用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如你仔女遇到這樣什辦...
go

如你仔女遇到這樣什辦... [複製鏈接]

各媽媽,請指教.
今日我同個仔去到宜家裡的Littel IKEA的兒童天地裡內玩,
(只限小朋友才入得),仔仔玩完後排隊出來, 有個小朋友打尖不止, 還批肘我個仔心口, 我個仔出來好不開心,佢話頭先比人批了個心口好痛,批了3 野, 我問他有冇事同問佢有冇還手, 佢話冇, 他問我點解比小朋友打都不還手,我都已警告了他,他都繼續打我,點解次次都要原諒的不乖的小朋友, 他深深不憤,咁你地什樣答呢?

0    0    0    0

你可以叫小朋友以後遇到類似情況, 要即時找大人處理. 大人會幫忙處理事件.  你個小朋友好乖, 冇還手打人, 值得讚賞.

曾聽過這樣的比喻, 不知道適不適合?
如果有隻狗跑來咬你, 你不會回咬牠, 但你可以用棍子趕牠走。

2002pony,
多謝你意見, 不過早早已教了佢有事要同家長講等大人處理,但佢又話: 次次你地講又什樣,都是叫我原諒佢地. 點解我時時比人蝦都要我就佢地.  我又同仔仔講: 如我鬧他打他,咁咪大蝦細, 等小朋友屋企人教佢.佢都係唔開心囉.

原帖由 2002pony 於 08-8-24 23:35 發表
你可以叫小朋友以後遇到類似情況, 要即時找大人處理. 大人會幫忙處理事件.  你個小朋友好乖, 冇還手打人, 值得讚賞.

TomDog,
多謝你比喻, 其實睇到事件我都會即時處理,但昨天的事情我睇唔到,仔仔出來我見到仔按住心口我才知,而個小朋友已走了....其實之前都有這樣, 有個小朋友玩完學校單車放底走遠一遠了,咁仔仔取此車玩,她即走過來搶走架單車推倒仔仔落地,我睇到情景咪上前用輕聲聲線同小朋友講,你咁樣不對....他的發顛媽媽走過來,話呢架車係佢女玩開, 佢取回都應該....個日爭D打架咁滯.........
如果到橫不講理的大人都麻煩...

原帖由 TomDog 於 08-8-25 00:41 發表
曾聽過這樣的比喻, 不知道適不適合?
如果有隻狗跑來咬你, 你不會回咬牠, 但你可以用棍子趕牠走。

曲曲,
咁又係, 好似我咁, 我個女同佢同學仔一架褓姆車, 時時我女都投拆話同學仔蝦佢, 同講D好難聽的說話....我同佢亞媽又熟, 好似下下要加入我女的抖分又怕佢唔成長, 日後自己唔識處理

原帖由 曲曲 於 08-8-25 15:24 發表
唉!都只係在街遇到既事,會比較容易解決。
親戚跟我仔讀同一幼稚園,又住附近。
親戚常打我仔,唔原諒佢嗎?唉!

其實還唔還手呢個問題,同怕唔怕蝕底既心理似乎都有多少關係 (純粹個人感覺)

如果小朋友明白以暴易暴係唔岩既話,佢地未必會想到還手,反而作為父母,每當有"畀人蝦"事情發生時,應提醒小朋友如何保護自己,始終呢個世界乜人都有(包括小朋友),根本無法教晒佢地點去應付各式各樣唔同"品種",也不作批評別人對與錯,我通常只會同自己小朋友講: 「呢度d小朋友似乎玩得好粗魯,我擔心會傷害到你,不如我地去其他地方玩左先(分散注意力),一陣等佢地離開或玩夠我地先再黎玩...」我給小朋友訊息其實好簡單,"玩"是用來尋歡樂,如果玩得唔開心或有危險,就要暫停或離開冷靜下,並不代表退縮(覺得退縮通常都是大人自己價值觀而已):;pppp:

真係咁唔好彩畀人打,如果唔係太大損傷,我通常都安慰下,講東講西(其實主要都係分散注意力),例如: 「係呀...佢整親你呀(註:唔講打)...痛唔痛...哎呀...原來係呢度...一定好痛喇...媽咪幫你按摩下先...咁佢有冇向你道歉...無呀...整親人地要道歉加嘛~可! (順便教仔)」

總之我習慣,別的孩子對與錯與我及自己仔女無關,教小朋友分辨是非,只需家庭教養已足夠,無需慣性指責別人不是,這樣孩子便不會經常感覺"被蝦"或受委屈,更毋需講到邊個原諒邊個。講真,小朋友一齊玩,總會離唔開吵吵鬧鬧,如果成年人慣性為孩子做判官,必定會阻礙孩子人際關係發展

丸媽媽, 多謝你的意見,
你都講得對, 要提醒佢地要什樣保護自己.  THX.

原帖由 丸媽媽 於 08-8-26 01:30 發表
其實還唔還手呢個問題,同怕唔怕蝕底既心理似乎都有多少關係 (純粹個人感覺)

如果小朋友明白以暴易暴係唔岩既話,佢地未必會想到還手,反而作為父母,每當有"畀人蝦"事情發生時,應提醒小朋友如何保護自己,始終 ...

簽名被屏蔽

nicki,
好多你的意見, 其實我之前一早都同佢地講了, 如有人打你, 馬上警告對方.而懂得時機推開對方,我真冇教,可能我之前的價值觀只教佢不可動手, 動手一定是錯,其實你講得對,應教他隨機應變, 如比人打,先警告後推開的道理, 下次有類同事情,一定會懂得處理.

原帖由 nicki 於 08-8-29 20:47 發表
我會教我囡俾人蝦時, 要講唔好, 同對方講你唔好咁樣, 我唔鐘意你咁樣, 如果真係俾人打或推撞, 要推開對方
始終無可能時時跟住佢地唔俾人蝦, 佢地要學識保護自己, 同講俾大人聽

...

醒目開學勳章 王國長老

我女好細個我已經教佢(尢其佢生得細粒), 有小朋友曳, 要叫佢stop, 佢唔聽, 要搵職員or家長
so far佢都好識保護自己(除左心甘情願俾細佬打 )

charlotte_mom,
你好, 可能我之前淨係教佢如有人打你, 你不可還手, 只可警告對方, 唔識去應付, 才攪到佢只記住比人打而唔準還 手, 否則自己都有錯的觀念....

原帖由 Charlotte_mom 於 08-8-30 11:52 發表
我女好細個我已經教佢(尢其佢生得細粒), 有小朋友曳, 要叫佢stop, 佢唔聽, 要搵職員or家長
so far佢都好識保護自己(除左心甘情願俾細佬打 )

我都會教仔仔首先會驚告小朋友不要再做,
再來就會大聲話比大人,家長,老師聽,因佢唔會還手,
所以我要佢用口!不要怕事!
學校有些神高神大的小朋友專恰小的,一定要有方法
幫仔仔!so far佢係學校都幾好,有些恰完佢比佢話完
都知道佢會話比大人聽,都唔會恰佢了!

janelam,
知道收到, 我己同我仔講了, 有咩事叫佢大聲嗌,兼盡快離開話比大人聽...

原帖由 janetlam74 於 08-8-30 16:14 發表
我都會教仔仔首先會驚告小朋友不要再做,
再來就會大聲話比大人,家長,老師聽,因佢唔會還手,
所以我要佢用口!不要怕事!
學校有些神高神大的小朋友專恰小的,一定要有方法
幫仔仔!so far佢係學校都幾好,有些恰完佢比佢話 ...

kt8001:

最近咁啱我囝都遇到相同的事件, 有個小朋友踢佢, 佢跑來同我講, 我同佢去搵返嗰嗰小朋友, 但當嗰嗰踢佢的小朋友問我囝係唔係佢時, 我囝後好似係, 而唔係就係佢, 我當時好魚囉,
小朋友可能會遇到好多類似的事件, 有時我都唔知道點處理, 我只係同佢講, 下次再遇到相同的事件, 大聲問佢點解要踢, 同埋話比風紀姐姐或哥哥知, 必要時都要用力推開佢。
但係我又唔覺得呢啲方法一定係work, 希望有咁多媽咪比多啲意見我哋
原帖由 kt8001 於 08-8-30 22:31 發表
janelam,
知道收到, 我己同我仔講了, 有咩事叫佢大聲嗌,兼盡快離開話比大人聽...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

grace_xian,
我都係咁話, 其實都叫小朋友隨機應便, 有咩高聲大嗌,我上次經過了這件是, 我個仔返學前一晚, 都話怕同學蝦佢,
好在現返學都ok
原帖由 grace_xian 於 08-9-2 22:59 發表
kt8001:

最近咁啱我囝都遇到相同的事件, 有個小朋友踢佢, 佢跑來同我講, 我同佢去搵返嗰嗰小朋友, 但當嗰嗰踢佢的小朋友問我囝係唔係佢時, 我囝後好似係, 而唔係就係佢, 我當時好魚囉,
小朋友可能會遇到好多類似的 ...
‹ 上一主題|下一主題