考,而升中分班試就系為學校考.(個人經驗-小朋友今年升中) ...

很多人皆說: "升中分班試就系為學校考"! 其實, 是為學弟/妹 而考. 但人幫你時你幫人啫. 又其實, 不想分去一些較好的班嗎? 還是想分去一些較弱的班?

醒目開學勳章

原帖由 ContiYuen 於 08-9-3 15:35 發表

很多人皆說: "升中分班試就系為學校考"! 其實, 是為學弟/妹 而考. 但人幫你時你幫人啫. 又其實, 不想分去一些較好的班嗎? 還是想分去一些較弱的班?

其實就算為自己或為學校好盡能力去考亦不為過,畢竟小學培養你六年,就讀的學校有名氣對自己亦是件好事,但如果自己的命運操縱在學兄姐的手裡,就不是一件如意的事啦.
‹ 上一主題|下一主題