用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站
go

08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站 [複製鏈接]

Hello :
My son is Chin Fung (Gordon), any classmate also is study at P1D on coming Sep, 08. Pls reply me. Are you attend the orientation Program yesterday.

大家好:
剛剛吃完lunch,悶悶地發現改一改title便有多些有心人出來幫助和分享,所以立刻改my這個更有趣生動的title:08-09 P1D 播道3號家長岸邊交談站  meaning:第三屆小一生乘坐昨天1/9/08首航的播道3號, 希望吸引多些在岸邊等十二年的家長閒談。
多謝支持!

chinfung

0    0    0    0

我囡囡叫心玥 Cynthia, 係細女, 請大家多多照顧.

原帖由 koho 於 08-8-22 22:55 發表
我囡囡叫心玥 Cynthia, 係細女, 請大家多多照顧.
My son also was born at October, pls keep contact, I know in P1D has 33 nos. classmates, any parents wellcome to share any thing with the child.

chinfung,
唔該晒你開左個topic for 1D parents
我個仔直希12月出世, 點解我地班個個都咁細? 係咪bb班

Hi 各位 1D家長:

我囡囡是嘉懿 Karina, 9月出世.  希望大家多多交流.

chinfung & koho,
你地住邊架? 我住富康, 行路返學..

all 1D mom,
我想報定案, 我個仔是1個非常非常活潑既男仔, 將來有咩投訴唔怕直講... ....唔該...

原帖由 心心 於 08-8-25 23:54 發表

all 1D mom,
我想報定案, 我個仔是1個非常非常活潑既男仔, 將來有咩投訴唔怕直講... ....唔該...

我地住東港城會坐校車上學,早上8:10開車都幾方便但車費比較貴要$400, (只是一個港鐵站的距離), 因有朋友同樣在東港城坐校車到EC對面循理小學只收$300,比人地貴30%以上,老師又話上完課外活動再坐第二輪校車又要再加收車費,好像這校車公司$$$行頭服務行尾,希望物有所值,將來有機會都要和新開的家教會反影下先得.
說說下請問直希, Cynthia, Karina, Naoki, perrynmon, TATACAT 和其他P1D家長和小朋友在本星期六或日有空相約出來互相見面和給小朋友玩熟D呢,使他們下星期上學更開心和易識認呢,請盡快回覆及提意節目,下次再談O

原帖由 心心 於 08-8-25 23:54 發表

all 1D mom,

Hi,
Cynthia 的蝸居築在將廣

原帖由 chinfung 於 08-8-26 08:57 發表

我地住東港城會坐校車上學,早上8:10開車都幾方便但車費比較貴要$400, (只是一個港鐵站的距離), 因有朋友同樣在東港城坐校車到EC對面循理小學只收$300,比人地貴30%以上,老師又話上完課外活動再坐第二輪校車又要再 ...

好, 時間地點大家有乜建議

原帖由 koho 於 08-8-26 10:11 發表

好, 時間地點大家有乜建議

我建議首先一起lunch互相talk下,然後選擇室外公園(出汗減肥法) OR 選擇室內club hse(涼泠氣coolcool地法)
這2個選擇=Mr. Lo 的平, 靚, 正.
最重要是選擇 Sat / Sun 先.
有冇其他同學仔參加或提意請開開聲!!!!

koho/chinfung
你地屋苑有會所, 1係去士但你地邊個既會所玩下好無? 我平日晚/星期六晚/星期日3:00後ok

我都贊成在會所玩, 冇咁熱

時間方面星期六較好, 其他人有沒有意見

chinfung/koho,
我而家星期六全日ok, 去邊你地話事啦

Hi,
我囡囡Tiffany都是P.1D. 她12月出世, 都是細女.  多多指教.

我地住坑口個邊.  8:00am上校車.  但1/9打算自己送囡囡回校, 唔知可否送到班房呢?  

我都好想join你地一齊玩.  但星期六全日都唔得.  星期日就4:00後先得.

questions:-
orientation day個曰校長曾提及"locker labels"呢樣野.  是開學派?  還是囡囡掉了?

我是訂學校lunch box的.  須要自己預備 fork & spoon嗎?  要檯墊嗎?  好怕亞囡會食到通地通衫都係.

謝.

chinfung

你提出搞 gathering, 就由你動議時間地點, 早訂就等其他人好安排o麻.

tatacat

歡迎你

tatacat,
我星期日唔得, 夜晚要去tvb兒歌金曲做現場觀眾, 而家好驚, 1/9唔知起唔起到身...

koho
pls check pm

原帖由 tatacat 於 08-8-26 23:51 發表
questions:-
orientation day個曰校長曾提及"locker labels"呢樣野.  是開學派?  還是囡囡掉了?

我是訂學校lunch box的.  須要自己預備 fork & spoon嗎?  要檯墊嗎?  好怕亞囡會食到通地通衫都係.

謝. ...

tatacat,
locker label我估未有..
should bring their own fork and spoon
至於檯墊....好似要, 點既樣既呢? 未準備tim, 邊度買? 有冇人知?
‹ 上一主題|下一主題