用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

醒目開學勳章

我想試呀, 但搵極都搵唔到點聯絡版主, 放棄咗

原帖由 KarenLam 於 08-9-18 14:51 發表

好野WOR, 不如搵人再試下啦! 為PLKWWS加油!

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-17 18:42 發表

向圖書館老師講多數無用, 她只是跟指示做嘢; 此等閒事, 無理據, 難力爭, 吾通話佢哂電咩 ! 我一等蟻民, 都係咪多事, 上來發泄吓就足夠 ...

咁不如向家教會反映下啦. 可能會有用的.
係啦! 我地呢度几位, 有無人參加做委員呀? 我無呀!

醒目開學勳章

我都覺得要反映吓呀, 但都唔知點聯絡佢地。

我冇做PTA委員呀, 因自己要返工, 依家個仔又返小學, 邊有時間呀, 唯有有時間做吓義工啦。

原帖由 KarenLam 於 08-9-18 15:12 發表

elaineho73 & 各位

我想請問下有關學校興建班問題.
1.學校本身有無興建班呢? 即係好似幼稚園咁, 由學校老師教嗰d.
2.教育服務中心的興趣班同wws係咩關係/形式呢?

我知道問以上的問題, 好古怪! 但唔問我又真係好一頭霧水wor.
因為我想幫囡囡join童聲合唱團(著制服,而唔係wws校服) 打去問啦.原來呢個合唱團只係借wws地方上堂. 講到無啦無"能"咁!
我一路諗住俾囡囡參加學校名義的合唱團(即如果上台表演, d人會介紹係xxx小學合唱團),而唔係"童聲合唱團".

好亂呀! 希望大家明我想問咩啦

原帖由 KarenLam 於 08-9-18 14:45 發表

Hi elaineho73,

係呀! 星期二(9月16日)嗰日, 我去做 午善媽媽. 你囡囡都有講我囡囡d野俾我聽, 你囡囡好乖巧呀!
整體黎講一敬班吃lunch的情況几好呀. 小朋友好有秩序. 第一日就有咁好嘅表現, 相信張老師花咗不少心 ...

我個細囡好多野講架!我真係估唔到佢會同你講你囡囡d野. 真係唔好意思. 我都去唔到做午膳媽媽, 要我老公幫手做午膳爸爸啦! 因為我岩岩返新工兩個星期, 所以請唔到假呀! 真係好想去睇細女食晏~

原帖由 KarenLam 於 08-9-18 15:12 發表

我會去選呀! 哈哈~

我上屆都係後備委員黎架~hehe~

原帖由 KarenLam 於 08-9-18 17:43 發表
elaineho73 & 各位

我想請問下有關學校興建班問題.
1.學校本身有無興建班呢? 即係好似幼稚園咁, 由學校老師教嗰d.
2.教育服務中心的興趣班同wws係咩關係/形式呢?

我知道問以上的問題, 好古怪! 但唔問我又真係好一頭霧水wor.
因為我想幫囡囡join童聲合唱團(著制服,而唔係wws校服) 打去問啦.原來呢個合唱團只係借wws地方上堂. 講到無啦無"能"咁!
我一路諗住俾囡囡參加學校名義的合唱團(即如果上台表演, d人會介紹係xxx小學合唱團),而唔係"童聲合唱團".

好亂呀! 希望大家明我想問咩啦

1) wws既興趣班都係以學校出既回條, 而以教育中心出既回條就係育中心既興趣班.
2) 關於教育中心同小學既關係你可以睇下教育中心既網頁都有解釋, 可以講既係教育中心同小學係分家.

童心合唱團係區內既合唱團, 只係借學校地方教合唱, 又好似史丹福學游水一樣case, 係借學校地方用禁.

其他家長可以再補充一下.

我和妳的感覺一樣,晚晚回家看通告簽到暈,好似晚上返多一份工咁。

原帖由 KarenLam 於 08-9-18 14:56 發表

HI 各位,

我囡囡都係適應得好過我呀! 佢而家一D問題都無, 班主任都佢OK.
我就唔係好適應啦, 因為D通吿多到暈呀!

hi Kennisliu107

請問妳囝囝放學是自己接,還是坐保姆車的?

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-16 13:24 發表

wa~~  7:15上車咁早   我住西貢市中心, 早上hubby 帶囝囝搭7:20am班792M, 剛剛好. then, hubby goes to work by MTR.  He arrives office b4 9am.  Good !

Joanne Lau,

請問妳仔仔的中文是什麼名?我仔日日回來都話自己一組很叻,話出去寫字是最快一組及懂寫,所以取冠軍喎。

原帖由 Joanne_lau 於 08-9-17 09:41 發表
herman-mame,

原來herman 跟我個仔同桌啊. 真係有緣有緣! 我仔仔叫jerry.

1) 我大女以前有參加童聲合唱天地. 它係全港性的, 借wws 地方上堂, 就好像"香兒"借其他學校供東九龍學員上堂. 同學校無關. 我細女也曾參加香港兒童合唱團, 因為要去炮台山上堂, 後來放棄左. 現在參加wws 低級組合唱團, 係學校搞的(不用收費), 主要係參加每年的校際音樂節比賽. 1-3年班為低級組, 4-6年班為高級組.(今年好似開學時已招生, 不知道一年班點安排, 應該是音樂老師安排試音). 除此外, 學校仲有免費的興趣組, 樂團 (在學校學樂器的同學), 泳隊,田徑隊, 球隊,話劇組, 舞蹈組... 等等.(這些人數都不是太多 )
2) 教育中心的全部要收費, 不過, 可能比外邊平少少. 我大女以前參加水墨晝, 個導師好好, d學生作品成日有獎.

原帖由 elaineho73 於 08-9-18 20:42 發表

1) wws既興趣班都係以學校出既回條, 而以教育中心出既回條就係育中心既興趣班.
2) 關於教育中心同小學既關係你可以睇下教育中心既網頁都有解釋, 可以講既係教育中心同小學係分家.

童心合唱團係區內既合唱團, 只係 ...

係呀, 講起一把火. 今年因為家里的工人走左, 本來打算比個女放學後到圖書館做功課,5點爸爸接放學.但今年話唔可以,到地下操場長抬做功課都唔得(安全理由,需由家長陪,家長可以陪就唔需要呢d服務LA).一句講晒,叫我考慮服務中心的功課輔導班(我0林其實係托管班).搞到我亂晒陣腳,因為個女放學仲有好多興趣班,之前PLAN 好左,而家只好重新安排.

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-17 13:12 發表
昨天放學到學校圖書館做功課, 但老師話校長今學年起改例, 圖書館只可睇圖書, 做功課要到地下操場長枱 or 回家去.  觀去年, 每天放學到學校圖書館睇圖書的學生10人; 現時的安排, 圖書及圖書館檯檯凳凳得到恆温保養,  ...

明白晒啦! 唔該晒咁多位!

原帖由 elaineho73 於 08-9-18 20:28 發表

我個細囡好多野講架!我真係估唔到佢會同你講你囡囡d野. 真係唔好意思. 我都去唔到做午膳媽媽, 要我老公幫手做午膳爸爸啦! 因為我岩岩返新工兩個星期, 所以請唔到假呀! 真係好想去睇細女食晏~ ...

唔使唔好意思呀! 你囡囡好乖, 唔似係喺屋企排第二, 好淡定&照顧同學仔. 唔怪之得佢做功課可以自己搞掂.你可以輕鬆好多呀.

原帖由 elaineho73 於 08-9-17 20:02 發表

唔好禁講自己啦, 你既小朋友會日日都係學校做功課?

Yes, 囝囝在學校做功課專心D, 個多小時便完成; 在家做,時常都話要休息, 比佢激死

醒目開學勳章

係呀係呀, 每晚囝囝一瞓咗就係我上班時間, 睇通告、對手冊、簽探熱表、對吓有冇執錯書, 好忙呀, 又要睇家好喎 ha ha~~

原帖由 herman-mame 於 08-9-18 23:08 發表
我和妳的感覺一樣,晚晚回家看通告簽到暈,好似晚上返多一份工咁。

原帖由 herman-mame 於 08-9-18 23:12 發表
hi Kennisliu107

請問妳囝囝放學是自己接,還是坐保姆車的?

hi herman-mame,

係我自己接, 因為無保姆車返西貢, 所以辭咗份工接放學&做書童. 有d保姆車做單程, 車費大約係正價嘅2/3; 但依家d油咁貴, 吾知肯吾肯.

原帖由 angelmumy 於 08-9-19 10:11 發表
係呀, 講起一把火. 今年因為家里的工人走左, 本來打算比個女放學後到圖書館做功課,5點爸爸接放學.但今年話唔可以,到地下操場長抬做功課都唔得(安全理由,需由家長陪,家長可以陪就唔需要呢d服務LA).一句講晒,叫我考慮服務中心的功課 ...

長枱都吾得? 我見有幾個係家長隊嘅學生, 都係一邊做功課一邊等家長, 差吾多45mins, 校工吾理嘅, 只要先排隊打電話比家長, 就可以留校做功課.
服務中心咪即係補習社, 不過比私辦嘅平d, 學生吾洗"藤黎藤去"之嘛.

原帖由 angelmumy 於 08-9-19 09:36 發表
1) 我大女以前有參加童聲合唱天地. 它係全港性的, 借wws 地方上堂, 就好像"香兒"借其他學校供東九龍學員上堂. 同學校無關. 我細女也曾參加香港兒童合唱團, 因為要去炮台山上堂, 後來放棄左. 現在參加wws 低級組合唱 ...

吾係噃, 我朋友囡囡比學校選入泳隊, 要比$20/堂習泳.  另外d樂器班, 通告寫明要收費噃!?

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-19 12:03 發表
係呀係呀, 每晚囝囝一瞓咗就係我上班時間, 睇通告、對手冊、簽探熱表、對吓有冇執錯書, 好忙呀, 又要睇家好喎 ha ha~~

一年班係咁架, 比家長知多d嘛. 我留起全年通告, 差不多半pack A4咁厚.  吾止對下有無執錯書, 仲要check下着咩校服, 有無帶餐具, 鉛筆刨好未......  忙呀....
‹ 上一主題|下一主題