用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖安多尼學校 想問兩間聖安多尼的分別
樓主: 新奇無花果
go

想問兩間聖安多尼的分別 [複製鏈接]

各位家長, 兩間學校功課多唔多, 同埋課外活動要收費定唔要?? sorry i can't type chinese very well...my son has 20 marks and he's a catholic. I have chosen several schools for selection and all are catholic schools.

1. St. Anthony
2. C&W St. Anthony
3. Kei Yan
4. St Louis

Can you give me more suggestions ? i just want my son to study St. Lousie secondary school after primary school. What i can choose now?

Heard Kei yan is also very good but it's a christian school, have good and large playgroup. Is there any difference between christian and catholic school?

原帖由 Mizuho2007 於 09-9-19 23:13 發表
今日我兩間都有參觀過, 都有看過大家啲意見, 我啲係仔唔係女, 我覺得新校設施真係很好, 老師都好有誠意, 新校的老師師資比校新, 舊校就傳統D, 好似成績都比較好, 但冇大操場, 我而家真係十五十六, 好難取舍, 可否比 ...

的確聖要多尼舊校每年都有2X人入聖類斯中學, 請參考以下統計:

07/0807/08 08/0908/09
 新校舊校 新校舊校
英華女校812 97
聖士提反女子中學2--- 41
聖保祿中學------ 2---
庇理羅士女子中學2--- ---1
瑪利曼中學1--- ------
聖保羅男女中學(直資)------ 1---
皇仁書院 QUEEN'S1--- ------
英皇書院 KING'S57 27
聖若瑟書院32 32
華仁書院------ 1---
入讀BAND 1 一線英中 (人數)2221 2218

聖嘉勒女書院23 12
嘉諾撒聖方濟各書院42 44
香港真光中學(大坑)11 1---
高主教書院32 ---2
聖公會鄧肇堅中學11 12
聖公會呂明才中學31 31
聖類斯中學923 1324
聖士提反書院 (直資)------ ---1
聖保羅書院 (直資)3--- 21
港大同學會書院(直資)------ ---1
中華基金中學(直資)------ 2---
Carmel School (Int'l School)1--- ------
入讀二線英中 (人數)2733 2738

而且你有20分, 實得啦...祝你成功!

原帖由 Mizuho2007 於 09-9-19 23:23 發表
各位家長, 兩間學校功課多唔多, 同埋課外活動要收費定唔要?? sorry i can't type chinese very well...my son has 20 marks and he's a catholic. I have chosen several schools for selection and all are catholi ...

新校功課幾多, 考試/測驗前多到不得了, 考試/測驗後就會少d, 即係一個月多, 一個月少! 課外活動係要收費, 不過係自由參與, 仲有都幾多要捐款!

我個仔在薄扶林舊校上英文,教材係用牛津rwi 的拼音配合學校自編的教材教發音,我見佢返左2個星期已識讀好多字同唱歌,最開心係佢會要求我陪佢借英文圖書,因為從來佢都係鍾意漫畫多d。
至於功課又唔算多,雖然英文無太多生字要抄,但可能佢用拼音學,所以已識串字。佢地為方便小一適應期,今次小測佢地係用進展性評估,我相信即係計平時分來評估,咁都唔錯,唔係都幾大壓力。

原帖由 sysadmin 於 09-9-21 00:25 發表

捐款多吾多都吾洗理佢既....有咪捐冇咪吾捐....HAHA...自願JE...有錢咪捐...都係做善事JER...

見到間學校咁, 好心淡, 今年咪唔捐, 點知彈反轉頭, 仲話d電腦你哋都有份用, 一定要我捐......

原帖由 sysadmin 於 09-9-21 00:21 發表

我係入讀之前...都考慮過功課問題....佢地既老師話....每年都有發問卷問家長功課量既問題....老師話從數據來看...全校超過85%既家長認為功課量適中KAR WOR...好似以我小朋友來講...佢係學校都有好多時候可以做功課 ...

一般家長唔會有嘜嘢回覆,就算我當年提出...點解唔可以weekday少d功課,weekend多d功課,最終都冇改善!

您囡囡還低年級,未有做校內服務,到四年級開始就一定要做,對升中係有幫助,到時就好少時間係學校做功課,我囡囡好多時要做到九點幾十點, 甚至十一點,因為考試/測驗前日日都有成8/9樣功課,.多到溫書都冇時間.......

咁你囡囡係由老師委任定係自己決定做校內服務?
我個仔好被動GAR.

原帖由 2008mum2008 於 09-9-21 02:04 發表

一般家長唔會有嘜嘢回覆,就算我當年提出...點解唔可以weekday少d功課,weekend多d功課,最終都冇改善!

您囡囡還低年級,未有做校內服務,到四年級開始就一定要做,對升中係有幫助,到時就好少時間係學校做功課,我囡囡好多時要做到 ...

原帖由 jessieqq_hk 於 09-9-21 21:45 發表
咁你囡囡係由老師委任定係自己決定做校內服務?
我個仔好被動GAR.

係自己參與, 不過最後都係由老師決定, 我囡囡喜愛閱讀, 因利成便咪做圖書館管理員, 同埋風紀, 風紀要佔用好多時間, 攪到係學校冇晒時間做功課.

我囝囝讀緊"中西區"一年級, 有沒有小一家長可以交流下呀.

我都覺得功課幾多, 又要默書, 令我好忙呀...

原帖由 mymelody2003 於 09-9-30 14:47 發表
我囝囝讀緊"中西區"一年級, 有沒有小一家長可以交流下呀.

我都覺得功課幾多, 又要默書, 令我好忙呀...

I don't think so.  My son is now studying in P.2.  He watches TV everyday. I personally feel that the English is too simple for the pupils.  They should let them read more English story books.

My little angel
Lilypie Baby Ticker

原帖由 Mizuho2007 於 09-9-19 23:23 發表
各位家長, 兩間學校功課多唔多, 同埋課外活動要收費定唔要?? sorry i can't type chinese very well...my son has 20 marks and he's a catholic. I have chosen several schools for selection and all are catholi ...

Dear Mizuho2007

Can you share your view on St Louis Secondary School?  Why do you want to put your son in this school after primary school?

They can use St. Louis's 操場

原帖由 Mizuho2007 於 09-9-19 23:13 發表
今日我兩間都有參觀過, 都有看過大家啲意見, 我啲係仔唔係女, 我覺得新校設施真係很好, 老師都好有誠意, 新校的老師師資比校新, 舊校就傳統D, 好似成績都比較好, 但冇大操場, 我而家真係十五十六, 好難取舍, 可否比 ...

They can use St. Louis's 操場

‹ 上一主題|下一主題