用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站
樓主: chinfung
go

08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站 [複製鏈接]

hi all,
好可惜去唔到sat個gathering ar.  希望你地來緊再攪啦, 好想囡囡快d識多d新同學仔.
P.s. 最好星期日下午啦.  星期六我要陪囡走幾場, 好忙.

心:
去TVB.  Naoki會上鏡嗎?

TATACAT
不, 只是做觀眾
下次...不如中秋我地ec集合一齊玩"煲立"丫

你們好,多謝chinfung發起這個活動,但果個時間撞啱我囡囡要上興趣班,所以不能參與.願日後大家一起努力去提點/補足開學時烏龍,錯漏百出的事情....
我囡囡英文名叫Cherry,大女,星期一我會親自送她上學/放學.到時我會向你們打招呼.你們玩得開心d.

Last Call La, anymore family attend the below gathering, if anyone can't reply by this web site, also wellcome to join it, remember the below time !

心心 & Koho : 你地最早報名, Pls counter check up to now there are 直希, Cynthia, Karina, Cavis 和我出值明天集會.

Remind : 集合時間 3:00 pm Sat  將軍澳廣場1/F 客戶服務中心等.

cheukue,
hello, welcome!

chinfung, koho, ccaa1,
果日gathering, 亞仔玩得好開心, 佢仲成日提住大灰狼, 話好想快d再玩過

今日我心情好緊張, 亞仔就冇咩野, 放學後他說開心, 我就要等放工返去才知道有咩通告了.. 好心急

原帖由 心心 於 08-9-1 13:20 發表
cheukue,
hello, welcome!

chinfung, koho, ccaa1,
果日gathering, 亞仔玩得好開心, 佢仲成日提住大灰狼, 話好想快d再玩過

今日我心情好緊張, 亞仔就冇咩野, 放學後他說開心, 我就要等放工返去才知道有咩通告了..  ...

心心

勞煩轉告直希, 歡迎佢隨時過來玩, 不過大灰狼只喜歡跟乖的小朋友玩.

大灰狼上

剛才kakamum告知明天要帶故事書, 我打返屋企問下, 原來他已自動自覺放了好幾本落書包了...原來他已不是我心目中的濛盛盛了

koho
okok, 一定要註明是跟乖的小朋友玩, 他就有目標去乖了

我今朝有送Tiffany回校.  8:10她已開始去 playground排隊.  天氣好熱, 都有點心痛, 但 daddy就話晒下唔會c.

剛打電話回家, 囡囡報告明天要帶的東西:-
1. 手冊
2. 通告
3. color pen
4. 食物單 (i think refer lunch box 回條)
5. 餐具

any missing? 請大家補充.

Dear all,

好失望呀, 沒有人加入送飯團.  不過仔仔很高興近學,都有的安慰!  你地呢?

Cynthia 返來都話好開心

有誰知道, 除了小一派位通知書, 那裡可以找回學生編號?

hi 大家好 我仔仔叫 Issac 都係讀P1D 學號28

剛剛看完Circular,但是發現好像沒有明天要帶的 Homework Record Book,唔知係幾時派架? 定係未派?
匡匡媽+匡匡爸+匡匡, 一家三口笑哈哈....!!!

Hi all,

我都找不到"homework record book" 及 "MMR infection form (麻疹混合疫苗)" 喎!

囡囡話想快d星期四, 想老師快d教課本喎! 我心想: 你幾時變得咁好學:;pppp:

原帖由 koho 於 08-9-1 22:23 發表
Cynthia 返來都話好開心

早晨koho, ccaa1,心心, KAKAMUN, 及各家長:
昨晚大家都忙著填通告,使我不能上綱呀! 但有事可分享,正當我努力填通告時,小兒chin fung 說出早會有師兄/姐唱歌,校長說話和問問題,然後他抄校長其中一題問題問我,你知不知EC有沒有精英班,我都未答,他說當時沒有小朋友回答,校長便說"當然有"你們全是精英,個個都讀精英班0聽完後我覺得我們沒有搭錯船,有這樣的船長(校長)和各位有愛心的船員(老師),使每位乘客(學生)每天在海上都過著愉快的旅程,各家長在岸邊等也不用擔心了O

JOYCELEE
welcome!! 你說的我都沒有收到

chinfung
嘩, 你亞仔好勁呀, 可以原原本本將校長的說話講出, 校長說你們個個是精英, 不在現場聽都覺得好震撼呀
我個仔竟然同我講校長講野好悶, 想訓覺
亞仔只報料話學會了唱校歌
仲有在CLASSROOM, 老師獎勵各同學貼紙

KAKAMUM
嘉嘉響我心目中好乖, 我信佢真係咁好學架

KOHO
我們沒有派位NO.所以不填LU

原帖由 心心 於 08-9-2 09:23 發表
JOYCELEE
welcome!! 你說的我都沒有收到

chinfung
嘩, 你亞仔好勁呀, 可以原原本本將校長的說話講出, 校長說你們個個是精英, 不在現場聽都覺得好震撼呀
我個仔竟然同我講校長講野好悶, 想訓覺
亞仔只報料話 ...

Hi Joycelee:
你好! 我仔仔的學號是27號在匡匡前面,多多分享O

心心 / ccaa1:
其實小兒都不留心上早會,因他偷看直希和cavis在後面對話,自己坐在不式同學隔離啊!心玥和嘉嘉坐前面,其實小朋友在新環境真要時間適應的O

你地今日是著普通校服定PE衫?

點解返成日只得一個recess?  由其 lunch後再沒有.  囡囡是尿王, 時常要去 toilet, 怕要忍到放學?

小朋友今日第一日在校食飯.  唔知食成點?  可能件校服污漕晒.

Chinfung:
個個都係精英班.  校長講得好好呀.  我地就放心.

Joycelee / chinfung:
Ha..my daughter Tiffany 學號是 29.  多多指教.

chinfung,

你仔仔好叻呀, 講到咁多校長的話俾你知.."個個都是精英".....實在很鼓勵.

根據時間表, 明天有p.e.堂, 咁明天是否要穿運動服?

原帖由 chinfung 於 08-9-2 09:14 發表

早晨koho, ccaa1,心心, KAKAMUN, 及各家長:
昨晚大家都忙著填通告,使我不能上綱呀! 但有事可分享,正當我努力填通告時,小兒chin fung 說出早會有師兄/姐唱歌,校長說話和問問題,然後他抄校長其中一題問題問我,你知不 ...

大家好:
剛剛吃完lunch,悶悶地發現改一改title便有多些有心人出來幫助和分享,所以立刻改my這個更有趣生動的title:08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站  meaning:第三屆小一生乘坐昨天1/9/08首航的播道3號, 希望吸引多些在岸邊等十二年的家長閒談。
多謝支持!

chinfung

tatacat,

我想不用擔心, 囡囡話每層樓都有toilet, 好近....我想有需要可同老師講話去toilet.

[quote]原帖由 tatacat 於 08-9-2 11:04 發表
你地今日是著普通校服定PE衫?

點解返成日只得一個recess?  由其 lunch後再沒有.  囡囡是尿王, 時常要去 toilet, 怕要忍到放學?

小朋友今日第一日在校食飯.  唔知食成點?  可能件校服污漕晒. ----- 我囡囡肯定會
‹ 上一主題|下一主題