用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖安多尼學校 想問兩間聖安多尼的分別
go

想問兩間聖安多尼的分別

請問中西區聖安多尼與薄扶林聖安多尼有乜分別?

中西區聖安多尼是由薄扶林聖安多尼轉全日制時分拆出來的, 中西區校舍較新較大, 而薄扶林道的為老校, 校舍自然會舊一點, 但論學業成績則為中西區較佳, 而校風則兩間也差不多.. 不錯的.

07-08升中派位結果 薄扶林道 中西區
英華女校
12人 8人
英皇書院 7人 5人
聖類斯 23人 9人
聖若瑟書院 2人 3人
聖嘉勒 3人 2人
高主教書院 2人 3人

資料來源﹕聖安多尼學校校網(薄扶林道) 及 中西區校網

其實想知道兩校學生的學業成績,最客觀莫過於比較升中的派位結果。

原帖由 新奇無花果 於 08-8-13 12:39 發表
請問中西區聖安多尼與薄扶林聖安多尼有乜分別?

細心分析兩間學校, 其實兩間學校成績其實係不相伯仲喎,
都係有一半學生入英中, 都係好好嘅學校.

但薄扶林道(舊個間)最多人入的英中係聖類斯(23個),
英華(12個), 英皇(7個),聖堂門口張紙寫中中最多係
  聖伯多祿,真光,余振強.

中西區聖安多尼(新校)最多人入嘅英中係聖類斯(9個),
英華(8個),英皇(5個),網上寫中中最多係
  樂善堂, 李潤田,真光.

不過兩間都好似好難入!唉!

舊聖安多尼升中成績較新校好, 但校舍比新校弱,

老師方面, 舊校有5,6個老師以前都是教育署的人, 現在一直幫教育署開拓緊全港小學課程, 新校就可以有多D後生和剛畢業的老師,

舊校英文科好似用緊一個英國牛津的方法教學, 課程好似好厲害,

要比較兩間, 最好自己去看看比較, 這幾個星期六上午, 兩間都有開放日, 可以WALK IN

上星期六..我去了參觀那間中西區聖安多尼學校(d那一間)
當天亞囡玩得很開心,就參觀所見,間學校d設備真的不錯,起碼有個大操場俾亞囡上體育課,參觀後亞囡對這間學校印象不錯!
很多家長都說新的一間,設備..環境比舊的聖安多尼好..但我上了它們的網頁..大家都說有50%入到英文中學!有沒有家長可以幫手分析一下!

請問兩間聖安多尼的上學時間是怎樣呢? thanks.

我知道薄扶林道聖安多尼學校(舊校)在小一進行「新的英文課程」。據它們介紹,這課程是融合英文拼音與閱讀及寫作。
我在報章也看過這課程,已有數間名校參與,如九龍塘宣小、沙田呂明才等。

原帖由 grace0815 於 09-9-15 17:30 發表
上星期六..我去了參觀那間中西區聖安多尼學校(新d那一間)
當天亞囡玩得很開心,就參觀所見,間學校d設備真的不錯,起碼有個大操場俾亞囡上體育課,參觀後亞囡對這間學校印象不錯!
很多家長都說新的一間,設備..環境比舊的 ...

呢兩間雖然攞到50%~66%英中學位,其實係band 2生較多,而且派聖類斯男生居多,女生如果唔係頭20名以內,就好危!
中西區聖安多尼:band 1 = 22% (22) / band 2 = 28% (27)
聖安多尼:band 1 =21% (18) / band 2 =45% (38)

2008/2009

2008/2009

中西區

入到呢d一線英中,肯定係band 1生:

聖安多尼

聖安多尼

英華女校

聖士提反女子中學

聖保祿中學

---

庇理羅士女子中學

---

聖保羅男女中學(直資)

---

英皇書院 KING'S

聖若瑟書院

華仁書院

入讀一線英中 (人數)

22% (22)

21% (18)

入到二線英中,大多數都係band 2 :

聖嘉勒女書院

嘉諾撒聖方濟各書院

香港真光中學(大坑)

---

高主教書院

---

聖公會鄧肇堅中學

聖公會呂明才中學

聖類斯中學

聖士提反書院 (直資)

---

聖保羅書院 (直資)

港大同學會書院(直資)

---

中華基金中學(直資)

---

入讀二線英中 (人數)

28% (27)

45% (38)

入到呢d一線英中,肯定係band 1生:
男生:聖若瑟、英皇、皇仁、華仁
女生:英華女校、聖士提反女子、庇理羅士、聖保祿、瑪利曼、瑪利諾
入到二線英中,大多數都係band 2生,只有少數唔好彩band 1生至會跌落二線英中:
男生:聖類斯、聖保羅(直資)
女生:聖嘉勒、大坑真光、嘉諾撒聖方濟各
男女校:高主教、聖公會鄧肇堅、聖公會呂明才

另外可睇吓今年幾間冇直屬/聯繫位小學 升中 統計:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

原帖由 sysadmin 於 09-9-17 00:27 發表
南區得聖心/聖嘉勒女書院/聖公會呂明才中學呢三間資助英中...佢地都只係二線英中??
我有朋友係聖嘉勒女書院家教會幫手...佢地校長話...前年中一全校只係收左十幾個band2 生...全部中一生都係band1生...吾係top band1 ...

聖心係band 1頭英中,主要收聖心小學學生,收取外校生不多!

聖嘉勒女書院雖然自行階段主要收band 1生,不過唔會係最Top band 1生,而且佢哋必須收聖嘉勒小學band 1同band 2學生,所以係band 1尾英中!

聖公會呂明才中學只係band 1尾/band 2頭英中,我囡囡小學4X名都派倒!

原帖由 sysadmin 於 09-9-17 09:07 發表
你個女4x名都派到吾代表佢成績係band2頭band1尾...要睇下佢係小六第一階段(自行選校)時被中學收左...定係第二階段攪珠派入去....如果係第一階段收...即係你個小朋友有足夠實力同成績...打低好多band1學生先入到....
...

我囡囡係考2X, 應該係band2頭(1至21係band1), 可惜只係派去band2尾中中, 而佢有d同學考4X名都派到聖公會呂明才(英中), 我係話派到, 當然唔係自行階段考入去, 自行階段英中99%唔會取錄band2尾學生, 除非有特異功能!

如果係間間英中都好, 咁英華女校自行階段就唔會收成600份申請表啦, 超過10個人去爭一個學位!咁多人爭入好學校, 就係因為呢d學校既讀書氣氛濃厚, 小朋友之間會互相比較, 激發佢哋既鬥心!同意讀書係要靠自己, 幾好既學校都會有低分既學生, 只係佔整體人數多定少!

講番新校, 即係你囡囡間小學,我囡囡一至三年級都過着快樂既校園生活, 就係因為四年級一次調位, 就開始俾
班主任針對, 最不幸就係連續三年(四至六年級)都係呢個班主任!

五年級繼續俾個班主任針對 - 其實班房內紀律一向好差,經常有同學在轉堂時嬉戲,有一次我囡囡在座位,但係俾同學撞到隻眼既微絲血管爆裂,我咪打電話同班主任講吓,叫佢留意班房內紀律,可惜我囡囡(身為受害者)竟然仲要俾個班主任責罵,個班主任真係不知所謂!

天下烏鴉一樣黑呢間學校只着眼頭幾名成績好既學生,六年級自行階段前曾經要求校長為我囡囡寫封推薦信,卻換來我囡囡俾嗰班主任當面奚落,嗰班主任對我囡囡講「你又唔係校隊、鋼琴又冇八級、又冇為學校出外考公開試//比賽,校長係唔會幫你寫推薦信,就算我寫都冇用啦」!當初嗰班主任打電話同我講「校長唔肯寫」時,我都只係有少少失望,但當我知道呢嗰老師竟然如此傷害我嗰小朋友,就令我極度氣憤。身為老師,從事教育工作的人,不但冇鼓勵學生,仲講呢d說話,實在冇資格做老師。如果我嗰小朋友一時睇唔開自殺,佢有冇咁大個女賠番俾我。試問如果學生件如此優越,又何需校長的推薦信呢?放榜當日,校長親口講「只會為一位學生寫推薦信,條件係要家長完全按照學校選校策略,否則就免問。」

你話d老師好有愛心, 我就覺得真正有heart既老師不多,可能現今當老師都只係抱着打份工的心態。

以上只係本人親身感受,亦有聽聞其他家長抱怨,但不便在此公開其他家長的故事。

睇見你咁hard se11間學校, 你一定好熱愛呢間學校, 希望你囡囡每年都可以考到十名內,同埋得到校長同老師喜愛。

GOOD LUCK!

patty.chiang  非常同情﹗  發表於 12-2-10 10:32

咁既老師都有, 可否告知或PM我, 你個女讀邊間呀?

原帖由 2008mum2008 於 09-9-18 00:29 發表

我囡囡係考2X名, 應該係band2頭(1至21係band1), 可惜只係派去band2尾中中, 而佢有d同學考4X名都派到聖公會呂明才(英中), 我係話派到, 當然唔係自行階段考入去, 自行階段英中99%唔會取錄band2尾學生, 除非有特異功能 ...