用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi samsmama,

我冇正式張兩校比較呀, 但你唔好以為黃永樹有泳池就好似好運動嘅一間學校, 其實佢兩者都好著重ga, 但我聽人講馮程嘅課程比較深d, 同校舍比黃永樹舊小小, 其實兩間學校都好多人選擇的, 各有好處, 不過我唔太喜歡黃永樹去到4年班時要開始分精英班, 我唔知馮程有冇精英班, 但依一點好多家長都唔係咁喜歡。

原帖由 samsmama 於 08-9-4 15:13 發表
hello,黃永樹小學的家長,
想問下大家覺得黃永樹和馮程,邊間比較适合文靜型的男孩呢,同時,妳們是否認為黃比馮優點多些,所以選這校呢.可否比小小意見我參考下.謝謝. ...

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-4 11:05 發表
哦, 原來係咁, 清楚晒呀, 係呢, 你開學依個星期有冇揍佢地返學睇埋早會呀, 我揍咗我囝囝兩日呀, 上早會都係講小小嘢, 8:05度已開始上課室lu, 都唔似我地以前咁講好耐嘢又要唱吓歌咁嘅。

...

我兩個女都係坐校車返學架, 所以學校早會個d野我都唔係太清楚~~hehe

原帖由 leetong 於 08-9-4 12:43 發表
Hi Elaine, when did WWS start per lesson for one hour? Does it common for language subjects for double lessons per week? I saw e-notice from WWS web site that there has five lessons English per week,  ...

leetong,

又見返你啦! hehe~~~

黃永樹今年先開始一個鐘一堂.

每日都有中文同英文, 一個星期會有一日無數學堂.

今年禁上堂好過之前, 因為每日都唔使帶禁多唔同既書返學.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-4 13:34 發表
leetong,

我囝囝一星期5日都有中、英、數3科, 每科一堂時間, 其餘科目如常識、音樂、電腦、體育等每星期好似只得一堂, 我覺得體育堂一星期一堂唔係好足夠呀。

...

BOSKERMA,

你睇清楚應該有一日無數學堂架~~

體育堂其他學校唔係得一日架?

原帖由 samsmama 於 08-9-4 15:13 發表
hello,黃永樹小學的家長,
想問下大家覺得黃永樹和馮程,邊間比較适合文靜型的男孩呢,同時,妳們是否認為黃比馮優點多些,所以選這校呢.可否比小小意見我參考下.謝謝. ...

samsmama,

hihi!

我覺得你最好係學校開放日去參觀下學校, 比小朋友自己去揀, 因為讀書係小朋友, 最緊要小朋友鐘意間學校呀!
黃永樹同馮晴都各有好處, 我個時都係由大女揀間學校架~

原帖由 leetong 於 08-9-4 15:29 發表

Thanks BOSKERMA, when will NET teach English? Last few months, when I attended Introduction Brief in PLK WWS, the vice-principle said a new method for teaching English by mass volume of story books  ...

leetong,

NET teacher 會遲少少就會每星期同小朋友上一堂, 學校舊年有三個外藉老師註校, 經常都會見到佢地架!

用故事書教英文今年小一已經開始啦, 但係故事書仲未收到, 呢兩日都係寫下自己既英文名同大階A-Z.

之前已經比左錢幼聯訂左10本英文故事書.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-4 16:57 發表
hi samsmama,

我冇正式張兩校比較呀, 但你唔好以為黃永樹有泳池就好似好運動嘅一間學校, 其實佢兩者都好著重ga, 但我聽人講馮程嘅課程比較深d, 同校舍比黃永樹舊小小, 其實兩間學校都好多人選擇的, 各有好處, 不過 ...

WWS二年級已分精英班啦!

原帖由 elaineho73 於 08-9-4 22:29 發表

leetong,

又見返你啦! hehe~~~

黃永樹今年先開始一個鐘一堂.

每日都有中文同英文, 一個星期會有一日無數學堂.

今年禁上堂好過之前, 因為每日都唔使帶禁多唔同既書返學. ...

Agree...   我仔去年試過一天帶齊中,英,数,常,电腦+音樂,仲有各科堂課簿...人都癲:evil: 編課嗰個真係要打

原帖由 BOSKERMA 於 08-8-28 14:03 發表
elaineho 73,

唔該你呀, 琴日學校梁主任覆咗我同FAX返張書單俾我啦, 我跟住放工未即刻買埋囉, THANK!

BK好小媽咪係黃永樹家長咁嘅, 真係好小機會交流呀, 係呢, 你小朋友讀邊班呀, 我囝囝讀一善呀, 之後有機會再交 ...

可能wws家長覺得無乜特別好嘢,又無衰嘢想講, 咪無開帖子lor

醒目開學勳章

elaineho,

我唔知其他小學係未呀, 只係我個人覺得小啫, 可能我囝囝好動, 所以佢好like上體育堂, 我未覺得小囉, 其實我都想問, 佢地上體育堂即係上游泳堂, 咁未冇正式嘅體育堂上囉?

原帖由 elaineho73 於 08-9-4 22:33 發表

BOSKERMA,

你睇清楚應該有一日無數學堂架~~

體育堂其他學校唔係得一日架?

醒目開學勳章

hi kennisliu107,

睇嚟你對WWS好熟識咁喎, 唔知你小朋友係未WWS學生呢? 讀P幾呀? 有時間多D上嚟傾吓呀, 咩P2已分精英班啦, 因我之前睇過校內通告話較高年班先會分成績嚟編班, 我印象中好似係P4咁上下, 咁唔知係未我誤會咗學校意思呢。

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-5 00:24 發表

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-5 08:04 發表
hi kennisliu107,

睇嚟你對WWS好熟識咁喎, 唔知你小朋友係未WWS學生呢? 讀P幾呀? 有時間多D上嚟傾吓呀, 咩P2已分精英班啦, 因我之前睇過校內通告話較高年班先會分成績嚟編班, 我印象中好似係P4咁上下, 咁唔知係未我 ...

It seems PLK primary schools changed one-hour per lesson, I got this message from PLK LHT primary school. Elaine is right, Chinese, English and Mathematics are 5, 5, 4 lessons per week. Most likely, kennisliu107 meant there are 2 classes adopt PTH as Chinese subject in P2, ie. these 2 classes are "elite class".

Government aided schools generally have elite classes as the school itself has no right to select desired students.

Thanks Elaine, how about your youngest son, does he go to kindergarten this year? My children told me they couldn't find ya daughter when they back to home on Monday. I just told them as ya daughter is smart enough to enroll WWS, they will meet her again if they work hard now !!!
Elaine, what is the teaching language for English? English or Cantonese?

Thanks BOKERMA for the rapid respond. Can share ya valuable school information right here.

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-5 00:24 發表

係呀~~~好多學校係一年級都分左~~

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-5 00:32 發表

Agree...   我仔去年試過一天帶齊中,英,数,常,电腦+音樂,仲有各科堂課簿...人都癲:evil: 編課嗰個真係要打

你個仔讀幾年級架?

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-5 00:36 發表

可能wws家長覺得無乜特別好嘢,又無衰嘢想講, 咪無開帖子lor

禁就真係唔知啦~~~haha~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-5 07:57 發表
elaineho,

我唔知其他小學係未呀, 只係我個人覺得小啫, 可能我囝囝好動, 所以佢好like上體育堂, 我未覺得小囉, 其實我都想問, 佢地上體育堂即係上游泳堂, 咁未冇正式嘅體育堂上囉?

...

游水堂只係上體育堂既其中一部份姐~~~~

體育堂仲有其他野玩架! 好似我地細個既時候差唔多~~~

原帖由 leetong 於 08-9-5 09:45 發表

It seems PLK primary schools changed one-hour per lesson, I got this message from PLK LHT primary school. Elaine is right, Chinese, English and Mathematics are 5, 5, 4 lessons per week. Most likely, ...

leetong,

我個細囝係2006年12月尾出世, 所以我會當佢2007年出世既小朋友一樣到2010年先返幼稚園.

英文科都應該會中英並用教既~~~

Elaine,

好久沒上來了, 最近好嗎 ?

你大女升三年班喇, 今年點分班啊 ? 是不是兩個普通話班只有一班精英班 ? 我細女也入讀普通話班, 剛開始, 還不知道會怎樣呢? 你大女讀左一年, 感覺如何 ?我地沒有參加校外的普通話班, 反而星期三至星期七都有課外活動. 星期三&六跳芭蕾舞, 星期四彈琴, 星期五學劍橋英文, 星期日學 kwik maths. 好忙呢. 我好想知道, 普通話班和其他班有什麼分別?

其他新入學的小朋友家長, 不用擔心, 小朋友好快適應的. wws 其實功課不是太多, 也不是太深. 反而要睇你地自己的要求, 普普通通的, 會不過不失, 如果要求高的, 當然要催谷下(我想別的學校也是一樣). 總體來說, wws 校風及升中派位算是非常好.

原帖由 angelmumy 於 08-9-5 15:17 發表
Elaine,

好久沒上來了, 最近好嗎 ?

你大女升三年班喇, 今年點分班啊 ? 是不是兩個普通話班只有一班精英班 ? 我細女也入讀普通話班, 剛開始, 還不知道會怎樣呢? 你大女讀左一年, 感覺如何 ?我地沒有參加校外的普通 ...

angelmumy,

我最近都比較得閒, 因為我再轉工呀!

今年係普通話班同廣東話班各有一班精英班.

我大女讀得好開心呀! 所以跟住我都係會比細女讀普通話班架啦!

原帖由 elaineho73 於 08-9-5 14:11 發表

游水堂只係上體育堂既其中一部份姐~~~~

體育堂仲有其他野玩架! 好似我地細個既時候差唔多~~~

係呀!只係天氣熱才上游泳課. P.1 仲係下学期五月尾先開始.
‹ 上一主題|下一主題