用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學小息~
go

小學小息~ [複製鏈接]

想請問小學既小息時間係咪唔可以再走返課室拎野?因為我叫我囡小息時要去洗手間先,但係佢有小食盒,咁係咪一般學生都會帶埋個食物盒入廁所呢?有無人可以解答一下?謝謝~
   0    0    0    0

yes, most of the school not allow student go back to classroom on 小息.
we will put the 小食 and drink in a small hand bag.

原文章由 ivy_lau 於 08-8-6 23:29 發表
想請問小學既小息時間係咪唔可以再走返課室拎野?因為我叫我囡小息時要去洗手間先,但係佢有小食盒,咁係咪一般學生都會帶埋個食物盒入廁所呢?有無人可以解答一下?謝謝~ ...
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

咁咪要拎個斜咩袋囉,手挽袋點去廁所呀,廁所可能無得掛野....你地用咩袋架?

醒目開學勳章

原文章由 ivy_lau 於 08-8-7 11:55 發表
咁咪要拎個斜咩袋囉,手挽袋點去廁所呀,廁所可能無得掛野....你地用咩袋架?

我個女就一個細ge手挽袋,手挽袋放食物盒同水樽,上課時放响書枱側邊,書枱兩則有勾。

至於洗手間每格廁所都應該有勾,好似商場入面,每個廁格都有勾比人掛belongings。所以應該準備一個夠裝細水樽同食物盒ge手挽袋比你個小朋友,因為太大個佢上落樓梯時會好唔方便。

如果個廁所無勾,個個小朋友都要返課室取食物袋,咁多班同一時間放小息,相信至少要請多一倍嬸嬸去處理先得

大人太過擔心小朋友會令到個小朋友太依賴同埋會變得無能力去自行處理基本生活,唔好太過擔心,等佢地自己諗下去洗手間時點處理個袋。過份保護只會害左個小朋友。

原文章由 feclagnes 於 08-8-7 16:37 發表

我個女就一個細ge手挽袋,手挽袋放食物盒同水樽,上課時放响書枱側邊,書枱兩則有勾。

至於洗手間每格廁所都應該有勾,好似商場入面,每個廁格都有勾比人掛belongings。所以應該準備一個夠裝細水樽同食物盒ge手挽袋比你個 ...

多謝你詳細解答,或者我真係過份擔心了...哈哈~
洗手間無勾既話我係擔心個傻妹會放個袋落地或者馬桶上...咁多細菌...但係袋放食物,驚佢唔識處理所以先搞到自己咁擔心...上次去學校又忘記睇睇佢學校有無勾仔for掛野喎~~
‹ 上一主題|下一主題