用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

係呀, 係呀. 唔知佢點解咁緊張. 昨天回來, 囡囡叫我打比Miss話明年還要參加比賽.因為舊年加數得亞軍, 今年減數得季軍, 所以明年要參加加減混算攞冠軍.咁就三様都齊了.   (真係 O 晒嘴), 但我同佢講: 好啊, 有目標就要努力啦. Miss 都話比賽當作一種開心game, 全程帶著笑參與, 勝不驕, 敗不餒. 希望佢真係明白啦.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-16 15:35 發表
你囡囡真係好有習任感, 但真係過份緊張咗d喎, 唯有多d同佢講啦, 唔係做媽咪真係幾擔心ga。

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-16 15:47 發表
冇默書范圍最慘, 即係要成課溫晒。

第一,二次默書都好淺架! 唔好太過擔心.

原帖由 angelmumy 於 08-9-16 17:22 發表
係呀, 係呀. 唔知佢點解咁緊張. 昨天回來, 囡囡叫我打比Miss話明年還要參加比賽.因為舊年加數得亞軍, 今年減數得季軍, 所以明年要參加加減混算攞冠軍.咁就三様都齊了. mouth:" />  (真係 O 晒嘴), 但我同佢講: 好啊,  ...

angelmumy,

你阿女真係好緊張, 自動自覺係好事黎, 但係唔好太過著重得失.

醒目開學勳章

睇嚟佢真係好like計數喎, 個人又績極, 你應該安樂啦, 多d解釋佢聽啦, 有勝一定有敗, 佢都要學習承受後者囉。

原帖由 angelmumy 於 08-9-16 17:22 發表
係呀, 係呀. 唔知佢點解咁緊張. 昨天回來, 囡囡叫我打比Miss話明年還要參加比賽.因為舊年加數得亞軍, 今年減數得季軍, 所以明年要參加加減混算攞冠軍.咁就三様都齊了. mouth:" />  (真係 O 晒嘴), 但我同佢講: 好啊,  ...

醒目開學勳章

elaineho73,

我想問琴日派d通告話要訂閱報紙, 係未一定要訂ga? 同埋有關一生一藝術, 其實係學校提供定係教育服務中心提供呢? 之前派果d我一樣都冇報喎, 咁跟住重有冇ga? 好似上星期派咗個學游泳班申請表, 原來8月已接受申請, 上個星期六已開始第一堂, 等我想報都報唔到, 泳會話唔駛等學校派喎, 我鬼知咩, 學校又派得遲, 唉!!!

回覆 # 的文章

herman-mame,

原來herman 跟我個仔同桌啊. 真係有緣有緣! 我仔仔叫jerry.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-17 09:08 發表
elaineho73,

我想問琴日派d通告話要訂閱報紙, 係未一定要訂ga? 同埋有關一生一藝術, 其實係學校提供定係教育服務中心提供呢? 之前派果d我一樣都冇報喎, 咁跟住重有冇ga? 好似上星期派咗個學游泳班申請表, 原來8月已 ...

Boskerma,

Elaine可能比較忙,如果你唔介意,我代佢答你好嗎?

報紙並非一定要訂,你可自己衡量小朋友會唔會有時間睇,冇時間睇就唔需要訂,免得浪費。我自己小朋友都未有訂過,因為佢根本唔會有時間睇,有時間我寧願佢睇課外書,至於新聞就會睇電視。

至於一生一藝術是指你自己比錢學既野,唔一定要響教育中心學,自己響出面報既課程都可以,但一定要保留收據,因為臨學期尾學校會收。一生一藝術係每年學期初填寫你自己選取既項目,例如:體育、音樂或美術,然後於學期尾再根據你所上堂既時數、所得既獎項來計分,得出分數後再按分數給予積點作記錄。這些積點會每年累積,直至某個數量後就會有獎勵,詳請可參閱學校派發之通告。由於會按所學項目之成績計分,所以最可選取一項較有機會奪獎的項目。例如:本身有學開鋼琴,可參加校際音樂節,又如本身學開畫畫,畫室會否替你將作品參賽等。

未知以上解釋能否使你明白呢?若不明可隨時再問。

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-17 09:08 發表
elaineho73,

我想問琴日派d通告話要訂閱報紙, 係未一定要訂ga? 同埋有關一生一藝術, 其實係學校提供定係教育服務中心提供呢? 之前派果d我一樣都冇報喎, 咁跟住重有冇ga? 好似上星期派咗個學游泳班申請表, 原來8月已 ...

BOSKERMA,

報紙唔一定要訂架!

另外一生一藝術唔一定要係學校/教育中心學, 可以係出面自己學都得架, 但係一定要係藝術個方面lor~ e.g.: 視藝/樂器等......
游泳班係教育中心攪, 如果小朋友係黃永樹既學生係平過唔係黃永樹既學生學架, 因為都係史丹福泳會.

原帖由 Augustina 於 08-9-17 11:41 發表

Boskerma,

報紙並非一定要訂,你可自己衡量小朋友會唔會有時間睇,冇時間睇就唔需要訂,免得浪費。我自己小朋友都未有訂過,因為佢根本唔會有時間睇,有時間我寧願佢睇課外書, ...

BOSKERMA,

係呀! Augustina都可以答得你好詳細架~hehe~ 有好多時我都要問佢.

原帖由 elaineho73 於 08-9-17 11:41 發表

BOSKERMA,

報紙唔一定要訂架!

另外一生一藝術唔一定要係學校/教育中心學, 可以係出面自己學都得架, 但係一定要係藝術個方面lor~ e.g.: 視藝/樂器等......
游泳班係教育中心攪, 如果小朋友係黃永樹既學生係平過 ...

補充: 一生一藝術, 吾一定要比賽, 有學習時數都得. 去年我報音樂, 後來轉畫畫, 都有積分.

去年史丹福可插班, 按堂數收費. 你打電話到寫字樓問吓.

回覆 # 的文章

昨天放學到學校圖書館做功課, 但老師話校長今學年起改例, 圖書館只可睇圖書, 做功課要到地下操場長枱 or 回家去.  觀去年, 每天放學到學校圖書館睇圖書的學生<10人, 做功課的>10人; 現時的安排, 圖書及圖書館檯檯凳凳得到恆温保養, 留校做功課的學生就要熱天焗, 冷天寒.  吾等蟻民, 無法理解.

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-17 13:12 發表
昨天放學到學校圖書館做功課, 但老師話校長今學年起改例, 圖書館只可睇圖書, 做功課要到地下操場長枱 or 回家去.  觀去年, 每天放學到學校圖書館睇圖書的學生10人; 現時的安排, 圖書及圖書館檯檯凳凳得到恆温保養,  ...

今年多左呢個規定呀? 我都知往年係可以比小朋友係圖書館度做功課, 乜而家唔比呀?

反映一下睇下學校點講lor! 我大囡都係試過一次係圖書館做功課. hehe~~

原帖由 elaineho73 於 08-9-17 13:17 發表

今年多左呢個規定呀? 我都知往年係可以比小朋友係圖書館度做功課, 乜而家唔比呀?

反映一下睇下學校點講lor! 我大囡都係試過一次係圖書館做功課. hehe~~ ...

向圖書館老師講多數無用, 她只是跟指示做嘢; 此等閒事, 無理據, 難力爭, 吾通話佢哂電咩 ! 我一等蟻民, 都係咪多事, 上來發泄吓就足夠

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-17 18:42 發表

向圖書館老師講多數無用, 她只是跟指示做嘢; 此等閒事, 無理據, 難力爭, 吾通話佢哂電咩 ! 我一等蟻民, 都係咪多事, 上來發泄吓就足夠 ...

唔好禁講自己啦, 你既小朋友會日日都係學校做功課?

醒目開學勳章

Augustina,

緊係明白晒啦, 你答得咁長盡, 唔該晒你呀, 但我想問, 一人一藝術唔係學校嘅課外活動咩? 唔係一定要參加一至兩項咩? 因之前聽朋友講過, 而且佢地每個星期五都有一堂叫課外活動堂, 又係上咩呢?

原帖由 Augustina 於 08-9-17 11:41 發表

Boskerma,

報紙並非一定要訂,你可自己衡量小朋友會唔會有時間睇,冇時間睇就唔需要訂,免得浪費。我自己小朋友都未有訂過,因為佢根本唔會有時間睇,有時間我寧願佢睇課外書, ...

醒目開學勳章

Kennisliu107, elaineho73,

唔該你地回應。

另外我覺得學校有依個變更, 應該事先出通告講明理由囉, 咁熱天氣要人去户外做功課, 係未有d欠缺人情味呢, 不如出通告講出理由, 解釋一吓, 或者話係新校規, 學生放學後不能留校做功課, 咁來得大方囉。

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-17 13:12 發表
昨天放學到學校圖書館做功課, 但老師話校長今學年起改例, 圖書館只可睇圖書, 做功課要到地下操場長枱 or 回家去.  觀去年, 每天放學到學校圖書館睇圖書的學生10人; 現時的安排, 圖書及圖書館檯檯凳凳得到恆温保養,  ...

原帖由 elaineho73 於 08-9-11 20:39 發表

Hi KarenLam,

我細女知你個囡係邊個, 佢而家比老師轉左位, 仲坐係我細女隔離呀!

Hi elaineho73,

係呀! 星期二(9月16日)嗰日, 我去做 午善媽媽. 你囡囡都有講我囡囡d野俾我聽, 你囡囡好乖巧呀!
整體黎講一敬班吃lunch的情況几好呀. 小朋友好有秩序. 第一日就有咁好嘅表現, 相信張老師花咗不少心機呀.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-12 10:38 發表
我住慧安園, 返學搭2號車ga, 你夾唔啱時間揍佢返學呀? 如果可以我都想盡量俾佢瞓多d呀, 見到佢地咁早起身好辛苦呀。

Hi BOSKERMA

我返得耐(9:30), 九龍灣. 加上我每朝都要KEEP住游泳(醫生吩咐). 所以都就唔到. 為有等冬天唔熱的話, 問下奶奶肯唔肯接逘啦!

原帖由 elaineho73 於 08-9-12 10:54 發表

我細細聲講你知, 其實我試過架啦! 但係bk冇反應lor!

好野WOR, 不如搵人再試下啦! 為PLKWWS加油!

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-12 16:06 發表
Hi Joanne,

歡迎你加入呀, 咁快又開咗學2個星期啦, 下星期就開始正常上課啦, 希望囝囝可以識應啦, 我都好緊張呀, 每日4點幾會即上網睇吓囝囝當日有咩功課, 跟住即打返屋企問佢做咗未, 如果唔識做我就要早收工返去教 ...

HI 各位,

我囡囡都係適應得好過我呀! 佢而家一D問題都無, 班主任都佢OK.
我就唔係好適應啦, 因為D通吿多到暈呀!
‹ 上一主題|下一主題