用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

原帖由 BOSKERMA 於 09-3-4 16:36 發表
下次中默要默生果詞語, 你地知唔知係老師讀默, 定好似上次咁寫得越多越多分呀?

我都想知呀!

原帖由 elaineho73 於 09-2-24 20:55 發表
大家好呀!

我都好耐冇上黎啦~~

我上星期請左兩日假, 一日去頒獎禮而另一日去拎成績表.

我都少左好多時間睇功課, 因為同時要睇兩個既功課真係好吃力呀!

兩個女都有上台拎獎, 所以要影下相~hehe ...

HI ELAINE

我諗等你細囝上埋小學, 你會仲忙呀! 不過最緊忙得閞心! 見到你地一家5口好熱鬧, 好羨慕呀!

原帖由 ansonbb 於 09-2-24 22:10 發表
I will choose P1 in coming Sep. As I know that PLK WWS is very popular in TKO but I only have 15 marks. Can you tell whether I have the chance to have a seat in 1st round (not luckily draw) ?

我囡囡都你15分, 都派到第一志願. 不過我地我地係中大抽獎.

原帖由 BOSKERMA 於 09-2-12 14:58 發表
hi,

係啦, 都唔知d媽咪去晒邊, 係呢, 我見琴日功課表一敬班英文功課要貼dict date, 係咩嚟ga, 係未又有默書呀? 幾時開始呀?

咁好呀, 轉咗全職媽咪呀, 咁未多d時間教囡囡囉。

...

全職對囡囡黎講係好事, 不過好好似返工舒服得多, 我囡一知我失業就話唔搭校車, 而家日日要接送真係好唔得閒, 不過多咗親子時間都係好事黎嘅!辛苦都値得嘅!

原帖由 angelmumy 於 09-3-3 12:44 發表
我囡囡都有上台領獎, 不過我要返工, 無去睇啊. (我個囡話最希望攞學科獎 )

這個星期六, 合唱團要去比賽, 預祝小朋友奪標而回.下星期還要去鋼琴比賽; 跟著就要溫書考試了; 還報左4月的劍橋英文考試;應該5月初還有芭 ...

嘩! 好密集WOR, 我囡囡都有份參加合唱團, 我好希望佢地可以攞獎呀, 因為佢地呢几個星期連午息(LUNCH后)都要集訓. 我囡話都几辛苦GA, 希望佢地的付出有收穫啦!

我囡囡在3月23日銀鋼琴比賽, 我真係不寄厚望啦, 佢平時練琴嘅態度真係..........激死我GA!

醒目開學勳章

我睇返3月份通告, 下星期中文有張ws要做, 係搜集水果詞語, 我諗都係好似上次一樣, 搜集得越多, 搵得越多, 咁默嘅時候寫得越多就越多分咁啦。

原來你最近失業呀, 唔怪得咁少上bk啦, 因我知好多媽咪都係返工時得閒上bk ga, 包括我在內haha~~, 不過我都要搵嘢做啦, 因公司過年後都好靜呀, 唉~~ 你係未轉做全職媽咪, 唔再搵嘢做啦, 唉!我都好想呀。

原帖由 KarenLam 於 09-3-4 17:57 發表

我都想知呀!

原帖由 BOSKERMA 於 09-3-5 09:53 發表
我睇返3月份通告, 下星期中文有張ws要做, 係搜集水果詞語, 我諗都係好似上次一樣, 搜集得越多, 搵得越多, 咁默嘅時候寫得越多就越多分咁啦。

原來你最近失業呀, 唔怪得咁少上bk啦, 因我知好多媽咪都係返工時得閒上b ...

都唔係GA, 我想搵多D錢先退休. 有搵工GA, 不過出面好淡靜呀. 睇怕我都要做全職媽媽啦!
我睇返默課外的雖然係有計分, 但係最終唔會計落默書的總成績到GA. 我喺張下學期考試時間表上的<備註>睇到<4.每次默書的總分為100分, 不計算學生的自默課外詞語積分>, 我唔知有無理解錯誤呢?  我囡上學期有兩次默書分別是170分及190分, 都好似只係用100分去計平均分.

醒目開學勳章

我冇認真睇, 但印象中係好似唔計ga, 好似本默書簿都有寫ga, 下次派返嚟睇吓先。

下星期張ws, 我幫阿仔搵到23種生果名, 你有冇幫囡囡搵ga? 定佢自己搞掂?

原帖由 KarenLam 於 09-3-5 12:43 發表

都唔係GA, 我想搵多D錢先退休. 有搵工GA, 不過出面好淡靜呀. 睇怕我都要做全職媽媽啦!
我睇返默課外的雖然係有計分, 但係最終唔會計落默書的總成績到GA. 我喺張下學期考試時間表上的睇到, 我唔知有無理解錯誤呢?   ...

阿囡今日參加鋼琴比賽, 好彩都得個第三, 好開心啊. 她說出年要爭取第一名. 今年她練琴的時間少左好多, 我地都以為她拿不到名次. 但分數也不能代表什麼, 只是琴行老師可能更開心.同埋要睇遇到什麼樣的評判, 今日的評判主張彈琴要生動象講故事一樣, 表達自己的感情.

另一樣, 使我比較感觸的是: 我們的小朋友英文真是要急起直追. 因為今日評判係用英文做總結, 雖然我也可能不是完全聽懂. 但提問的時候, 別的小朋友好踴躍舉手回答. 我估佢地係讀英小的.事後, 個女都話只聽明小小.

一年班上游泳堂問題

仔仔4月28開始上游泳堂 , 想問問你地知唔知D泳衣等係唔係要統一嘎 ? 因為通告話可以係4月25號帶小朋友到學校買上堂的用品 , 但今日見到手冊寫話20號要帶齊用品返學校檢查 , 咁 , 姐係唔係自己買先定點呢? 今日先睇到手冊 , 無得打返學校問問啊.

係呀, 學校統一泳衣, 泳帽.

原帖由 Joanne_lau 於 09-4-10 15:05 發表
仔仔4月28開始上游泳堂 , 想問問你地知唔知D泳衣等係唔係要統一嘎 ? 因為通告話可以係4月25號帶小朋友到學校買上堂的用品 , 但今日見到手冊寫話20號要帶齊用品返學校檢查 , 咁 , 姐係唔係自己買先定點呢? 今日先睇到 ...

請問有沒有在學校訂飯盒的家長在呀?請問妳們的小朋友有沒有投訴學校的飯盒很難食?我囝的班主任寫手冊通知我,話他越食越少半盒都食不到,我問亞仔為什麼不食?他住話飯盒很難食, 有同學仔和我講話他食兩啖就話飽,一陣又話肚痛,又試過食完去 ,我要返工沒可能送飯給他,我現在都不知怎做好。
‹ 上一主題|下一主題