用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

醒目開學勳章

半pack A4咁厚呀? 睇怕都要啦, 依家3個星期我個file都full咗大半啦, 點解學校唔開始電子通告呢? 我地d返工一族又可以o係office hour睇通告, 幾好呀

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-19 13:07 發表

一年班係咁架, 比家長知多d嘛. 我留起全年通告, 差不多半pack A4咁厚.  吾止對下有無執錯書, 仲要check下着咩校服, 有無帶餐具, 鉛筆刨好未......  忙呀.... ...

原帖由 KarenLam 於 08-9-19 11:38 發表

唔使唔好意思呀! 你囡囡好乖, 唔似係喺屋企排第二, 好淡定&照顧同學仔. 唔怪之得佢做功課可以自己搞掂.你可以輕鬆好多呀.

多謝你禁讚佢呀! 我琴晚先比佢激親, 不過都係小事....

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-19 12:01 發表

Yes, 囝囝在學校做功課專心D, 個多小時便完成; 在家做,時常都話要休息, 比佢激死

係禁架~小朋友~~~我大囡個時又咪係禁~~~唉~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-19 12:03 發表
係呀係呀, 每晚囝囝一瞓咗就係我上班時間, 睇通告、對手冊、簽探熱表、對吓有冇執錯書, 好忙呀, 又要睇家好喎 ha ha~~

我都係日日追家好架~~哈哈~~

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-19 12:46 發表

吾係噃, 我朋友囡囡比學校選入泳隊, 要比$20/堂習泳.  另外d樂器班, 通告寫明要收費噃!?

係呀~~種子隊(游泳)同樂器班都要比錢~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-19 15:23 發表
半pack A4咁厚呀? 睇怕都要啦, 依家3個星期我個file都full咗大半啦, 點解學校唔開始電子通告呢? 我地d返工一族又可以o係office hour睇通告, 幾好呀

但係到時老師就慘啦~~淨係睇內聯網都死! 哈哈~~~

Kennisliu107,

哦,原來妳是自己接,我到現在都未找到保姆車回西貢。

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-19 12:15 發表

hi herman-mame,

係我自己接, 因為無保姆車返西貢, 所以辭咗份工接放學&做書童. 有d保姆車做單程, 車費大約係正價嘅2/3; 但依家d油咁貴, 吾知肯吾肯.

醒目開學勳章

係呀, 所以我要9:00叫囝囝瞓, 如果唔係冇得睇呀, 今晚可以同佢一齊睇lu, 好嘢

原帖由 elaineho73 於 08-9-19 15:29 發表

我都係日日追家好架~~哈哈~~

醒目開學勳章

頭先睇WWS網一敬同一勤英文開始有dictation啦, 即係我地都跟住嚟料啦, 好驚呀 見佢地默第一課喎即係咩呀, story book? 但我見2/10先默, 咁早講定都好d。

醒目開學勳章

有冇睇WWS網呀? 頭先睇一敬同一勤2/10有英文dictation啦, 即係我地都就嚟嚟料啦, 好驚呀 默第一課喎, 即係咩呀? story book?

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-19 15:57 發表
係呀, 所以我要9:00叫囝囝瞓, 如果唔係冇得睇呀, 今晚可以同佢一齊睇lu, 好嘢

係呀! 可以一齊睇~~hehe~~

我兩個女今晚學游水, 所以只睇左下半集咋~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-19 16:28 發表
頭先睇WWS網一敬同一勤英文開始有dictation啦, 即係我地都跟住嚟料啦, 好驚呀 見佢地默第一課喎即係咩呀, story book? 但我見2/10先默, 咁早講定都好d。 ...

中英文科默書係全級都同一日&內容係一致~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-19 16:32 發表
有冇睇WWS網呀? 頭先睇一敬同一勤2/10有英文dictation啦, 即係我地都就嚟嚟料啦, 好驚呀 默第一課喎, 即係咩呀? story book?

應該會有默書範圍派架~

醒目開學勳章

你兩個囡囡係返學校d游泳班定自己出去學ga? 我報咗學校嘅游泳班呀, 星期日開始。

咩真係同一日ga? 咁點解佢地唔係一齊通知嘅? 但又只通知dict 1, 講d唔講d即係默咩啫?

原帖由 elaineho73 於 08-9-19 23:12 發表

中英文科默書係全級都同一日&內容係一致~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-20 11:09 發表
你兩個囡囡係返學校d游泳班定自己出去學ga? 我報咗學校嘅游泳班呀, 星期日開始。

咩真係同一日ga? 咁點解佢地唔係一齊通知嘅? 但又只通知dict 1, 講d唔講d即係默咩啫?

...

去年中/英默都有派范圍紙及備默簿/Dict Revision, 如果上堂時間吾夠, 老師會寫家課册通知家長貼范圍紙, 妳問吓小朋友有無,  通常2weeks前派, 多d時間準備.
去年9月24日已第一次英默, 第二次是10月8日. 今年P.2, 都有派Dict revision, 在9月16日舉行了, 但今年老師效率頗低, 仲未知成績, 9月30日又第二次la, God bless him.  hehe

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-20 11:09 發表

...

BOSKERMA,

我兩個女不嬲都係係出面跟阿sir學, 係將軍澳泳池游, 因為我地學個group已經有兩個小朋友游過大池(Augustina大仔同我大女), 所以我地都係返tko泳池游, 因為學校個池太淺.

未必係統一同一日通知, 因為唔同老師教, 另外今年轉左用story book 教英文, 所以默書都等待老師通知, 係咪同往年一樣派默書紙. 希望快d 通知啦~~~

醒目開學勳章

兩星期前就派定又真係好夠時間溫習喎, 但學校唔係個個星期都有中、英默書咩? 咁係未兩星期先默一次呀?

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-20 18:51 發表

去年中/英默都有派范圍紙及備默簿/Dict Revision, 如果上堂時間吾夠, 老師會寫家課册通知家長貼范圍紙, 妳問吓小朋友有無,  通常2weeks前派, 多d時間準備.
去年9月24日已第一次英默, 第二次是10月8日. 今年P.2, 都 ...

醒目開學勳章

我仔今年都有學緊, 但因教練有私人問題暑假前停咗lu, 又諗住到小學時報學校d游泳班, 用學生名義報重可以平咁多添, 不過唔知教得好唔好囉, 因始終唔係一對一, 依家要5-7個小朋友一齊學。

係啦, 我都好心急快d收到默書範圍呀, 希望唔好一嚟就太多啦。

原帖由 elaineho73 於 08-9-20 21:48 發表

BOSKERMA,

我兩個女不嬲都係係出面跟阿sir學, 係將軍澳泳池游, 因為我地學個group已經有兩個小朋友游過大池(Augustina大仔同我大女), 所以我地都係返tko泳池游, 因為學校個池太淺.

未必係統一同一日通知, 因為 ...

hi 各位:

我又有問題想問題呀!
i-classroom互動xxx, 係咪你地之前所講的網上功課呢? 如果唔係的話, i-classroom又係咩黎ga. 應唔應該join呢?

唔該晒!

咦, 我囡個班好像第二, 三日就派左成績了. 她 92分. 今個星期默中文, 上星期老師已經預默.
原帖由 Kennisliu107 於 08-9-20 18:51 發表

去年9月24日已第一次英默, 第二次是10月8日. 今年P.2, 都 ...
‹ 上一主題|下一主題