用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

原帖由 Joanne_lau 於 08-9-14 17:47 發表
BOSKERMA & elaineho73,

thanks ! 來緊就返全日啦, 之前兩個禮拜都是自己接送, 16號開始就會搭校車放學, 但返學就嫌7:10有D早, 都係自己送7點半出門都啱啱好. 我住調景嶺, 3號車的. 其實搭校車有冇甚麼要注意的呢? ...

其實小朋友要乖乖地坐定定就ok! 唔好係校車度走黎走去.

Joanne,

我參加午膳爸爸/媽媽日期是22號。

elaineho 73,

請問是不是訂飯的都要自己帶桌墊,餐具就不用帶?

原帖由 Joanne_lau 於 08-9-14 17:47 發表
BOSKERMA & elaineho73,

thanks ! 來緊就返全日啦, 之前兩個禮拜都是自己接送, 16號開始就會搭校車放學, 但返學就嫌7:10有D早, 都係自己送7點半出門都啱啱好. 我住調景嶺, 3號車的. 其實搭校車有冇甚麼要注意的呢? ...

原帖由 herman-mame 於 08-9-15 14:12 發表
Joanne,

我參加午膳爸爸/媽媽日期是22號。

elaineho 73,

請問是不是訂飯的都要自己帶桌墊,餐具就不用帶?

係呀~要自己帶枱墊呀! 第一日既餐具係未洗過架, 所以第一日都係自己帶好d....

醒目開學勳章

其實我都好擔心太多功課, 因我聽好多人講WWS特別多功課, 多到話有成十幾樣功課, 唔知係未真呢, 如果係真係要向校方反映吓啦。

原帖由 Augustina 於 08-9-14 15:50 發表

你好呀!今年剛開學,功課就已經很多,下星期仲有中、英文默書,真係一開學就唔會得閒。不過,讀左3年佢都好開心,好鍾意返學。

學校有些老師會比較嚴,小朋友會慢慢習慣,我仔1年級時既班主任都好惡架!不過習慣左都唔聽見佢再提。 ...

醒目開學勳章

OK! 咁我明白啦, 其實我最驚老師俾唔夠時間我地溫習默書啫, 得果一、兩日時間就慘啦。

原帖由 elaineho73 於 08-9-15 13:34 發表

希望佢兩個可以keep住就好啦~~~

默寫練習係比小朋友寫下課文, 通常都係寫一課, 但係未必默曬架!

醒目開學勳章

我有join呀, 不過同你無緣相見啦。

原帖由 joeykachunpak 於 08-9-14 02:13 發表
你地有無join"午膳爸爸媽媽"?

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-16 11:07 發表
OK! 咁我明白啦, 其實我最驚老師俾唔夠時間我地溫習默書啫, 得果一、兩日時間就慘啦。

應該又唔會得一兩日既, 至少會有一個星期左右啦. 唔好太過擔心, 我地而家有個平台可以互通消息, 哈哈! 我地邊個知道都係度講咪得lor~~~hehe~~

醒目開學勳章

ok, 係咁話啦, 互通消息

我又想問關於互聯網問題呀, 有d咩睇同幾時會有password呀?

原帖由 elaineho73 於 08-9-16 11:13 發表

應該又唔會得一兩日既, 至少會有一個星期左右啦. 唔好太過擔心, 我地而家有個平台可以互通消息, 哈哈! 我地邊個知道都係度講咪得lor~~~hehe~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-16 10:58 發表
其實我都好擔心太多功課, 因我聽好多人講WWS特別多功課, 多到話有成十幾樣功課, 唔知係未真呢, 如果係真係要向校方反映吓啦。mouth:" />

十幾樣又跨張左啲,除非長假期啦!而且一年級相對會較少,唔好太擔心,小朋友會慢慢適應。

以前聽過仔仔班主任講過,各科老師比功課時,都會睇下黑板既家課日誌先比,佢地都會睇住之前老師比功課既情況架。

上左兩星期堂,你小朋友是否習慣呢?我個人認為一定要令小朋友享受上學,否則佢地唔開心,上堂都唔會有心機啦!

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-16 11:24 發表
ok, 係咁話啦, 互通消息

我又想問關於互聯網問題呀, 有d咩睇同幾時會有password呀?

學校內聯網有時會有功課做架, 但係唔多lor~~

醒目開學勳章

我囝囝返咗兩星期學暫時都好開心呀, 因有同學仔同佢玩嘛, 好多嘢都係剛開始, 都重好輕鬆, 跟住落去唔知啦, 其實我最想佢開心愉快咁返學, 唔想俾太多壓力佢, 希望真係做得到啦。

原帖由 Augustina 於 08-9-16 11:28 發表

十幾樣又跨張左啲,除非長假期啦!而且一年級相對會較少,唔好太擔心,小朋友會慢慢適應。

以前聽過仔仔班主任講過,各科老師比功課時,都會睇下黑板既家課日誌先比,佢地都會睇住之前老師比功課既情況架。

上左兩星期堂,你小朋 ...

醒目開學勳章

吓! 做功課咋, 我以為有相睇添

原帖由 elaineho73 於 08-9-16 11:29 發表

學校內聯網有時會有功課做架, 但係唔多lor~~

原帖由 KarenLam 於 08-9-11 18:00 發表

我囡囡7:15分上車呀. 喺區內又咁短程, 都算早上車啦. 其實我地可以搭796S巴士, 學校門口有站添.不過無計啦, 老公唔想奶奶咁辛苦. 咁為有早D起床啦.
你呢? 住邊呀? ...

wa~~  7:15上車咁早   我住西貢市中心, 早上hubby 帶囝囝搭7:20am班792M, 剛剛好. then, hubby goes to work by MTR.  He arrives office b4 9am.  Good !

學校網頁有每班每日功課. 都有相睇架.內聯網有中英每日一篇, 數學功課. (而家未開始), 應該遲d有password, 每個小朋友都有account, 可以sent e-mail 比老師, 同學仔. 小校園仲有好多遊戲玩.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-16 11:43 發表

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-16 11:43 發表

仲有其他通知同埋e-mail lor~

相係網頁相簿都有得睇架!

我好agree BOSKERMA 講的"開心愉快咁返學, 唔想俾太多壓力佢. 但我發覺個女比好大壓力自己, 令到我有D擔心添.
話說昨天參加" KWIK MATHS " 比賽, 前一日老師同佢地做MOCK, 因為已經停左大半年無學, 個女MOCK 的成績唔係太好, 她回到家里哭了成個鍾, 話佢一定要有名次.我唯有同佢講, 比賽志在參與, 名次是其次, 就好像奧運咁, 總有人有獎有人沒有獎. 老師也說: 人外有人, 天外有天, 儘力就OK了. 跟住佢自己溫左成個鐘.終於, 昨天算有交代, 攞左個季軍. 個女好開心, 但係我就好擔心, 萬一無獎, 佢會點 ? 現在才二年班啊!

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-16 11:41 發表
我囝囝返咗兩星期學暫時都好開心呀, 因有同學仔同佢玩嘛, 好多嘢都係剛開始, 都重好輕鬆, 跟住落去唔知啦, 其實我最想佢開心愉快咁返學, 唔想俾太多壓力佢, 希望真係做得到啦。

...

原帖由 elaineho73 於 08-9-15 13:34 發表

希望佢兩個可以keep住就好啦~~~

默寫練習係比小朋友寫下課文, 通常都係寫一課, 但係未必默曬架!

一年班上學期,有本備默簿,係默書范圍, 通常默一段及詞語, 最少一星期前通知. 下學期只會在家課册通知范圍+日期, 吾知默邊段.

醒目開學勳章

明白晒, thank!

原帖由 angelmumy 於 08-9-16 14:14 發表
學校網頁有每班每日功課. 都有相睇架.內聯網有中英每日一篇, 數學功課. (而家未開始), 應該遲d有password, 每個小朋友都有account, 可以sent e-mail 比老師, 同學仔. 小校園仲有好多遊戲玩.

...

醒目開學勳章

你囡囡真係好有習任感, 但真係過份緊張咗d喎, 唯有多d同佢講啦, 唔係做媽咪真係幾擔心ga。

原帖由 angelmumy 於 08-9-16 14:47 發表
我好agree BOSKERMA 講的"開心愉快咁返學, 唔想俾太多壓力佢. 但我發覺個女比好大壓力自己, 令到我有D擔心添.
話說昨天參加" KWIK MATHS " 比賽, 前一日老師同佢地做MOCK, 因為已經停左大半年無學, 個女MOCK 的成績 ...

醒目開學勳章

冇默書范圍最慘, 即係要成課溫晒。

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-16 14:50 發表

一年班上學期,有本備默簿,係默書范圍, 通常默一段及詞語, 最少一星期前通知. 下學期只會在家課册通知范圍+日期, 吾知默邊段.
‹ 上一主題|下一主題